HWSW Informatikai Kerekasztal: Vegyünk Pegasos II-t! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (14 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vegyünk Pegasos II-t! minél többen...

#181 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 05. 31. 22:25

Idézet: Leeroy - Dátum: 2004. máj. 31., hétfő - 12:55

NNa álljunk meg egy szóra! Pontosan hogy nem ismeretlen a gép/oprendszer az elhivatott népeknek, mert mint ahogy lejjebb folytattad, az Amigához közel álló emberek vettek/vesznek Pegasost (többnyire coderek ráadásul). 68k + PPC dualprocis gyorsítókártya készült a classic Amigákhoz is, a 603/604 szériából (jómagam is használtam ilyet), az opsys pedig majdnem egy az egyben az AmigaOS-re épül, így kérdem én: mi ebben az idegen?

Az átlag Amigásnak pedig a Mac-ről igen rossz véleménye van, már az oprendszert tekintve, szóval ezzel nem lehet behelyettesíteni.

Arról pedig, hogy kinek mi drága és mi nem: akinek kell, ennyiért is meg fogja vásárolni.

No offense a részemről se, de ez van.  :)

Igen azt mondom én is, hogy volt, illetve aktuális Amigások vesznek leginkább. De a legtöbbjük ért annyira a számítógéphez, hogy nem sz*pik a winnel. Akiknek a Windows nehézséget okoz használat közben azok többnyire nem volt Amigások, leginkább olyan emberek, akiknél a PC az első gép amit úgy-ahogy megismertek. Így pedig már érthető mi az idegen. 

Az átlag Amigás véleménye itt a Mac-ről nem mérvadó, szvsz. Én a Mac-et mint munkára használható alternatívát hoztam fel, egyébként a 9-es OS-ig személy szerint nekem se szimpatikus, de X-szel azért más a tészta. Lehet utálni egyébként a MacOs-t, vagy a Win-t, de dolgozni a három oprendszer közül ezzel a kettővel lehet igazából (mármint nekem: Photoshop, QuarkXpress, Acrobat, Illustrator, Flash).

Drágaság: valóban akinek nagyon kell, az megveszi, van ennél sokkal drágább hobbi is, pl. veterán autók, de:
Én nem hobbiként mondtam rá, hogy drága, hanem munkagépként.
world, my finger, is on the button...
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

#182 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 31. 22:33

@Kay
Nem ártott volna világossá tenni, hogy az utóbbi 4 évre gondolsz, nem arra a tizenvalahány évre, amióta kiadták az első Amigát.

Én az eredeti filozófiáról beszéltem, nekem, és még sokaknak az Amiga azt jelentette, nem az utóbbi évek maroknyi magyar amigásainak mentalitására (mondjuk vannak, akik nem osztoznak benne, és a többiek érzéseit sem szabad ilyen felületesen megítélni).

Puskás Öcsit, vagy Pap Lacit sem az öregkori teljesítménye alapján ítélik meg... (Itt most az Amigára gondolok, nem a Pegasosra.)

Mára már sok tekintetben utolérte, ill. meghaladta a PC/Windows az Amigát (mondjuk pl. bloatware mentességben nem, és nem is fogja). De sokáig nagyon is jogos volt a PC, a Windows, vagy akár a Mac elmaradottságáról beszélni az Amigához képest...

btw, ha eredeti filozófiáról beszélünk, korábban az egyediségnél és szabadságnál talán még fontosabb volt a mindent a lehető legokosabban, legcélszerűbben, legnyitottabban, és legelegánsabban megoldani igyekvés.

Nem csodálom, hogy sokakat nagyon frusztrálttá tett, hogy minden igyekezet ellenére egyrészt a márkanév tulajdonosai sem vették komolyan a dologban rejlő potenciált, másrészt a Microsoft mesterkedése több "sikert" hozott.

Szerkesztette: Victor 2004. 05. 31. 22:52 -kor

#183 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 31. 23:01

A Windowsról: szerintem itt nem kimondottan a mindennapos gondokról van szó. Aki már eleve jól ismer egy más platformot, gyorsan megtanulhatja a Win-t "ápolgatni" - ha akarja/akarná. Inkább arról van szó, hogy a nagy ellenfél, a MS bloatware-jéhez nem akarnak túl közel kerülni, ha nem muszály.

#184 Felhasználó inaktív   d3relict 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 31. 23:08

Idézet: Victor - Dátum: 2004. máj. 31., hétfő - 23:33

@Kay
Nem ártott volna világossá tenni, hogy az utóbbi 4 évre gondolsz, nem arra a tizenvalahány évre, amióta kiadták az első Amigát.

ebben maximálisan igazad van, tényleg lekellett volna irnom, hogy 4 évre gondolok a 20 helyett. (az amiga 1000 1984-ben került piacra ha jól emléxem)

Puskás Öcsit, vagy Pap Lacit sem az öregkori teljesítménye alapján ítélik meg... (Itt most az Amigára gondolok, nem a Pegasosra.)

nyilván. akkor a gép isten volt, ami cirka 10-12 évvel ment a kora elé, de én ezt nem is tagadtam! sőt, ha visszaolvasnál, látnád hogy leirtam: "nagymultú" gépről beszélünk.

btw, ha eredeti filozófiáról beszélünk, korábban az egyediségnél és szabadságnál talán még fontosabb volt a mindent a lehető legokosabban, legcélszerűbben, legnyitottabban, és legelegánsabban megoldani igyekvés.

ne feledd hogy az a számítástechnika hőskora volt, amikor még nem a pénzkereset volt a legnagyobb cél... és az amiga ugye eredetileg egy "hi toro" nevü konzolnak indult, amiből végülis számítógép lett jay miner áldásos munkájának köszönhetően...

Nem csodálom, hogy sokakat nagyon frusztrálttá tett, hogy minden igyekezet ellenére egyrészt a márkanév tulajdonosai sem vették komolyan a dologban rejlő potenciált, másrészt a Microsoft mesterkedése több "sikert" hozott.

az egész dolgot a commodore baszta el anno a hülye üzletpolitikájával, és azzal hogy alábecsülte a pc piacot. mindenesetre egy biztos: ha ma az amiga lenne a mainstream számítógép, csöppet sem biztos hogy hiábatlan, gyors, és "elit" rendszerünk lenne. azthiszem akkor nyugodtan lehetne egy réteg, aki még mindig az ms dossal játszik, és fikázza majd a csilivili GUI-t...

és hogy a témához is szóljak: bárki bármit csinál, az amiga HALOTT. mind a hardware, mind a software. outdated, lejárt. akárhogy is foltozgatják, fejlesztgetik, örülnek neki: ez olyan mint a halott nagyanyámat teázni vinni... ha viszont naprakésszé teszik, akkor már nem amiga, max hasonlít a nagy elődre...
*derelict flashdev & fotó weblog | SHELL8 "médiaipari faszkivan" | flickr galéria - mindenféle fotózmányok

#185 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 31. 23:26

Idézet: kAy - Dátum: 2004. máj. 31., hétfő - 22:08

ne feledd hogy az a számítástechnika hőskora volt, amikor még nem a pénzkereset volt a legnagyobb cél... és az amiga ugye eredetileg egy "hi toro" nevü konzolnak indult, amiből végülis számítógép lett jay miner áldásos munkájának köszönhetően...

Csak ne felejtkezzünk el arról, hogy a Hi Toro-hoz még nem tartozott OS. Az OS-t Carl Sasserath (lehet, hogy nem jól írom, ma a Rebol webes nyelvről ismert figura), és társai készítették. Ha ez az OS nem lett volna, már rég nem hallanánk az Amigáról.

Idézet

az egész dolgot a commodore baszta el anno a hülye üzletpolitikájával, és azzal hogy alábecsülte a pc piacot. mindenesetre egy biztos: ha ma az amiga lenne a mainstream számítógép, csöppet sem biztos hogy hiábatlan, gyors, és "elit" rendszerünk lenne. azthiszem akkor nyugodtan lehetne egy réteg, aki még mindig az ms dossal játszik, és fikázza majd a csilivili GUI-t...

Hát, legalább a régi programok is ugyanúgy használhatóak lennének (no real, stb. mode, 16 bit vs. 32 bit, cooperatív vs. preemptív multitasking, stb.), lenne egy rakás jól használható, és sokak által valóban aktívan használt közös library, az adattároló egységekre a saját egyedi nevükön lehetne hivatkozni, nem olyan hülye betűjelekkel, mind pl. "D:", és még sorolhatnám.

Egyébként szerintem nem arról van szó, hogy "fikázzák a csili-vili GUI-t" (legalábbis az értelmesebbek), hanem azt a hozzáállást, hogy úgy állítja be a MS, mintha ők találták volna fel a multimédiát, stb. Ill. amikor látványelemekkel fedik el a bután megvalósított dolgokat.

Ha a Commodore nem csinál 1-2 nagy ballépést, akkor sem igazán lehetett volna labdába rúgni a MS enynén szólva unfair piaci magatartásával szemben.

Idézet

és hogy a témához is szóljak: bárki bármit csinál, az amiga HALOTT. mind a hardware, mind a software. outdated, lejárt. akárhogy is foltozgatják, fejlesztgetik, örülnek neki: ez olyan mint a halott nagyanyámat teázni vinni... ha viszont naprakésszé teszik, akkor már nem amiga, max hasonlít a nagy elődre...

Én nem teljesen így gondolom. Ilyen alapon az új Mac-ek az OS-X-szel sem Mac...

Te a régi HW-rel azonosítod az Amigát. Pedig a lényeg az OS, sőt, leginkább a filozófia.

Szerkesztette: Victor 2004. 06. 01. 00:08 -kor

#186 Felhasználó inaktív   d3relict 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 31. 23:57

Idézet: Victor - Dátum: 2004. jún. 1., kedd - 0:26

Hát, legalább a régi programok is ugyanúgy használhatóak lennének (no real, stb. mode, 16 bit vs. 32 bit, cooperatív vs. multitasking OS, stb.), lenne egy rakás jól használható, és sokak által valóban aktívan használt közös library, az adattároló egységekre a saját egyedi nevükön lehetne hivatkozni, nem olyan hülye betűjelekkel, mind pl. "D:", és még sorolhatnám.

itt valamit keversz véletlen, vagy tévednék? a cooperative a multitask rendszerek egyik formája, a preemptive mellett pl...

amugy az assign pl hiányzik igy pécén, meg az is hogy elég rugalmatlan a rendszer (hirtelen belegondoltam, hogy ha most simán előkaphanám az s:startup-sequence file-t... :D uristen, amigán még kiterjesztés sem volt  :respect: )

nosztalgia rulez, na.
*derelict flashdev & fotó weblog | SHELL8 "médiaipari faszkivan" | flickr galéria - mindenféle fotózmányok

#187 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 00:07

Idézet: kAy - Dátum: 2004. máj. 31., hétfő - 22:57

itt valamit keversz véletlen, vagy tévednék? a cooperative a multitask rendszerek egyik formája, a preemptive mellett pl...

Igazad van, csak siettem, az lett volna, hogy "cooperatív vs. preemptív multitasking". (Beírtam a hiányzó szót). [Remélem, ebből te nem azt vonond le, hogy fogalmam sincs róla, mit jelentenek ezek, stb. :D ]

Idézet

amugy az assign pl hiányzik igy pécén, meg az is hogy elég rugalmatlan a rendszer (hirtelen belegondoltam, hogy ha most simán előkaphanám az s:startup-sequence file-t... :D uristen, amigán még kiterjesztés sem volt  :respect: )

Na látod, nem nehéz sorolni a példákat... (Mondtam, hogy én is tudnék még.) És aki hozzá van ezekhez (vagy buta megoldások hiányához) szokva (mellesleg többségükben Unix-ról származnak ezek), nem akar lemondani róluk, azaz visszafelé fejlődni, csak mert van néhány új dolog is (shadertámogatás, stb. a DX-ben, memóriavédelem - mondjuk ilyen pl. a MorphOS-ben is van).

Szerkesztette: Victor 2004. 06. 01. 00:43 -kor

#188 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 00:25

Eszembe jutott még 1-2 példa: AREXX interface egy csomó programban (szkriptekkel vezérelhetők, interaktív módon, azaz vissza is adnak értékeket, stb.), OS által kezelt GUI, inputevent-alapú kommunikáció az owner taskkal, stb.

Szerkesztette: Victor 2004. 06. 01. 01:05 -kor

#189 Felhasználó inaktív   d3relict 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 01:25

Idézet: Victor - Dátum: 2004. jún. 1., kedd - 1:25

Eszembe jutott még 1-2 példa: AREXX interface egy csomó programban (szkriptekkel vezérelhetők, interaktív módon, azaz vissza is adnak értékeket, stb.), OS által kezelt GUI, inputevent-alapú kommunikáció az owner taskkal, stb.

DDE?

#190 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 01:33

Idézet: kAy - Dátum: 2004. jún. 1., kedd - 0:25

DDE?

upd: kicsit utánanéztem, mi ez a DDE, és mondjuk hasonlít az AREXX-re. Bár úgy látom, pl. nincs hozzá külön jó kis szkript-nyelv, amivel pár perc alatt lehet kis vezérlőprogramocskákat írni. És még megkérdezném: ez mikortól is van benne a Win-ben? Milyen programok használják, és mire?

Szerkesztette: Victor 2004. 06. 01. 01:42 -kor

#191 Felhasználó inaktív   d3relict 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 01:39

Idézet: Victor - Dátum: 2004. jún. 1., kedd - 2:33

Bővebben?

felhoztad az AREXX-et, amivel programok között kommunikálsz.

win32 alatt is lehet DDE-n keresztül. szóval ez nem valódi előny.

#192 Felhasználó inaktív   d3relict 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 09:46

upd: kicsit utánanéztem, mi ez a DDE, és mondjuk hasonlít az AREXX-re. Bár úgy látom, pl. nincs hozzá külön jó kis szkript-nyelv, amivel pár perc alatt lehet kis vezérlőprogramocskákat írni. És még megkérdezném: ez mikortól is van benne a Win-ben? Milyen programok használják, és mire?

imho a 95 vagy 98 tartalmazta először, de szerintem teljesen irreveláns mikortól van benne. eleve a speech-to-text engine (microsoft sam, your computers default voice :D) az xp-ben debütált, pedig szinte hangzásra, és mindenre csont ugyanaz, mint az 1988-as narrator.device...

a dde-t amugy sok program használja, hogy kiragadjak egy példát: winamp aktuális lejátszást megjelenítő pluginek irc vagy egyéb klienseken keresztül.

#193 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 10:06

Idézet: Victor - Dátum: 2004. máj. 31., hétfő - 6:52

Azon tűnődöm, te utánozod T2k-t, vagy ő utánoz téged abban, hogy másokról a fantáziátokban kialakított képet tényként közlitek? Attól az még nem lesz tény.

Anniban utanozom T2k-t, hogy veled szemben - gondolkodom. Nem szenvedek technologia-fetisben, foleg arra nezvest hogy nagyon odd dolgokra ejakulaljak. Szamomra egy szamitogep vagy informatikai berendezes eszkoz es nem pedig eletcel. Lehet, hogy ebben is hasonlitok T2k-ra.

Nyilt itt ez a topik, hogy 'hajra vegyetek emberek pegasos-t', mert ekkor a topicnyito is olcsobban hozzajut. Nos amit en mondtam az az, hogy
a) a propaganda nemkuul. vegyen maganak a topiknyito, ha akar.
b) ne kapbitgassunk be irrealisan embereket.
c) elegem van, a PC az szaaaar, es minden ami nem PC az istenkiralysag, meg mennyivel fejletteb - mokozben ennek az ellenkezoje percek alatt bizonyithato. Utalom a hazugsagot, az agymosast.
d) ramutattam a rendszer gyengesegeire: ugymint draga, problematikus hw tamogatottsag
e) te bemondtal (d)-re egy teritett betlit, ezzel csak a hozza nem ertesedet bizonyitottad. (A Mesa egy szoftveres renderer, ha megdoglesz akkoris. onnan tudom, hogy polo itt a gepemen a forrasa.)
f) most lattunk teljeseitmenyadatokat, amik egy elso generacios PIII-mal konformak ( 5 evvel ezelotti technologia), mikozben a rendszer ugy van arazva, mint egy mainstream PC, mikozben egy fullos POS gep dragabb egy nala legalabb 30%-kal gyorsabb MAC G4-nel is.
g) attol hogy hangenber vagy es ritkan mosol fogat, meg nem lesz igazad.

tisztelettel:
sfij
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#194 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 10:59

Idézet: kAy - Dátum: 2004. máj. 31., hétfő - 23:14

viszont egyvalami problémás. az Amiga itt AZ ami a linux is, és minden más. a kisebbségből fakadó önteltség, az, hogy "mi képesek vagyunk egy 10 éve elavult architekturával is mindenre", pedig most nyilván nemkell sorolnom hogy a "forgalomban" lévő amigák software rendszerei mennyire nem napszrakészek, illetve maga a hardware mennyire egy foltozott, sufnituningolt vas már...

és mégis, ahogy a mellékelt ábra is mutatja, mindig a kisebbség a leghangosabb. bár voltaképp a mai amigások még pécésnek is lámák lennének, örülnek hogy bekerülhettek ebbe az elitbe, ebbe a csodás körbe, amibe csak a kevesek vétettek fel. nem filozófia van itt Viktor, csak egy megtévedt mentalitás, egy különcködés, aminek szinte semmi alapja nincs (kivéve azt a néhány, általam is igen tisztelt amigás scenert). (az említettek megintcsak a magyar viszonylatra vannak értendők)

és ezt valahogy nem keverném össze az open source közösséggel...

Tonkeppen ez a lenyeg. Raadasul POS eseten egy diverzifikaciorol van szo. Nem az Amiga Inc. termekerol, hanem egy AmigaOS klonrol.

Tobbszor elhangzott, hogy az Amiga a maga koraban mennyire eloremutato volt. Nos ez igaz. Az amiga halala akkor kezdodott, amikor a Commodore vette meg. Rossz marketing strategia/piaci pozicionalas, hozzanemertes/nemtorodomseg lett az Amiga halala. A rendszerben _siman_bennevolt_ hogy kiszoritja a piacrol az IBM/Compaq altal gyartott, szemelyi szamitogepnek csufolt,  70-esek vegenek technologiai szinvonalat tukrozo 'PC'-ket.

#195 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 11:12

windows scripting host. tavvezerelhetsz programokat javascriptben/vbscriptben. A lehetoseg megvolt mar nagyon regota, lasd win 3.1 object packager. igeny a hasznalatara keves volt. leginkabb tesztcelokra hasznalatos manapsag, pl. rational robot. Talan legismertebb kozcelu felhasznalas az OLE/OLE2.

#196 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 11:14

Idézet: kAy - Dátum: 2004. jún. 1., kedd - 10:46

eleve a speech-to-text engine (microsoft sam, your computers default voice :D) az xp-ben debütált.

Tevedes. a win2k-ban debutalt.

#197 Felhasználó inaktív   d3relict 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 11:16

Idézet: SFIJ - Dátum: 2004. jún. 1., kedd - 12:14

Tevedes. a win2k-ban debutalt.

narrator.device -t hallottál már "beszélni"?

#198 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 11:23

Idézet: kAy - Dátum: 2004. jún. 1., kedd - 12:16

narrator.device -t hallottál már "beszélni"?

Hallottam. nem rossz. Meg kell mindezek altal mondanom, hogy lexebben az ELTE nyelivi intezete altal fejlesztett voxon/voxton beszel, igaz az VMS/VAX-on fut. Adsz neki egy textet, amit paragrafus szinten kepes feldolgolozni es kozerthetoen elmondani. felismeri a kerdo, ohajto, felszolito, felkialto, kijelento mondatokat, felismeri az ala/mellerendelt tagmondatokat, stb. Ismeretlen szoveget olyan minosegben olvas fel, mint a TNG enterprise computer voice ;) Reagalni arra reagaltam, hogy nem az _xp-ben_ debutalt a win-ben a narrator. Sot amirol az emberek azt hiszik, hogy az XPben jelent meg eloszor, nos annak kb a 80%-a a win2k-ban jelent meg ;)

#199 Felhasználó inaktív   d3relict 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 11:30

Idézet: SFIJ - Dátum: 2004. jún. 1., kedd - 12:23

Reagalni arra reagaltam, hogy nem az _xp-ben_ debutalt a win-ben a narrator. Sot amirol az emberek azt hiszik, hogy az XPben jelent meg eloszor, nos annak kb a 80%-a a win2k-ban jelent meg ;)

valóban. őszintén szólva utána nem néztem, xp-ben láttam először, pedig volt 2k-m is (2 óráig :D).

utalni arra utaltam, hogy az MS SAM kb ugy szól mint a 88 körüli narrator...

#200 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 01. 11:43

Idézet: kAy - Dátum: 2004. jún. 1., kedd - 12:30

valóban. őszintén szólva utána nem néztem, xp-ben láttam először, pedig volt 2k-m is (2 óráig :D).

utalni arra utaltam, hogy az MS SAM kb ugy szól mint a 88 körüli narrator...

a 88 koruli narrator device meg ugy szolt, mint az 1982-ben a fairchild altal kiadott VLSI cel ic :D

Téma megosztása:

• (14 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Utolsó »