HWSW Informatikai Kerekasztal: Nikon DSLR - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Nikon DSLR

#81 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 12. 19. 10:21

Nem baj, egyébként is úgy terveztem hogy eladnám a filmes vázamat.
Igazából, ha a filmes nikontól amúgy is megválok, akkor jön a dilemma, hogy nikon vagy canon? Te mi alapján döntöttél a nikon mellett?

#82 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 19. 18:52

Fotózás nálam úgy indult, hogy vettem anno egy A60-at és azzal elkezdtem kattingatni. Akkor naívan azt gondoltam, hogy ez egy nagyon jó kis gép, évekig el leszek vele és jól megtanulok fotózni. Na ez nem így lett, iszonyat hamar elérkeztem a korlátaihoz és nem is szerettem használni egyeltalán, így alig fotóztam. Arra jó volt mondjuk, hogy rájöjjek mire van szükségem és hát az út egyértelmű volt, DSLR-t kell venni, de hát annyi pénzem nem volt. Úgyhogy csak elkezdtem álmodozni :) Mivel Canonom volt, meg egyébként is mindenki a Canonért van oda, egyértelmű volt, hogy az lesz a következő gépem is. A 300D-t kicsit butácskának tartottam, úgyhogy jól kinéztem a 10D-t és elkezdtem gyűjteni. Ez a gyűjtés majd egy évig tartott és hát volt időm. Nap, mint nap a netet bújtam, leggyakrabban a dpreview forumait, gyűjöttem az infokat. Fontosnak tartottam, hogy a "konkurenciát" is megismerjem, nem szeretek úgy nagy értékű dolgot vásárolni, hogy nem ismerem a kínálatot, így beleástam magam, mind a Nikon, mind az Olympus E rendszerébe is. Az Olympus nagyon szimpi volt, de akkoriban még elég drága volt és ezért kiesett. Nikonba meg közben beleszerettem, rá kellett jöjjek, hogy technikailag igencsak ott vannak a szeren, csak a marketing nem megy nekik, de az mondjuk nagyon nem. Van néhány igen ügyes fotós a dpreview-n és egyszerűen megdöbbentően jó képeket csinálnak Nikonnal. Ehhez még hozzájön az, hogy a D70 közel a 300D árán nyújtotta kb a 10D szintjét (van amiben jobb, van amiben rosszabb) és ezzel végleg nyert nálam. A 20D bejelentésekor vettem meg a gépet, itt egy pillanatra elgondolkoztam, de maradtam a D70-nél és nagyon örülök neki. Ha most kéne vennem akkor Nikon D2H-t vennék, 2000 dolcsiért szerintem hatalmas üzlet.

Szerkesztette: saen 2004. 12. 19. 18:54 -kor

#83 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 20. 16:23

Számomra a D70-nek egyetlen olyan negatívuma van, amit fel tudok róni: nem mér fényt manuális objektívekkel. Ezt nagyon sajnálom, mert van itthon belőlük, M42-es manuális objektívbők mármint, nagyon jó minőségűek és nagyon jó fényerejűek. Canon vázon használhatók, még a 300D-n is, nikonon azt hiszem csak a profi vázakon van manuális (akár manuális nikon objektívet is értve ez alatt!) fénymérés. Amit a neten olvastam a témában (főleg a dpreview ahogy te is, meg steve's digicam - ez is nagyon jó tesztoldal), mindenben megelőzi a 300D-t.
Az eos 20D-t én is olvasgattam, egy kicsit drágább, de szintén nagyon-nagyon szimpatikus.

#84 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 20. 16:57

Idézet: lugosi - Dátum: 2004. dec. 20., hétfő - 17:23

Számomra a D70-nek egyetlen olyan negatívuma van, amit fel tudok róni: nem mér fényt manuális objektívekkel. Ezt nagyon sajnálom, mert van itthon belőlük, M42-es manuális objektívbők mármint, nagyon jó minőségűek és nagyon jó fényerejűek. Canon vázon használhatók, még a 300D-n is, nikonon azt hiszem csak a profi vázakon van manuális (akár manuális nikon objektívet is értve ez alatt!) fénymérés. Amit a neten olvastam a témában (főleg a dpreview ahogy te is, meg steve's digicam - ez is nagyon jó tesztoldal), mindenben megelőzi a 300D-t.
Az eos 20D-t én is olvasgattam, egy kicsit drágább, de szintén nagyon-nagyon szimpatikus.

Manuális obit ne sajnáld szerintem, ezeknek az olcsó digitgépeknek nagyon kicsi a keresője, borzasztó nehéz manuális fókuszt használni szerintem, bár lehet én vagyok lusta :)

#85 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 20. 20:32

Tudod arra gondoltam, hogy van pl. a 200/4-es manuális telém. Ebből a D70-en lenne egy (1.5-ös szorzóval) 300/4-es, ami hűha. Szóval ezt kár volt elmarketingelni a nikonnál...  :(

#86 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 20. 22:40

Idézet: lugosi - Dátum: 2004. dec. 20., hétfő - 21:32

Tudod arra gondoltam, hogy van pl. a 200/4-es manuális telém. Ebből a D70-en lenne egy (1.5-ös szorzóval) 300/4-es, ami hűha. Szóval ezt kár volt elmarketingelni a nikonnál...  :(

Most így nem vágom fejből a régi Nikon obikat, de azt tudom, hogy van olyan amit ha ráraksz akkor tönkreteheted vele a gépet, mert talán a tükör rácsapódna az obira vagy mi, szóval teljes támogatást biztosan nem lehet firmware frissítéssel elérni. Egyébként engem ez még kevésbé zavar, de sokkal idegesítőbb az, hogy a D-TTL-t nem támogatja, így ha külső vakut akarsz rá venni, akkor tuti meg kell venned a létező legújabb vakukat, különben csak manuális vakud van, azt meg igen körülményes ügye használni...

#87 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 20. 23:46

http://www.photos-of.../sahara-desert/

Here's his D70, a sight that not many people will be privileged to see in real life ....

Kép

The fine dust of the Desert is a killer for cameras, Within two weeks of my journey through the desert, many cameras and lenses went kaput as a result of very fine sand entering the spaces and gaps in cameras and lenses. Focussing rings had a gritty feel each time they were turned. Some button switches wouldnt work. The exposure reading jumped all over the place. And needless to say sensors had tons of dust on them for those foolish enough to change lenses in the open. I now understand why the pro lenses like Canon's L lenses are a little pricey - they have better seals against the elements besides being built of better materials. The first cameras to fail were the cheapo pseudo-SLRs without interchangeable lenses. Then the low cost after-market lenses failed one after another. Fully charged batteries showed low charge in the morning after 10 Celsius temp at night and 55 Celsius at midday. None of the L lenses failed. I was smart enough to slip a long sports stocking (like a condom) over my camera and lens barrel with an opening cut at the eyepiece, so I guess that helped protect my lenses somewhat ....

One of the most painful sights I saw during my exploration of the Sahara Desert, was a completely smashed Nikon D70 !!!

We were driving over loose sand. In the sand you have to drive fast - greater than 60 kph- and you have to reduce the air pressure in your tyres to as low as 18 psi and even to 12 psi to extract maximum grip and traction. If you stop, or slow down to below 40 kph, you will get into big problems. You will simply sink in the sand and you will have to be winched out. It is the momentum of speeds greater than 60 kph and the soft tyres that allow you to move forward.

While we were speeding in the sand in convoy, this friend of mine poked half his body out of the window with his D70 in his hand trying to shoot a picture of my speeding Toyota Landcruiser behind him. Unfortunately his car passed over a rut and whaddaya know ??? His bouncing vehicle caused him to drop his D70 and my car went CRUUUUNNNNNCCCCHHH over the D70 !!!!

Szerkesztette: WiZARD 2004. 12. 20. 23:50 -kor

Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#88 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 21. 10:03

Nagyon szomorú látvány... Ugyanakkor megdöbbentő.

#89 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 28. 12:15

Igaz csak a kezdeti példányokra volt jellemző a front/backfocus, de érdekességképpen így lehet házilag D70 fókuszt kalibrálni :)

Link

#90 Felhasználó inaktív   Pirinyó 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 04. 16:27

799 euró alatt van németországbanjelenleg az ára!!!!!!

#91 Felhasználó inaktív   hpx 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 06. 01:02

Idézet: Pirinyó - Dátum: 2005. jan. 4., kedd - 17:27

799 euró alatt van németországbanjelenleg az ára!!!!!!

Pont most realizaltam en is... vajh ez ideiglenes, vagy ennyi lesz mostantol... ??

Kit-ben 1000 euro Ausztriaban is akar... boven jol hangzik....

#92 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 06. 06:55

Az ár szerintem maradni fog, sőt szép lassan tovább csökken.

#93 Felhasználó inaktív   Pirinyó 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 06. 09:00

megvárom míg 699 alá megy és veszek!  :)

#94 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 06. 19:08

Itthon láttam már üzletben is 283-ért... Pár ezressel ugyanott drágább volt az eos300d ugyancsak a kitobjektívvel. Szerintem lassacskán itthon is normál áron meg lehet venni. Meg azt is vegyük hozzá hogy lecsengett a karácsonyi nagy hiszti és jön az uborkaszezon.

#95 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 10. 21:06

Lenne megint kérdésem :)

Lehet-e a D70-nél olyan varázslatot művelni, hogy expozíciós módtól függetlenül (P,S,A,M) lehessen választani a középre súlyozott/spot/mátrix fénymérési mód közül? Ugyanis a legnagyobb megdöbbenésemre mintha az eos 300d-ről azt olvastam volna, hogy ott nem lehet...

#96 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 10. 22:31

kétszer ment, bocsi

Szerkesztette: saen 2005. 01. 10. 22:37 -kor

#97 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 10. 22:33

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. jan. 10., hétfő - 22:06

Lenne megint kérdésem :)

Lehet-e a D70-nél olyan varázslatot művelni, hogy expozíciós módtól függetlenül (P,S,A,M) lehessen választani a középre súlyozott/spot/mátrix fénymérési mód közül? Ugyanis a legnagyobb megdöbbenésemre mintha az eos 300d-ről azt olvastam volna, hogy ott nem lehet...

Természetesen lehet. Scene módokban vannak butaságok (portrait, landscape, stb), de azt úgysem használja senki.

300D biztosan nem tud spot fénymérést, azt viszont hogy mikor mit lehet használni azt nem tudom, sosem volt ilyen gépem.

#98 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 11. 20:29

Van új firmware, felraktam, működik :)

"Nikon D70 firmware B update version 1.03

What is new/Content DescriptionIssues addressed with D70 firmware B version 1.03?

When the mode dial was set to an exposure mode (P, S, A, or M) and II selected for the Color mode setting in the Custom item of the Optimize image menu, and then an option other than Custom (such as Portrait) selected from the Optimize image menu, JPEG images captured after this procedure were recognized as having the Adobe RGB color space when opened in applications with a color-management function such as Adobe Photoshop. This problem has been corrected. "

#99 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 11. 21:24

Mivel még mindig nem vettem dslr-t, vacillálok. Azt olvastam egy cikkben, hogy a canonokban az a jó, hogy a blendemozgató mechanika is az objektívekben van. Vagyis ahhoz van optimaizálva. Ez kicsit elgondolkodtatott. Mi erről a véleményed saen?
Írhatnál néhány sort, hogy szubjektíve hogy vagy megelégedve a d70-nel. Mit hiányolsz belőle, mi az amit nagyon jó ötletnek tartasz?

#100 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 11. 23:31

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. jan. 11., kedd - 22:24

Mivel még mindig nem vettem dslr-t, vacillálok. Azt olvastam egy cikkben, hogy a canonokban az a jó, hogy a blendemozgató mechanika is az objektívekben van. Vagyis ahhoz van optimaizálva. Ez kicsit elgondolkodtatott. Mi erről a véleményed saen?
Írhatnál néhány sort, hogy szubjektíve hogy vagy megelégedve a d70-nel. Mit hiányolsz belőle, mi az amit nagyon jó ötletnek tartasz?

Ehhez a blendemozgató mechanizmushoz nem tudok hozzászólni, fogalmam sincs hogy Nikonnál ez hogyan van. Nekem semmi bajom Nikonnál a blendemozgatással/választással, tökéletesen működik. Nikon objektíveket még nem láttam, hogy valaki is szidta volna, inkább csak azt szokták felemlegetni, hogy kevés a VR és SWM obi, minőségben viszont csúcs.

D70:
alapvetően nagyon meg vagyok vele elégedve, most is ezt vennék ha újrakezdeném. Igaz az Olympus E-1 akadémiai kitje csábító, de még így is nálam ez a befutó.
Ami nem tetszik:
-válogatós CF kártyákat illetően, erősen javasolt, hogy csak "Nikon approved" kártyát használj benne. Ez effektíve Lexart és Sandisket jelent, de érdemes nikon.hu weboldalon megnézni vásárlás előtt, hogy az adott kártya bennt van-e a listában vagy sem. Nekem Kingston Elite Pro 512-es kártyám van, meg kölcsönbe is volt egy ilyen és néha van vele gondom, de mindig működésre tudom bírni egy kártya ki-be rakással. Egy dolog megy csak nehezen, mégpedig a képek a számítógépre másolása. Ez állandóan leakad, de vettem egy kártyaolvasót (ez egyébként is javasolt) és minden ok. Ez a kártyaprobléma nem csak nálam jelentkezik, olvastam másnál is ilyesmiről. Támogatott kártyák esetén viszont nem szokott gond lenni.
-fehéregyensúly: más dslr-rel nem tudom összehasonlítani, de alapvetően az automatika elég szarul működik, itt többet vártam. Igaz elég széles körben lehet állítani + szürkekártyán is lehet mérni, referenciafotót is lehet használni, de sajnos a direkt Kelvin értéket nem lehet beállítani, ezt hiányolom, sajna ezt csak profibb gépek tudják. Mondjuk alapvetően mindig RAW-ban fotózok, tehát utólag tudok könnyen minden probléma nélkül állítani rajta, de ez ügye +idő. Azt mondjuk tudom, hogy a régi Canon PowerShot A60-am még ennél is szarabb volt ilyen téren és ott a beállítási lehetőségek is jóval csekélyebbek voltak.
-moire: sokan szidták emiatt a gépet, mert bizonyos ismétlődő sűrű minta esetében képes moire-t képezni. Ez eddig nálam egyszer jelentkezett, egy háttérben lévő szúnyogháló esetében. Ennek eltávolítására vannak programok + ha tudod, hogy valami okozhat moire-t a képen akkor érdemes más távolságból, más fókusztávolsággal is csinálni egy képet és akkor jó eséllyel már nem is lesz ott. Azt kevesen tudják, hogy a moire az minden digitális kamera esetén előjöhet, még a Canon 1Ds-nél is, igaz ritkábban.

Ezeken kívül van egy-két dolog aminek örülnék ha tudná a gép, de tisztában kell azzal is lenni, hogy ez nem egy profi gép. A gép maga szerintem szuper az áráért. Nikon nagyon jól eltalálta, hogy semmi lényeges dolog nem hiányzik belőle, gyakorlatilag minden teljesen manuálisan beállítható ha akarod, csak rajtad múlik, hogy milyen képet készítesz. Ezenkívül imádom azt, hogy rettentő gyorsan működik, bekapcsolás után azonnal (!) kész a gép, buffert nagyon gyorsan üríti, folyamatosan lehet gyakorlatilag használni, képminőség szuper, az általam előhívott 10x15-ös képek láthatóan szebbek apám filmes Minolta slr-je által produkáltnál még ilyen kis méretben is (bár ez az optika miatt is van). Lehet használni magas isokat, iso800 zajcsökkentés után elég korrekt lesz, de ha nagyon kell az 1600 is használható. Ezenkívül végre használható a vaku, még nincs külső vakum, de már a beépített is tökéletesen alkalmas derítőfényre, nagyon pontos, ezt a vaku technológiát eddig csak a Nikon csúcsgépei tudják (D2H, D2X, F6). Fénymérése kompletten a Nikon F5-ös filmes vázból való, ami megintcsak igen nagy hírnévnek örvend, ez volt az utóbbi 8 évben a Nikon legjobb filmes váza.

Szerintem ha Canon oldalon keresgélsz, akkor 20D az ami hozza ezt a teljesítményt, igaz van amiben többet, van amiben kevesebbet.

Ha konkrétan még érdekel valami, csak kérdezz bátran :)

Téma megosztása:

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.