HWSW Informatikai Kerekasztal: Garancia tapasztalatok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (49 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Garancia tapasztalatok átvert illetve elégedett vevők! Értékeld a témát: -----

#741 Felhasználó inaktív   Captain Crash 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 10. 09. 22:45

Idézet: lordrolee - Dátum: 2007. okt. 9., kedd - 22:42

Hogy ennyire ne vállald be amit írtál  :think:, nem lenne egyszerűbb pontot tenni az ügy végére vagy egy tv-el vagy azzal, hogy "rosszul emlékeztem, nincs ilyen jogszabály" vagy mittomén.
Azt hiszem, hogy egy vitában az a minimum, hogy a hivatkozott anyagnak legalább a címét megosztod velünk halandókkal.

Amikor hallok ellenzéki és kormányoldali politikusokat vitatkozni, ottis elhangzanak ilyenek, hogy az XY 1999 május 23.-ai beszédében ezésez és blabla, akkor ezt mi is igazán megtehetjük.

Amit írtam továbbra is vállalom, de azokat a belemagyarázásokat, amiket te míveltél, nekem ugyan nem kell vállalnom, és nem is fogom! Mondom, a tv.-ben egyszerüen benne van, hogy milyen kötelezettség terhel mikor és az is, hogy mikor nem!

A minimum az lenne, hogy nem belemagyarázol abba, amit állítok!

#742 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 09. 22:47

Idézet: lordrolee - Dátum: 2007. okt. 9., kedd - 23:27

Tehát pl ha kedves fogyasztó a jótállási jegy szerint 2006. augusztus 23.-án vásárolt terméke nem javítható, és nem is tudjuk cserélni, ő kéri vissza a pénzt, de nincs se blokkja se számlája. Ilyenkor vász iszt lósz?
Nem megtörtént eset a dolog, csak érdekel a dolog, mert előfordulhat.

a garancia érvényesítéséhez a kedves vevőnek igazolnia kell a jótállás jogalapját, ez pedig az álatalad kibocsájtott garancijegy. ha a számla funkcionál nálad egyben garanciajegyként - a szükséges alaki követelmények a maksi féle tocsikban lettek tárgyalva - akkor azzal. ha kedevs vevőszerű entitás nem tudja igazoni a vásárlás tényét, akkor úgy járt...
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#743 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 09. 22:48

Idézet: Captain Crash - Dátum: 2007. okt. 9., kedd - 23:45

Amit írtam továbbra is vállalom, de azokat a belemagyarázásokat, amiket te míveltél, nekem ugyan nem kell vállalnom, és nem is fogom! Mondom, a tv.-ben egyszerüen benne van, hogy milyen kötelezettség terhel mikor és az is, hogy mikor nem!

közel három hónapja vitázunk itt-ott-amott a témában. amint mexorulsz, szeélyeskedni kezdesz...

#744 Felhasználó inaktív   lordrolee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 09. 22:48

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. okt. 9., kedd - 23:47

a garancia érvényesítéséhez a kedves vevőnek igazolnia kell a jótállás jogalapját, ez pedig az álatalad kibocsájtott garancijegy. ha a számla funkcionál nálad egyben garanciajegyként - a szükséges alaki követelmények a maksi féle tocsikban lettek tárgyalva - akkor azzal. ha kedevs vevőszerű entitás nem tudja igazoni a vásárlás tényét, akkor úgy járt...

Jóindulattal feltételezem, hogy tőlem van, nomeg azért a saját jótállási jegyem csak megismerem :D
Kép

Xfire profil

LordRolee

#745 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 09. 22:49

szerintem ez utobbi nem tul bonyolult kerdes.

a kereskedo "beprobalkozik" az 1 ev garanciaval, amit a vevo elfogadhat. (mert mondjuk jobb termeket kapott, es meg van elegedve). de ez mar kozos megegyezes. ha neki nem tetszik, akkor ragaszkodik az eredeti garanciahoz, igy a kereskedo kenytelen ugy adni.

ha a kereskedo nem tud olyat szerezni ket dolgot tehet. 1) megis a penzt adja vissza; 2) sajat szakallara vallal tobb garanciat, vegulis ezt barmikor megteheti.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#746 Felhasználó inaktív   Captain Crash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 09. 22:51

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. okt. 9., kedd - 22:47

Ne kezdjük megint ezt! Ez teljesen helytelen hozzáállás. Ha ott a jótállási jegy és azon megy a tanakodás, hogy a második körben érvényesíthető elállási joga kapcsán hogyan állapítsák meg az eredeti vételárat, akkor te teljesen rosszindulatúan jössz itt azzal, hogy "jah, de ha nincs meg az ellenérték megfizetését igazoló bizonylat, akkor úgy járt"...

#747 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 09. 22:51

Idézet: lordrolee - Dátum: 2007. okt. 9., kedd - 23:48

Jóindulattal feltételezem, hogy tőlem van, nomeg azért a saját jótállási jegyem csak megismerem :D

a jóindulatod nagyra értékelendő, de nem pótolja a panaszos azon kötelezettségét hogy a meghibásodott termék mellett az általad kibocsájtott garanciajegyet is be kell mutatnia. anélkül a garanciális joga ugyanis bajosan érvényesíthető (jogilag nézve a dolgot).

edit: ugye a kiadott számláid 3 példányban készülnek. főpéldány megy a vevőnek, 1 példány megy a könyvelésre, 1 pedig marad a számlatőmbbe. elektronikus rencer esetén mindez hasonló elvexerint. a vásárlási nap, pontos terméktípus esetére (ami a garancijegyből megállapítható) a számla ugye visszakereshető. a garanciajegyen meg ugye felvan tünteve az eladó. tehát biztos lehetsz abban, hogy te adtad-e el vagy sem a garanciajegyet szemrevételezve. másfelől a könyvelésedből vissza tudod keresni a kérdéses számlát/nyugtát...

Szerkesztette: SFIJ 2007. 10. 09. 23:03 -kor

#748 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2007. 10. 09. 22:53

Idézet: World-Soft - Dátum: 2007. okt. 9., kedd - 22:13

Újra itt!

Látom jól felkavartam a kedélyeket.

áh, csak a szokásos, akik a lágy tojást a  hegyesebbik végén törik fel nekirontanak azoknak, kik szerint vastagabbik felén kéne. vagy fordítva. mikor hogy. meg vannak akik, a tükörtojást szeretik. de azok nem tudom h keveredtek bele, mert nem szerepelnek annak a suzuki típusnak példázatában.

Szerkesztette: avman 2007. 10. 09. 22:54 -kor

- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.
- A jóga egy baromság, inkább gyógyszerezd magad.

#749 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 09. 22:54

Idézet: Captain Crash - Dátum: 2007. okt. 9., kedd - 23:51

Ne kezdjük megint ezt! Ez teljesen helytelen hozzáállás. Ha ott a jótállási jegy és azon megy a tanakodás, hogy a második körben érvényesíthető elállási joga kapcsán hogyan állapítsák meg az eredeti vételárat, akkor te teljesen rosszindulatúan jössz itt azzal, hogy "jah, de ha nincs meg az ellenérték megfizetését igazoló bizonylat, akkor úgy járt"...

te öregharcos. én semmi ilyet nem írtam... ésmég te panaszkodsz hogy mások a szádba adnak általad nem vallott nézeteket...  :omg:

#750 Felhasználó inaktív   lordrolee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 09. 22:55

Idézet: Captain Crash - Dátum: 2007. okt. 9., kedd - 23:45

Akkor idéznélek ismételten:

ERRŐL a hsz-edről van szó:
Bizonyára megint nem ismered a minőség megvizsgálására vonatkozó kötelezettségét  a forgalmazónak. Amennyiben ezen kötelezettségének eleget tesz, a már korábban említett ptk. 311 §. szerint érvényesítheti jogait az előző kötelezettel szemben.

Kérdezem a többiektől, hogy amit a józan paraszti eszemmel kikövetkeztetek az helyes-e:
Ha van bárkinek bárminemű kötelezettsége (adófizetés, piros lámpánál meg kell állni, adóbevallás, kamatadó stb), akkor annak meg kell lennie valahol írásos formában. Az írásos forma lehet törvény, határozat, rendelet vagy egyéb jogszabály.
Szóval helyes-e a következtetésem avagy nem-e?
Kép

Xfire profil

LordRolee

#751 Felhasználó inaktív   Captain Crash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 09. 22:59

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. okt. 9., kedd - 22:48

közel három hónapja vitázunk itt-ott-amott a témában. amint mexorulsz, szeélyeskedni kezdesz...

Kb azóta nem vagy képes megkülönböztetni a személyeskedést a cselekedetet ért kritikától...

Semmilyen megszorulásról nincsen szó, arról van szó, hogy jogismeret hiányában nem előkeresitek az említett tv. adott szakaszát, hanem olyannal jöttök, - bocsánat a többesszámért - hogy azokat a tulajdonságokat is kötelesek lennétek vizsgálni, aminek minőségét tanúsítják...
Ilyet nem állítottam, mivel pontosan ismerem, hogy a tv. szerint nem kell, sőt olyan tulajdonságot sem, amire jótállás vonatkozik. De egyből belemagyaráztátok, hogy azt állítom, hogy ilyet kellene...

#752 Felhasználó inaktív   lordrolee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 09. 22:59

Igen valóban csak annyi volt a "szituációs játék", hogy minden stimmel, a jótállási jegy is, csak éppen nem "lenyomozható" vagy csak nagyon nagyon nagyon nehezen, hogy mibe is került a kütyü.
Kép

Xfire profil

LordRolee

#753 Felhasználó inaktív   Captain Crash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 09. 23:02

Idézet: lordrolee - Dátum: 2007. okt. 9., kedd - 22:59

Igen valóban csak annyi volt a "szituációs játék", hogy minden stimmel, a jótállási jegy is, csak éppen nem "lenyomozható" vagy csak nagyon nagyon nagyon nehezen, hogy mibe is került a kütyü.

Mondom, szerintem ez a kereskedő jóindulatán múlik, hogy miben egyeznek meg a felek.

#754 Felhasználó inaktív   lordrolee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 09. 23:05

Idézet: Captain Crash - Dátum: 2007. okt. 9., kedd - 23:59

Kb azóta nem vagy képes megkülönböztetni a személyeskedést a cselekedetet ért kritikától...

Semmilyen megszorulásról nincsen szó, arról van szó, hogy jogismeret hiányában nem előkeresitek az említett tv. adott szakaszát, hanem olyannal jöttök, - bocsánat a többesszámért - hogy azokat a tulajdonságokat is kötelesek lennétek vizsgálni, aminek minőségét tanúsítják...
Ilyet nem állítottam, mivel pontosan ismerem, hogy a tv. szerint nem kell, sőt olyan tulajdonságot sem, amire jótállás vonatkozik. De egyből belemagyaráztátok, hogy azt állítom, hogy ilyet kellene...

Általában egy terméknek nem egy adott tulajdonsága van tanúsítva, annak nem sok értelme lenne.
Kép

Xfire profil

LordRolee

#755 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 09. 23:07

Idézet: Captain Crash - Dátum: 2007. okt. 9., kedd - 23:59

előszöris nem elmítetted a törvényt, mert magad is elismerted, hogy nem tudsz ilyen törvényt bemutatni, idézni.
és produkálod máris a kettes számú fázist. ha rádbizonyítják a szeméyleskedést akkor kioktató hangnemben mellébeszélsz :D

#756 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 10. 09. 23:09

Ha ott a jótállási jegy és azon megy a tanakodás, hogy a második körben érvényesíthető elállási joga kapcsán hogyan állapítsák meg az eredeti vételárat, akkor te teljesen rosszindulatúan jössz itt azzal, hogy "jah, de ha nincs meg az ellenérték megfizetését igazoló bizonylat, akkor úgy járt"...

Miért? Mindig annak kell bizonygatnia, aki szeretne valamit, nem? Ha én pénzt, akkor nekem kell papírt mutogatni, mi alapján, meg mennyit. Főleg ha sztornó számla, meg visszáruk vannak, akkor eredeti bizonylatot nekem is mellékelni kell. Persze magánszemélynek nem kötelező eltennie, de akkor ne tegye el a terméket sem, meg a garlevelet, meg a címre se emlékezzen merre vette, meg mennyiért  :Đ
Make love not Wor.

#757 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 10. 06:59

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. okt. 10., szerda - 0:09

Miért? Mindig annak kell bizonygatnia, aki szeretne valamit, nem? Ha én pénzt, akkor nekem kell papírt mutogatni, mi alapján, meg mennyit. Főleg ha sztornó számla, meg visszáruk vannak, akkor eredeti bizonylatot nekem is mellékelni kell. Persze magánszemélynek nem kötelező eltennie, de akkor ne tegye el a terméket sem, meg a garlevelet, meg a címre se emlékezzen merre vette, meg mennyiért  :Đ

a számlát kiállítottad. megvan a név, megvan a dátum és megvan a másodpéldány. jó esetben még vmi azonosító is van rajta (gy.sz., stb). akkor mi a probléma az előkereséssel? ha a vevő panaszával az apeh felé is beficcent, nagyon megszívhatod.

Szerkesztette: avman 2007. 10. 10. 07:00 -kor

- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.

#758 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 10. 07:06

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. okt. 9., kedd - 22:53

ez a szerzodesrol szo, raadasul annak kikoteseiroll. hol zarja ez ki azt, hogy a vevo fel evvel kesobb tegyen egy jogi nyilatkozatot arrol, hogy o mit tekint jobbnak?

V: ez a kutyu itten rossz
E: nezem, nezem.. valoban. hm.. javitani sem tudom.
V: akkor kicsereli ugyanolyanra?
E: hat az nem megy, ezt mar nem gyartjak. adhatok helyette ilyet.
V: ez nem jo, nem kompatibilis a bizevel.
E: ertem, akkor ezt ajanlanam.
V: sajnos ez sem felel meg.
E: elmondana, hogy miert, mert akkor tudok esetleg olyat ajanlani, ami megfelelne.
V: hat tudja ezt, ezt es ezt.
E: akkor ez megfelelne?
V: hm.. sajnos a K betus gyartokkal nem vagyok kibekulve.
E: nem konnyu a kedvere tenni, de akkor ezt ajanlanam.
V: hm.. nem, megsem kernem.
E: ??
V: nem kerem.
E: nem felel meg? nem jobb, mint a regi?
V: de, elismerem, hogy mindenben jobb ami szamomra fontos, de megsem kerem.

Jó, elvileg fogyasztó tehet utólag nyilatkozatot. Örülj, mert ezt az egyet benéztem. Nem mintha jelentősége lenne, mert a következményeken nem változat...

Ha a vevő beismeri, hogy neki is jobb minden szempontból (jobb mint a pénzvisszafizetés), de mégse kéri, az teljes logikai ellentmondás. Akkor GYP-s. Az ilyen ellenmondó nyilakozattal a jog nem tud mit kezdeni, tehát maradunk az eredeti szabályoknál, mert végülis összességében NEM-et mondott. Sőt irreleváns is egy ilyen nyilatkozat, mivel a vevő az elállási szánékát a csere lehetetlensége esetén nem köteles indokolni, ha pedig indokolja (akár hülyeséggel, akár nem), úgy az is irreleváns. Releváns az lenne, ha bármilyen indokkal IGEN-t mond, de ekkor nincs miről beszélni.

De az elméleti párbeszédből az tűnik ki, hogy a vevőnek ténylegesen műszakilag jobb (már sokadszor írjuk neked: "jogilag jobb" nem létezik, máshogy pedig NEM lehet jobb) a felkínált termék (minden műszaki paraméterében jobb, megfelel a gyártó és még kompatibilis is a korábbi dologgal, ezek mind műszaki szempontok), de akkor SEM kell neki. A nyilatkozata lényege: "bla-bla-bla, de NEM kell". Ezzel pont azt nyilatkozza, hogy valamilyen megfontolással (ez csakis valami mögöttes indok, amely irreleváns), de NEM megy bele egy olyan dologba, amibe nem is köteles belemenni. Annyi, hogy megindokolta a választását, holott erre nem lenne köteles. Még az sem számít, hogy a vevő pontatlanul fogalmazott ("mindenben jobb", az csak műszakilag jobbat jelenthet). Nem én kapaszkodok a műszakilag jobb kategóriába, hanem a jobb, csak így lehet jobb.

Akárhogy feszegeted ezt az erőletett elméleti baromságot, a lényeg akkor is az: ha (kijavítás és) csere nem lehetséges (és az árleszállítás sem), akkor szó nélkül vissza kell adni az eredeti vételárat. Ez a jognak több mint 2 ezer éves egyértelmű szabálya. Ezen nincs mit feszegetni.

A vonatkozó jogszabályok: szűkebben Ptk. 305-306. §§ (szavatossági jogok), bővebben Ptk. 305-311/A. §§ (hibás teljesítés), ezek támaszkodnak a Ptk. 198-364. §§-okra (kötelmi jog általános része). Javaslom, hogy kommentárt, vagy inkább helyette egy jogi tankönyvet olvass el. Az a szabályok logikáját is alaposan kitárgyalja: történet, elmélet, jelenlegi szabályozás, esetleges alternatív szabályozási modellek akár külhonban, majd gyakorlati példák, fontos jogesetek, kapcsolódó más jogszabályok megemlítése. Leírja a szabályoknak azt a részét is, amelyek érvényesek, de nincsenek sehol leírva: pl. ugyanolyanra kell cserélni, amely logikailag és nyelvtani értelmezéssel is adja magát. Ezért nem írták bele a Ptk-ba eképpen részletezve.

Az hogy CC azt írta, nem tudni hogy ítél a bíróság, az csak diplomatikus szerénykedés. Nem tudott már mit írni a baromságodra, lezárta valami olyannal, hogy legalább örüljél valaminek.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#759 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 10. 07:10

Idézet: lordrolee - Dátum: 2007. okt. 9., kedd - 23:59

lásd fentebb. nagyon-nagx bajba kerülhetsz, ha nem tudsz utámanézni a saját példányodnak.

#760 Felhasználó inaktív   Captain Crash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 10. 07:20

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. okt. 9., kedd - 23:09

Azért, mert amikor már ott tart a dolog, hogy elállás, akkor már az első körben lévő jogait nem tudta gyakorolni, ergo a szerződés megkötöttségét nem vitatta addig senki. Amikor kiderül, hogy elállási jogát gyakorolhatja csak, akkor bejelenteni, hogy jah kérem, akkor hol a számla, ez legalábbis rosszindulat...  Az, hogy a vételárat nem lehetséges megállapítani, nem jelenti, hogy nem kell kapjon egy fillért sem. Máshogy: Ha az első körben megillető jogait gond nélkül érvényesíthette volna, akkor második körben lévőeket miért nem?
Személy szerint ilyenkor én megpróbálnám valahogy kideríteni, hogy mennyibe került annak idején, ill. megállapodni, hogy mi az az ár, ami mindkettőnknek megfelel.

Nem mellesleg mindenkinek mondjuk, hogy számlát és a jótállási jegyet tegye el, legalább a jótállási időre, ha nem a szavatossági időre.

Téma megosztása:

• (49 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.