Idézet: didyman - Dátum: 2009. márc. 22., vasárnap - 13:11
Sparow, anno az XP-t is úgy akarták megcsinálni, hogy user1.0 betesz, felrak és örül neki, aztán csak kiderül, hogy mágis érteni kell hozzá, ez linuxnál sincs igazán másképp, aztán hogy most konfig oldalról, vagy kezelési oldalról bukik az elmélet, az szinte mindegy, mindkettő megtanulható, de mindkettőnél akarat kell és a csordaszellem adta kényszer.
Jó, valami minimális "értés" kell hozzá. Megadod a serialját meg a nevedet.
De nem kell sokkal több, 10 éves Pistikék telepítgetik a szomszédoknak. (Hogy biztonságos legyen még feldobnak rá egy tűzfalat + víruskeresőt, meg nem Admin userrel használják, kb. ennyi)
Aki meg Windows XP-t sem tud magának telepíteni, annak nem kell telepíteni, csak használni.
Kezelési oldalról ugyanaz: Windows-hoz is van millió féle theme, amiben mások az ikonok, stb. ...
Ezért a kinézet nem nagy buktató, szerintem. (De még az sem kizárható, hogy létezik Windows XP kinézetű téma gnome-ra vagy KDE-re)
A képernyőn lévő 15 ikon közül kiválasztani azt, amelyikre éppen most szükségem van, óvodai szintű készség.
Aztán hiába ugyanolyan jó, én felhasználóim elenyésző hányada volt megelégedve linuxszal, mert neki az kell, amit a melóhelyen vagy a szomszéd gépén is lát, megszokott, ismer és kezel, meg hát nem tudom, nekem olyan felhasználóm nincsen, aki csak netezik+wördözik,
Persze, ez is számíthat. Hogy máshol mit lát.
De a windowsos felület is változik, lásd. Win2K, XP, és most a Vista.
Pl. a ismerősnek jogtiszta szoftver kellett --üzletben használta a számítógépét-- simán leültettem egy alap gnome felület elé, először kicsit idegenkedett tőle, de megszokta hamar. A másik két választása az lett volna, hogy beszerez egy XP-t, akkor 25e ft-ért volt OEM, vagy kalóz XP-t használ, és f*sik, hogy lebukik. 1-2 nap alatt ugyanúgy megszokta, mint az XP-t előtte.
Persze tudom, van aki ragaszkodik a megszokott környezetéhez, meg jajj, nagy baj van, ha 3 cm-rel odébb van egy ikon, mert nem találja meg.
A net + word csak egy példa volt. Gyakorlatilag szinte mindenre van alternatíva.
Kivéve egyedi programokra, amiket Windows-ra írtak. Ezek legtöbbje megy wine-val (pl. az APEH-es ABEV, régebben nem volt java-s verzió, csak Windows EXE-s), esetleg van valami, ami hasonló és megfelel helyette (hiszen a legtöbb probléma nem nálunk merül fel, hanem már régebben másnak is megvolt, és lehet létezik rá valami megoldás már).
Persze előállhat olyan eset, hogy csak Windows a megfelelő. De az emberek nagy részénél nem ez a helyzet.
jön az első jött-ment gagyi digitfényképezőgép, aztán oda az idill.
Miért van oda az idill?
A fényképezőgépet lehet sima mass storage eszközként használni. Mintha egy pendrive volna. És simán lemásolhatóak róla a képek.
Vagy nem tudom, mire gondolsz.