HWSW Informatikai Kerekasztal: Nikon DSLR - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Nikon DSLR

#141 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 17. 17:30

Idézet: WiZARD - Dátum: 2005. jan. 16., vasárnap - 18:04

elég sokat olvasgattam mindneféle 300d fórumot, nem hallottam olyanról, akinek a haxolt firmwareből baja lett volna.

van 1-2 jó dolog benne, én most tettem fel :)

na de ez nem az a topic :)

hogy érdemben hozzászóljak, szerintem is D100at váltják le először :)
szerintem legalább 8 mpixel lesz, de lehet hogy több, hisz az ellenfél a 20D, és nyilván azt akarják túlszárnyalni :)

A D100 váltás biztos, az viszont szerintem nem 100% hogy 8 megapixelnél több lesz. Egyrészt szerintem nem kell annál több (értitek hogy értem), másrészt meg a 20D/D100 célközönsége nem az átlagfotós, akit lehet vakítgatni a megapixelekkel, hanem a hivatásosok, akik értenek is hozzája.

#142 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 17. 17:31

Idézet: eszpe - Dátum: 2005. jan. 16., vasárnap - 19:13

A wasia-féle fw miatt még senkinek nem ment tönkre a gépe, a dpreview és minden külföldi fórum akkor ezzel lenne tele. Szoftveresen letiltott funkciókat kelt életre a 300D-n, igaz, még nem minden tökéletes. :)
Kíváncsi vagyok, hogy ha pl. bizonyos funkciók hiányoznának neked a (leendő) D70-edből, amik csak szoftveresen vannak letiltva, és lenne egy lassan 1 éve mások által használt bajt nem okozó fw, feltennéd -e. :)

Ááááááá......  ;)

Bár előtte gondolkoznék rajta vagy két hétig  :think:

#143 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 17. 17:50

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. jan. 17., hétfő - 17:30

A D100 váltás biztos, az viszont szerintem nem 100% hogy 8 megapixelnél több lesz. Egyrészt szerintem nem kell annál több (értitek hogy értem), másrészt meg a 20D/D100 célközönsége nem az átlagfotós, akit lehet vakítgatni a megapixelekkel, hanem a hivatásosok, akik értenek is hozzája.

verseny van, ahol egymás fölé kell ígérni, és többet kell nyújtani a másiknál. szerintem.

és 20D/D100 még az a kategória, amit nem csak profik vesznek.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#144 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 17. 18:07

USA-ban pl D2H/1DmarkII is gyakran totál kezdő fotósok eszköztárában is megtalálható, nekik nem olyan drága.

A D100 utódnál meg esélyes lehet a Sony új szenzora ami a pletykák szerint 10mp. Eddig még egy kamerában sem láttuk... Persze ez mind találgatás.

#145 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 17. 18:11

Idézet: WiZARD - Dátum: 2005. jan. 17., hétfő - 16:50

verseny van, ahol egymás fölé kell ígérni, és többet kell nyújtani a másiknál. szerintem.

és 20D/D100 még az a kategória, amit nem csak profik vesznek.

Sajnos nekem még az a kategória, és úgy tűnik, hogy hosszú ideig az is marad. Nem írom ide, hogy " :( " mert alapvetően nem tartozom az elégedetlenkedők és telhetetlenek közé, örülök neki, hogy egy D70-et megengedhetek magamnak (kopogjuk le), azt hiszem nagyon sok ember van, aki ennél sokkal rosszabb helyzetben van, és lesz is. Na ez a gondolat már megérdemel egy :( -t.

Egyébként is úgy érzem, hogy nekem még a D70 funkcionalitása is messze több, mint amire szükségem van, mindenesetre jó érzés tudni, hogy a megvásárolt technikában van tartalék, ha kell (gondolok itt ilyenekre, mint az 1/8000-es záridő).

Egy másik dolog. Valaki, akinek gyakorlati tapasztalata van a D70-nel, írhatna pár szót, hogy használat közben milyen az autofókusz sebessége. Ha az objektív számít, akkor az AF-S 18-70 DX Nikkorral lesz kitben megvásárolva.
Van ugyanis egy nikon F65-öm, egy Sigma 75-300-zal, és annak (vagyis ennek a felállásnak) az autofókusza borzasztó lassú. A hétvégén voltam sirály- hattyú- és kacsafényképezésen (szerencsére a házunktól kb 100m-re lévő tavon, mert baromi hideg volt) és egy-két alkalommal eljátszott egy ilyen játékot a gép, hogy "tekerjük már végig a telét a makró állásig hogy aztán élesre álljunk a végtelen és 70 méter között"  :mad:
... és ez baromira zavart, azt hiszem érthető módon.

#146 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 17. 19:05

Az AF-S szerintem gyors, szuperul működik. Egyszer pár hónapja még egy ismerősöm Nikkor 70-300-asát felpróbáltam, de az nevetséges volt ehhez képest.  Az AF-S obival sokkal kevésbé hajlamos "hunt"-olni, sokkal gyorsabb és csendes. Ha mégis elkezdi a szuper vadászatot, akkor az élességállító gyűrűvel rá lehet tekerni egy kicsit és mindjárt észheztér és abbahagyja a hülyeséget.

Amit még tudni érdemes az autófókuszról az az, hogy az un CAM900-as modul van benne és 5 fókuszpont van, ebből a középső un. cross-hatched szenzor ami két előnnyel bír a többivel szemben: az első az az, hogy nem csak egy irányban keresi a "mintákat", hanem mind horizontálisan és mind vertikálisan is + van benne egy kis kisegítő mechanizmus alacsony fény esetére. Tehát összefoglalva ha olyan a szitu, hogy aggódsz a fókusz miatt akkor használd csak a középső szenzort, egyébként nyugodtan használni lehet a többit is. Ami még befolyásolja az AF-et az a különböző fókuszmódok. Single servo single area pl sokkal kiszámíthatóbb, mint a continous servo és closest subject priority. Az elsőnél a középső pontra fókuszál és úgy marad, míg az utóbbinál meg folyamatosan fókuszál, ráadásul folyamatosan keresi az új célpontokat is, így néha nagyon nem azt csinálhatja amit gondolsz. Ami még más az az, hogy a D70 előtt tudtommal minden (legtöbb?) vázon a closest subject priority volt az alapbeállítás, itt pedig a single area, ez is okozhat meglepetéseket. Röviden ennyi, lehetne még oldalakat írni :)
Ja és még összehasonlításként a 20D-n is egy ilyen cross-hatched szenzor van, míg a többi nikon vázon a következőképpen alakul: CAM900 (F65 (!), F80, D100, D70) egy CAM1300 (F100, F5, D1 sorozat) 3, CAM2000 (F6, D2 sorozat) 9 cross-hatched szenzor. Többi Canont sajna nem tudom.

Szerkesztette: saen 2005. 01. 17. 19:06 -kor

#147 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 17. 19:15

Azt asszem nem hangsúlyoztam ki eléggé, hogy az F65-öd és a D70 autófókusza kb ugyanaz, némi apró módosítás van főleg az 1,5x-es crop miatt, de teljesítményben ne várj nagy különbséget. Objektíven pedig rengeteg múlik, vagyis főleg azon múlik. Sigmád meg hasonlóan fog viselkedni a D70-en is.

#148 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 17. 20:14

300D-n 7 választható fókuszpont van.
ebből a középső itt is cross-hatched, a többi nem.

AF eléggé kiszámíthatatlan 300D-n.
alapból oneshot AF van, ami fókuszál valahova és annyi. de hosszirányú bemozdulás esetén átvált követő fókuszba. ez néha nagyon zavaró tud lenni.
sport módban végig követő fókuszt használ.

haxolt fw-vel lehet minden módban választani: one shot, ai (ez valami intelligens baromság), és követő/servo
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#149 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 17. 20:38

Idézet: WiZARD - Dátum: 2005. jan. 17., hétfő - 21:14

300D-n 7 választható fókuszpont van.
ebből a középső itt is cross-hatched, a többi nem.

AF eléggé kiszámíthatatlan 300D-n.
alapból oneshot AF van, ami fókuszál valahova és annyi. de hosszirányú bemozdulás esetén átvált követő fókuszba. ez néha nagyon zavaró tud lenni.
sport módban végig követő fókuszt használ.

haxolt fw-vel lehet minden módban választani: one shot, ai (ez valami intelligens baromság), és követő/servo

Off:

Ha jól tudom, a wasia fw-vel:
OS - OneShot;
AI SE - Servo;
AI Focus - OneShot-tal indít, majd átvált Servo-ra ha a tárgy közeledik-távolodik. Ez az alapbeállítás Creative módokban a Canon fw-ben.

Nekem a legtöbbször a középső pont van kiválasztva, szerintem gyorsabb, egyszerűbb újrakomponálni, mint fókuszpontot váltani.

Szerkesztette: eszpe 2005. 01. 17. 20:45 -kor

"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#150 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 17. 20:48

Azt azért durvának tartom, hogy a D70-be ugyanazt az AF-et rakták, mint az F65-be. Szerintem vehették volna eggyel lejjebb az 1300-asat, mindegy mostmár így marad. Meglátjuk hogy milyen lesz másik objektívvel. Persze, mennyi lehet egy AF-S tele? Nem kell nagyon jó fényerő...

#151 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 17. 21:01

eszpe igazad van :)

én a canon 1D(s) (mk2) af szenzorát akarom :)
(45 AF pont, belőlük 9 cross (bár csak F2.8 és nagyobb fényerejű, illetve L objektivekkel lesz igazi cross érzékelő, azok nélkül csak 2))

#152 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 17. 21:21

Idézet: WiZARD - Dátum: 2005. jan. 17., hétfő - 20:01

eszpe igazad van :)

én a canon 1D(s) (mk2) af szenzorát akarom :)
(45 AF pont, belőlük 9 cross (bár csak F2.8 és nagyobb fényerejű, illetve L objektivekkel lesz igazi cross érzékelő, azok nélkül csak 2))

Azt hiszem kezdek ehhez kicsit kúszómászó lenni: elmagyaráznátok mi az a cross-szenzor és miért jó, és miért jó ha sok van belőle?  :think:

#153 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 17. 22:13

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. jan. 17., hétfő - 22:21

Azt hiszem kezdek ehhez kicsit kúszómászó lenni: elmagyaráznátok mi az a cross-szenzor és miért jó, és miért jó ha sok van belőle?  :think:

Leírtam nemrég, olvass vissza.

#154 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 17. 22:16

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. jan. 17., hétfő - 21:48

Azt azért durvának tartom, hogy a D70-be ugyanazt az AF-et rakták, mint az F65-be. Szerintem vehették volna eggyel lejjebb az 1300-asat, mindegy mostmár így marad. Meglátjuk hogy milyen lesz másik objektívvel. Persze, mennyi lehet egy AF-S tele? Nem kell nagyon jó fényerő...

Azért nem rossz ám az az AF, nem kell lebecsülni, jégkorongot is simán tudok vele fotózni, a leggyorsabb akciót is simán követi. A CAM1300 az egészen nemrégig Nikon csúcs AF-je volt, nem hibáztatom őket azért, mert nem rakták bele a legolcsóbb DSLR-jükbe. Talán a D100 utódba már belerakják.
Olcsó AF-S tele obi jelenleg nincs Nikonban, de már ezt is rebesgetik nagyon, talán idén már lesz.

#155 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 18. 13:51

Idézet: saen - Dátum: 2005. jan. 17., hétfő - 21:16

Azért nem rossz ám az az AF, nem kell lebecsülni, jégkorongot is simán tudok vele fotózni, a leggyorsabb akciót is simán követi. A CAM1300 az egészen nemrégig Nikon csúcs AF-je volt, nem hibáztatom őket azért, mert nem rakták bele a legolcsóbb DSLR-jükbe. Talán a D100 utódba már belerakják.
Olcsó AF-S tele obi jelenleg nincs Nikonban, de már ezt is rebesgetik nagyon, talán idén már lesz.

Mindegy melyik az AF, most nagyon eufórikus állapotban vagyok, most kaptam a hírt ugyanis hogy holnapután megérkezik a "drágaszág" :)

#156 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 18. 13:51

Idézet: saen - Dátum: 2005. jan. 17., hétfő - 21:16

Mindegy melyik az AF, most nagyon eufórikus állapotban vagyok, most kaptam a hírt ugyanis hogy holnapután megérkezik a "drágaszág" :)

#157 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 18. 18:21

Lenne is mindjárt pár kérdésem, hátha valamelyik profi tud rá válaszolni:

1. mekkorák a .NEF fileok (helyigény)?
2. RAW-ban fotózva van-e lehetőség a színtér (sRGB vagy Adobe RGB) utólagos választására/változtatására?
3. milyen márkájú memóriakártyával tutira nincsenek kompatibilitási gondok? Milyet használtok?

... egyelőre ennyi (de lesz még). ;)

#158 Felhasználó inaktív   treo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 18. 18:23

sziasztok. a segítségeteket kérném. érdeklődöm az amatőr/hobbi fotózás iránt, de megfelelő szakmai háttérrel nem rendelkezem, ill. filmes gépekkel sincsenek tapasztalataim. úgy érzem elvárásaimnak eleget tenne a nikon D70-es típusa, viszont anyagi szempontból a 18-50-es Sigma DC objektíves kitnél 1 GB-s memo kártyával együtt jelenleg nem tudok rá többet áldozni, mégis szükségem lenne egy azonnal használható gépre. a sigma ezen objektívjéről még csak rosszat hallottam és a fórumot végigfutva is kezdek egyre jobban elbizonytalanodni. amennyiben mégis e mellett maradok mi az amiről ilyen összeállítás mellett le kell mondanom vagy nem alkalmas a kit?... ha ez egyáltalán körvonalazható egyértelműen. előre is köszi a választ..

#159 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 18. 18:51

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. jan. 18., kedd - 19:21

Lenne is mindjárt pár kérdésem, hátha valamelyik profi tud rá válaszolni:

1. mekkorák a .NEF fileok (helyigény)?
2. RAW-ban fotózva van-e lehetőség a színtér (sRGB vagy Adobe RGB) utólagos választására/változtatására?
3. milyen márkájú memóriakártyával tutira nincsenek kompatibilitási gondok? Milyet használtok?

... egyelőre ennyi (de lesz még). ;)

-NEF file átlagban 5.5-6 mb, de ez témától függően változik.
-Szinteret nem tudsz utólag változtatni. Ez az utólagos változtatás dolog azért cseles, pl sokan azt hiszik, hogy expozíciót is tudnak állítani utólag, pedig csak az expozíció linearitását tudják változtatni, ami hasonlít a curve parancshoz és nem teljesen egyezik meg az expozíció változtatással.
-Memóriakártya: én eddig csak Kingston Elite Pro kártyát használtam, azt nem ajánlom. Következő amit ki fogok próbálni az a Sandisk Ultra II, ez elvileg támogatott és ok. Ezenkívül a legtöbb Lexar is az, de meg kell nézni nikon oldalon a pontos listát.

#160 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 18. 18:55

Idézet: treo - Dátum: 2005. jan. 18., kedd - 19:23

sziasztok. a segítségeteket kérném.

Ezt az obit nem ismerem, de várhatóan gyengébb képminőséget kapsz, lassabb és zajos autófókuszt, rövidebb fókusztávolság és várhatóan gagyi műanyagból van, így könnyen törik, ilyesmikre gondolok.

Mivel elég olcsó ez az objektív, kezdésnek megfelelhet, de abban biztos vagyok, hogyha kicsit  is komolyabban elkezdesz foglalkozni a fotózással, akkor hamar le akarod majd cserélni.

Téma megosztása:

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.