Idézet: multibit - Dátum: 2009. ápr. 3., péntek - 5:56
Én az ilyen végletes megállapításoktól tartózkodnék. Sokminden beolyásolja azt, hogy milyen a megírt lemez olvashatósága. Igaz TDK(-ra szitázott) lemezeket nem használok, de az MCC és TY kódos Verbatimokkal semmi gondom.
Nos tisztázzuk akkor...
Nem azt mondtam, hogy minden TDK rossz és használhatatlan. Az a baj velük, hogy minden TDK tokban más és más típusú lemez van. Egyszerűen lehetetlen megállapítani, hogy milyen minőségű lemez, tehát nem tudod előre, mit veszel. Zsákbamacska.
Leginkább a CMC Magnetics (CD) és TTH2 (vékony és hengeres DVD) médiakódú TDK lemezekkel van bajom. És még van pár ilyen. Ebből minden harmadikat lehetetlen megírni, és egy év után kuka. Hogy CD-ből meg DVD-ből milyen médiakódú lemezeik vannak még, nem tudom, és nem is érdekel, ezek után nem is fogok kísérletezni velük.
Megjegyzendő, hogy a vastag tokos pluszos TDK DVD lemez nem ennyire kuka, de hogy mennyire lesz tartós is, az majd később kiderül. A minuszos viszont kerülendő, főleg ha vékony. Mindenesetre a CD-k döglenek két év után (CMC). A Moser médiakódosra nem tudok mit mondani, bár sikerült megírni őket jól (LG, NEC, Samsung, Plextor íróval).
A hagyományos tokos, 'eredeti' pluszos Verbatim médiakódja MMC, ha jól tudom, ezzel semmi bajom! Én szinte kizárólag ezt használom (meg a Sony-t), és nagyon jó. A vékony, illetve hengeres változat viszont nem mindig MMC! Nem ugyanaz az ár, a minőség! Erre próbáltam felhívni a figyelmet! És a CD esetében szintén. Nem Verbatim, hanem valami egészen más a vékonytokos változat médiakódja...
Csak azt próbálom magyarázni, hogy ne a legolcsóbb, vékonytokos vagy hengeres DVD és CD lemezekre írjunk a legnagyobb sebességgel. Mert szívás lesz!
Mellesleg minden DVD-t max. 4x sebességgel írok meg, a CD-ket pedig a max. írási sebesség felével, de legfeljebb 24x sebességgel. És mint mondtam TÖBBFÉLE íróval. És így is döglenek a vékony olcsó lemezeim egy év után...
ps.: a pluszos Verbatim DVD+RW-kkel is szívtunk mostanság. Bár lehet, hogy csak a csodálatos AD7170-es Optiarc hibájából. Mindenesetre kipróbáltam ebből a lemeztípusból is a Sony-t, mert ebben a tekintetben szeretek biztosra menni. Nagyon stabil, és megbízható lemezek.