Digitális fényképezőgépek II.
Elküldve: 2005. 01. 25. 10:55
Idézet: Satriani - Dátum: 2005. jan. 25., kedd - 9:46
Mi lesz itt ősszel? Elvileg jön a Dynax 5D, a 4/3-os szabványhoz való csatlakozással valószínűsíthető, hogy a Fuji is meg fog jelenni egy belépő szintű vázzal, talán a Sigma, Kodak is építhet egyet, piacot fog veszíteni a D70 és a 300D, úgyhogy lassan lépnie kell a Canonnak, és a Nikonnak.
Elküldve: 2005. 01. 25. 11:27
éppen a telefonokban található "kamerákról" vitáztatok, ezért beírom ide egy kísérletem eredményét. igazából még csak az első elméleti fázis valósult meg, a gyakorlati rész megvalósítása kérdéses sajnos.
azt gondoltam, hogy vannak ezek a modern kamerás mobilok, amik általában egész jó kijelzővel rendelkeznek. a fényképező elég korlátozott tudású a kis lencse és a kis érzékelő miatt, nem is beszélve a szolgáltatások teljes hiányáról. mondjuk nem is cél, hogy versenyezzenek a komoly gépekkel. bár már van állítólag 7 Mpixeles mobil fényképező is, ami elméletileg lenyomja az EOS-300D érzékelőjét is...
de most nem ez a lényeg, hanem a kijelző. a mobilokat mindig úgy reklámozzák, hogy van rajtuk valami csoda fénykép, ami általában montírozás eredménye. ráretusálják a térerőt és a töltöttséget és kis betűkkel odaírják, hogy nem aktuális kép. és vannak a beépített képek, amik igazi fényképezővel készültek és megfelelően előkészítették őket. arra gondoltam, hogy miért nem próbáljam ki én is ezt?
első lépésként megvizsgáltam, hogy a készülékek felbontásából mit lehet kihozni? a saját mobilom (Siemens CF62) alighanem alkalmatlan lenne erre a feladatra. a kijelző STN rendszerű, tehát a színek elés laposak lennének, ráadásul a kijelző mérete csak 128x128 pixel.
fogtam egy esti képet a Lánchídról és lekicsinyítettem erre a méretre. nem egyből, hanem első lépésben kivágtam egy 1:1 arányú négyzetet és azt lépésenként kicsinyítettem le. jobb eredményt ad a sok lépésből történő kicsinyítés, mint az egy nagy. utána kiderült, hogy a színek eléggé elvésznek a folyamat során, tehát előtte érdemes megnyomni a kontrasztot és a fényerőt. még akkor is, ha a nagy képen ez furán néz ki, utána jó lesz. a kicsi bélyeg méretű kép csupa homály, kaphat egy kis unsharp mask filtert is. az USM is olyan, mint a resize, több kicsi lépés célravezetőbb, mint egy nagy. 0.6 radius, 120% és 5-ös korlátozást kapott elsőre. így mindjárt élesebbnek tűnt a "bélyeg".
az eredmény mutatja, hogy fel lehet ugyan ismerni a hidat, de kábé ennyi. tehát erre a készülékre kár is képet feltölteni, nagyon gyengus lenne a kijelző miatt.
öcsém Sony Ericsson F500i készüléke jobb lenne egy kicsit, mert már TFT kijelzős és 128x160 méretű a kijelző. de ez nem nagy előrelépés, ahogy a képen is látszik.
nagyon tetszik a K700, talán egyszer be is újítok egyet, ha már olcsóbb lesz. ennek a kijelzője 176x220 pixeles (ugyanolyan 0.8-es képaránnyal, mint a kisebbik nővére). a kijelző minősége feltételezi, hogy élvezhető képet kapunk rajta, felismerhető képelemekkel. egy ilyen méretű kijelzőn már el lehet gondolkodni a képek feltöltésével.
ezután jönnek az okos telefonok, a hatalmas kijelzőjükkel. a Sony Ericsson P900 felbontása 208x320, sajnos kicsit nyúlánk 0.65-ös képaránnyal. ez inkább vertikális témáknak kedvez. a felbontás elég nagy, ráadásul a nagyobbik testvére már 18 bites színmélységet is tud. ehhez kapcsolódik, hogy a resize alatt a színmélység drámai mértékben lecsökken, hiába 24 bites a kiinduló kép, lazán 16 bit alá esik a bélyeg képen a színek száma.
érdekes jószág a Sharp GX25, mert ugyani fizikai méreteit tekintve kicsi a kijelzője, de a felbontása igen magas (mobil mértékkel mérve), ugyanis 240x320. a nagyobbik nővére ugyanezt tudja 18 bites színmélységgel és nagyobb mérettel. ez a felbontás a 0.75-ös képaránnyal egészen jó képet feltételez. ilyen telefonra is érdemes képet feltölteni.
sajnos a további fázisig még nem jutottam el az eszközök hiánya miatt. most következhetne az, hogy ténylegesen feltöltöm a képeket a telefonra, aztán megnézem, hogy mennyi fényerő/kontraszt kompenzáció szükséges ahhoz, hogy jól nézzen ki a kijelzőn. aztán ki kell kísérletezni az USM mértékét is. a végső lépés pedig az lenne, hogy egymás mellé tesszük a készülékeket (párhuzamos kijelzővel) és lefényképezzük egyben az összeset. így akkor össze lehetne hasonlítani, hogy a gyakorlatban hogyan is fest a dolog. valószínűleg ez nem fog megvalósulni.
hát, ennyire jutottam a kísérlettel. inkább gondolatfuttatás volt, mint gyakorlati dolog, de érdekes összehasonlítani a képméreteket. egészen drámai a különbség a két véglet között...
remélem, hogy nem volt túlságosan unalmas a dolog. íme a kép:

üdv!
.
.
Elküldve: 2005. 01. 25. 11:58
Szükségem lenne magyarnyelvü kézikönyvre. Amiről szó van az A Minolta Digimage A2 gép könyve.
Tud valaki olyan helyet ahonnan ezt le tudom tölteni?
Előre is köszi mindenkinek
Szerkesztette: Hoember 2005. 01. 25. 11:58 -kor
Elküldve: 2005. 01. 25. 12:19
Elküldve: 2005. 01. 25. 13:16
Nekem egy CanonA60-asom van letöltöttem az 5.0 ZoomBrowser EX-et de az install végén kifagyott többször egymás után. Ötlet?
Elküldve: 2005. 01. 25. 14:05
Idézet: Csontika - Dátum: 2005. jan. 25., kedd - 13:16
Nekem egy CanonA60-asom van letöltöttem az 5.0 ZoomBrowser EX-et de az install végén kifagyott többször egymás után. Ötlet?
Amit letöltöttél, az nagy valószínűséggel csak update. Tévednék?
Elküldve: 2005. 01. 25. 14:13
Idézet: Satriani - Dátum: 2005. jan. 25., kedd - 15:05
Természetesen nem, megköveteli, hogy elötte legyen 3, vagy 4es vrziójú telepítve.
Gondolom azért, hogy csak az használhassa, akineek van telepítő CDje.
Sajnos kifagy, de ha 4 es frissített válltozatára rakom, akkor kiegészül a menüje autómatikus letöltés lehetőségével.
Habár az install nincs befejezve a progi elindul, csak nem lehet a fényképezőről letölteni.
Szerkesztette: Csontika 2005. 01. 25. 14:14 -kor
Elküldve: 2005. 01. 25. 14:41
Idézet: donphobos - Dátum: 2005. jan. 25., kedd - 11:27
Ez mind nagyszerű, de mi a fene köze van a digitális fényképezőgépekhez? :confused:
Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222
Elküldve: 2005. 01. 25. 14:54
Idézet: EV6 - Dátum: 2005. jan. 25., kedd - 15:41
Nekem ezt adták hozzá, ezzel töltöm le a képeket a gépemről. (Ezt csomagolták a fényképezőhöz)
Gondoltam nem nyitok CanonA60-as topicot, talán idetartozik....
Nem tudtam, hogy ez csak hardwares... :confused:
Elküldve: 2005. 01. 25. 15:05
Idézet: Csontika - Dátum: 2005. jan. 25., kedd - 14:54
Nem neked írtam ám...
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222
Elküldve: 2005. 01. 25. 15:10
Idézet: Csontika - Dátum: 2005. jan. 25., kedd - 14:54
De hogy neked is válaszoljak: szigorúan szvsz a ZoomBrowser egy nagy kupac sz**, nem is értem, a Canon hogy engedhet meg ilyet magának. Én az Ixusról úgy szoktam letölteni a képeket, hogy feltelepítem a *.inf drivert, amivel hátéértárként látja az XP és Explorerben egyszerűen áthúzom a képeket a gépre. A nézegetésre meg ACDSee, mert a ZoomBrowser nem csak állati bugos, hanem kibírhatatlanul lassú is.
Elküldve: 2005. 01. 25. 15:16
Idézet: EV6 - Dátum: 2005. jan. 25., kedd - 16:10
Bocs, nem néztem..
Nekem a 4-es pachelt változata bejön nem kell hozzányúlni, csak rádugom, és már le is töltötte fényképezés idő szerint könyvtárakba rendezve.
Az 5-ös viszont már gyors, csak nem tudom felrakni, ha tudsz segíteni..
Elküldve: 2005. 01. 25. 15:17
Idézet: Csontika - Dátum: 2005. jan. 25., kedd - 15:16
Nekem a 4-es pachelt változata bejön nem kell hozzányúlni, csak rádugom, és már le is töltötte fényképezés idő szerint könyvtárakba rendezve.
Az 5-ös viszont már gyors, csak nem tudom felrakni, ha tudsz segíteni..
Sajnos nem, fentiek miatt és csak a CD-n hozzá adott, nagyon régi verziót láttam, hamar félre is tettem...
Elküldve: 2005. 01. 25. 17:02
Idézet: EV6 - Dátum: 2005. jan. 25., kedd - 14:41
sziasztok!
hát, kicsit eltér a témától, beismerem. nagyon ment a vita a mobilokban található fényképezőgépekről és egy kicsit továbbgondoltam a dolgot: hogyan lehetne kihasználni a jobb mobilok szép képernyőjét és megkerülni a beépített kamera gyengeségeit.
ha untattalak, akkor elnézést kérek. igazából nem tudom, hogy melyik topikba érdemes ilyet beszúrni, ha érdemes egyáltalán.
mégegyszer elnézést kérek mindenkitől, akinek terhes volt a hozzászólás.
üdv!
.
.
Elküldve: 2005. 01. 25. 18:08
Summa summarum: nem tudom, hogy kell felerőszakolni a gépedre a ZoomBrowsert, de nem gondolom, hogy vesződnöd kellene vele.
Elküldve: 2005. 01. 25. 18:28
Idézet: Satriani - Dátum: 2005. jan. 25., kedd - 19:08
Summa summarum: nem tudom, hogy kell felerőszakolni a gépedre a ZoomBrowsert, de nem gondolom, hogy vesződnöd kellene vele.
Köszi! Letöltöttem.
De én szeretem állítani afényképező hangjait, mert egy idő után megunom, mint a windows bejelentkezőhangot.
Maradnék ZB5-nél.
Szerkesztette: Csontika 2005. 01. 25. 18:29 -kor
Elküldve: 2005. 01. 25. 18:54
Idézet: Satriani - Dátum: 2005. jan. 25., kedd - 19:29
2X letöltöttem meg be is volt zippel csomagolva CRC ok volt...
Ha valaki vetemedik a felrakására megoszthatná a tapasztalatokat.

Súgó
A téma zárva.