HWSW Informatikai Kerekasztal: Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) Átfogóan a fotózásról

#1351 Felhasználó inaktív   Teaway 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 09. 04. 20:44

Idézet: m-t - Dátum: 2005. aug. 28., vasárnap - 12:25

Na, sigma 17-35-tel EOS-30 vázon (10x15-ös papírképről szkennelve :mad:). minimális vágás alulról, amúgy egy-az egyben az eredeti.

Érdekes, a valóságban nem ennyire narancssárga a villamos :)
<b><span style='color:blue'>Teaway: </span><span style='color:gray'>CD325/775i65g/2x512DDR/RadeonHD3850/Seagate80+Hitachi160/ ASUS1608P/DiamondSI/Samsung970P/HP6122/</span><a href='http://www.hardwareoc.hu/index.php/p/articles/cid/3/y/122/z/5.html' target='_blank'><span style='color:gray'><u>Nexus®400W</u></span></a></b>

#1352 Felhasználó inaktív   m-t 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 05. 19:08

Idézet: Teaway - Dátum: 2005. szept. 4., vasárnap - 21:44

Érdekes, a valóságban nem ennyire narancssárga a villamos :)

Egyrészt asszem 1/3Fé-vel alul van exponálva, másrészt a szkennelés is megteszi a hatását a színhűségre...  :(
mt

#1353 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2005. 09. 05. 20:25

Idézet: m-t - Dátum: 2005. szept. 5., hétfő - 20:08

Egyrészt asszem 1/3Fé-vel alul van exponálva, másrészt a szkennelés is megteszi a hatását a színhűségre...  :(

Filmes váz mellé még nem gondolkodtál egy filmscanneren? :think: Tudom, az igazi filscanner drága, de a síkágyasok is jobb eredményt hoznak, mint a papírkép.
"Mindenki a saját baklövéseit nevezi tapasztalatnak." - Oscar Wilde

#1354 Felhasználó inaktív   m-t 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 05. 21:15

Idézet: Studi - Dátum: 2005. szept. 5., hétfő - 21:25

Filmes váz mellé még nem gondolkodtál egy filmscanneren? :think: Tudom, az igazi filscanner drága, de a síkágyasok is jobb eredményt hoznak, mint a papírkép.

Elvileg van diafeltét rajta, gyakorlatilag teljesen szar, szkenner amúgy is kellett, 30k-nál többet meg úgyse adtam volna ki érte, mert akkor azt inkább félrerakom digitgépre.  :)
mt

#1355 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2005. 09. 05. 22:12

"view finder fixed pentaprism view finder with ground glass type field lens mirror no instant-return mirror"

Ez a tükör egy fémlemez tartóban van, a Pentinákban, és az expoziciókor felcsapódik, akkor hogyan lenne féligáteresztő?

Szerkesztette: ottokar 2005. 09. 05. 22:18 -kor

#1356 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 05. 22:17

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. szept. 5., hétfő - 23:12

"view finder fixed pentaprism view finder with ground glass type field lens mirror no instant-return mirror"

Nem látni tükör. :)
Kép
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#1357 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 09. 05. 22:23

Te tényleg tök nem értesz ehhez. A képen a központi zár össze van csukva úgy vették le az optikát, a tükör a zár mögött van ilyenkor felcsapódva, ez egy expozició utáni állapot. Ha továbbítják a filmet akkor a tükör visszaáll a film elé és a zár kinyílik. Te tényleg nem ismered a központi zárat?

Szerkesztette: ottokar 2005. 09. 05. 22:27 -kor

#1358 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 05. 22:30

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. szept. 5., hétfő - 23:23

Te tényleg tök nem értesz ehhez. A képen a központi zár össze van csukva úgy vették le az optikát, a tükör a zár mögött van ilyenkor felcsapódva, ez egy expozició utáni állapot. Ha továbbítják a filmet akkor a tükör visszaáll a film elé és a zár kinyílik. Te tényleg nem ismered a központi zárat?

Ha maga mondja... Én csak egy képet szeretnék arról a tükörről, meg 1 hiteles doksit az 1/20000-es működésről, meggyőzhető vagyok, valszeg igaza van, de tessék bizonyítani. :)
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#1359 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 09. 05. 22:44

Ott van az angol szövegben nem vissza térő tükör. Le van írva minden Pentina adataiban. A tükör egy fémlemez tartóban van. amikor 45 fokban a film elött van akkor a film fényt kapna ha áteresztő volna. Mert ekkor a zár nyitva van,ilyenkor lehet a pentaprizmában látni a képet. Expoziciókor a tükör 1/20000 alatt felcsapódik.aFresnell lencséhez és a zár az expozicíós idő után összecsapódik. Ekkor a csukott zár miatt nem kap a film fényt. A filmtovábbításkor a tükör visszaáll a film elé, és a zár kinyilik.

#1360 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 09. 05. 22:47

http://www.praktica-...7_Pentina_E.htm

Itt van a Pentinák lapja.

A tükör felcsapódási ideje és a zár expoziciós ideje nem ugyanaz. A tükörnek azért kell ilyen gyorsan elmenni a zár útjából hogy egyenletes  legyen a megvilágítás.

A Pentina FM-nél látszik az összecsukott ötlamellás központi zár! A legalul van a lapon a kép! A felső sor balról második Pentina egyik képén a filmvezető felől látszik a zár, és a tükör fészke!

Szerkesztette: ottokar 2005. 09. 05. 23:02 -kor

#1361 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 06. 15:53

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. szept. 5., hétfő - 23:47

http://www.praktica-...7_Pentina_E.htm

Itt van a Pentinák lapja.

A tükör felcsapódási ideje és a zár expoziciós ideje nem ugyanaz. A tükörnek azért kell ilyen gyorsan elmenni a zár útjából hogy egyenletes  legyen a megvilágítás.

A Pentina FM-nél látszik az összecsukott ötlamellás központi zár! A legalul van a lapon a kép! A felső sor balról második Pentina egyik képén a filmvezető felől látszik a zár, és a tükör fészke!

Még jó hogy vagy kétszer belinkeltem. Nem tettem egyenlőséget a zár expo ideje és a tükörfelcspás ideje közé, csupán furcsálom hogy tisztán mechanikus módon elérhető az 1/20000 s alatti tükörfelcsapás (ami mellesleg sehol sem dokumentált), és amire nincs is igazán szükség. Láttam már ilyen "központi zárat", rendelkezem középformátumú géppel amelynél az objektívekbe vannak építve ezek a leaf shutterek. Megnéztem az FM oldalát is, tényleg látszik a tükör.

#1362 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 09. 06. 16:17

"és amire nincs is igazán szükség"

Hogyne lenne szükség Kb 1/8000-nél már látszana az alsó résztől a fokozatos túlexpozició. Amikor a tükör elindul felfelé a zár nyitva van, a tükörnyitása fényt enged a negatívra és amig fel nem ér a film kapja a fényt, természetesen az alsó rész többet kapott. Amikor a tükör felért ott nekicsapódik a zárpöcöknek és a zár óraműve a beállított idő után összecsapja a zárat. Egy hármas előfeszített rúgó csapja föl ilyen gyorsan a tükröt. A világ legjobb mechanikája található ebben a gépben, a japánok sem tudták megcsinálni. És az anyagminősége ehhez méltó. A gép egyetlen hibája a vízszintesen működő exponálógomb.

Szerkesztette: ottokar 2005. 09. 06. 16:25 -kor

#1363 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 06. 17:25

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. szept. 6., kedd - 17:17

"és amire nincs is igazán szükség"

Hogyne lenne szükség Kb 1/8000-nél már látszana az alsó résztől a fokozatos túlexpozició. Amikor a tükör elindul felfelé a zár nyitva van, a tükörnyitása fényt enged a negatívra és amig fel nem ér a film kapja a fényt, természetesen az alsó rész többet kapott. Amikor a tükör felért ott nekicsapódik a zárpöcöknek és a zár óraműve a beállított idő után összecsapja a zárat. Egy hármas előfeszített rúgó csapja föl ilyen gyorsan a tükröt. A világ legjobb mechanikája található ebben a gépben, a japánok sem tudták megcsinálni. És az anyagminősége ehhez méltó. A gép egyetlen hibája a vízszintesen működő exponálógomb.

Tegyük fel hogy csak 1/5000s a tükörfelcsapás ideje. Az expo idő pedig a lehetséges legkisebb 1/500s.
Ekkor a film alja kb 1/500s + 1/5000s ideig a teteje pedig kb 1/500s ideig kap fényt.
Ez a különbség még így is a legkisebb záridő tizede, ha hosszabb expo időt veszünk akkor pedig mégkisebb, azaz véleményem szerint nem okozhat az áltlad említett túlexpo gondot a film alsó részén.

#1364 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 06. 17:45

Feltételezve hogy a tükör közel azonos sebességgel mozog felfelé ez az 1/5000s expo-különbség egyenletesen "oszlik el" a negatív alsó és felső része között, azaz szvsz észrevehetetlen.

#1365 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 09. 06. 18:07

Hát persze ez egyenletes átmenet, én egy 40DIN-es fekete fehér hívásra volnék kiváncsi, hogy ott lehetne e egy mostani géppel ami már azért lassabb mint újkorában, lehet e észlelni valamit.

#1366 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 06. 18:44

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. szept. 6., kedd - 19:07

Hát persze ez egyenletes átmenet, én egy 40DIN-es fekete fehér hívásra volnék kiváncsi, hogy ott lehetne e egy mostani géppel ami már azért lassabb mint újkorában, lehet e észlelni valamit.

Amit állítok az 1/5000s expo KÜLÖNBSÉG a negatív két széle között.
Lehet most jönni a 40dines filmmel, de ha a kép jól komponált, azaz helyes zársebesség és rekesz értékekkel dolgozol nem észrevehető az az 1/5000s-nyi fénytöbblet ami ilyenkor az alsó részt érheti.

Konkrétabban: a pentica esetén a legkisebb zársebesség 1/500s. Tehetsz bele bármilyen érzékenységű filmet ezen nem tudsz változtatni. 1/500s mellett már az 1/5000s-os tükörfelcsapás is bőven elég rövid idő ahhoz hogy ez a képen ne látszódjon meg.

Ha  1/5000s zársebességre is képes lenne akkor már tényleg gond lenne hogy a film alja kétszer annyi ideig kap fényt mint a teteje, de tegyük hozzá CSAK ezen az 1/5000s zársebesség mellett.

#1367 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 10. 10:41

Sziasztok!

Kezdő vagyok (vagyunk) a fotózásban, és egy kis útbaigazításra lenne szükségem nekem és a Kedveskémnek. El szeretnénk végezni valami nekünk való tanfolyamot, ahol megtanítanak minket az alapoktól. Tudtok ilyet? Ha igen, ne kíméljetek :)
Esetleg egy jó alapkönyvet is ajánlhatnátok, ha van ilyen egyáltalán (láttam elég sokfélét, de nem vagyok egyikben sem biztos, hogy nekünk való)

Előre is köszi!  :respect:
"Knowledge is no more expensive than ignorance, and at least as satisfying." -Barrin
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--

#1368 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 10. 11:20

Idézet: orbano - Dátum: 2005. szept. 10., szombat - 11:41

Esetleg egy jó alapkönyvet is ajánlhatnátok, ha van ilyen egyáltalán (láttam elég sokfélét, de nem vagyok egyikben sem biztos, hogy nekünk való)

Kezdésnek a National Geographic sorozat Tippek és trükkök című könyvét javasolnám, az igen korrekt.

#1369 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 10. 11:32

Idézet: saen - Dátum: 2005. szept. 10., szombat - 12:20

Kezdésnek a National Geographic sorozat Tippek és trükkök című könyvét javasolnám, az igen korrekt.

Néztem őket, jó drágák. No meg, ha jól láttam, akkor azok csak a fotózásról szólnak, a technikai dolgokat nem magyarázzák el kezdő szinten (szinte teljesen a nulláról indulunk, szóval valami alapkönyv kéne). De ha tévedek, javíts ki, és ajánlj egyet közülük :)
"Knowledge is no more expensive than ignorance, and at least as satisfying." -Barrin
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--

#1370 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 10. 11:45

Idézet: orbano - Dátum: 2005. szept. 10., szombat - 12:32

Néztem őket, jó drágák. No meg, ha jól láttam, akkor azok csak a fotózásról szólnak, a technikai dolgokat nem magyarázzák el kezdő szinten (szinte teljesen a nulláról indulunk, szóval valami alapkönyv kéne). De ha tévedek, javíts ki, és ajánlj egyet közülük :)

Ez egy konkrét könyv és pont olyan amit keresel.

Téma megosztása:

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.