Idézet: F.Adam88 - Dátum: 2007. dec. 3., hétfő - 23:44
Huhh, köszi, hogy válaszoltok. Most tuti, hogy mérgesek lesztek rám, de újabb kérdésekell foglak benneteket zaklatni. Végigolvastam ugyanis a topicot,(nem tetszett, hogy kb minden 2. oldalon veszekedés volt gyakran kötekedéssel egybekötve, de túl vagyok rajta)és ezek alapján az újabb kérdéseim:
-azthiszem MAcika írta, hogy "ígyis -úgyis elmeszelnek", ha kiváltom az engedélyt, akkor használhatom jogosan , önvédelemre(mikor már tényleg szükség van rá) a gázfegyvert? (ez az elmeszelés eléggé megkavart)(én nem Macikával akarok ezóügyben kötekedni, csak nagyonösszekavarodtam, mert nem volt teljes a kép a vitátok alapján, ha jól emlékszem Szucsi-vel). A kérdés b része: ha nálam van a gázfegyver, és igazoltat a rendőr(úgy, hogy nem csináltam semmit, csak rutin ellenőrzés), akkor mi a teendő, mik a következmények(ha vannak?).
- és a fegyverrel kapcsolatos kérdés: pár oldallal hátrébb azt olvastam az rg96-osokról, hogy sorozathibásak. Nos?
/bocsi az újabb kérdésekért, csak hát még kezdő vagyok, remléem nem okozok túl nagy gondot, és köszi előre is minenkinek/
"A kérdés b része: "
Ha a viselési engedélyt megkaptad, akkor jogosan viseled gázfegyvered.
Természetesen még meg kell felelned néhány követelménynek, mint pl: a fegyvert csak rejtve viselheted, nem fogyaszthatsz alkoholt, drogot, az adott fegyverre nálad kell legyen a viselési engedély szemig-el együtt. Ha valamelyik feltétel nem adott egy ellenörzés, igazoltatás során, jutalmad a fegyver elkobzása, és szabálysértési bírság megfizetése.
Otthon engedély nélkül tarthatod, használhatod a gázfegyvereidet, ha ezzel más törvényt, szabályt nem sértesz (pl: csendrendelet).
Szállítani szintén engedély nélkül lehet, de csak töltény nélkül, dobozban.
253/2004 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről
38. § (1) A lőfegyver, gáz- és riasztófegyvert tartó személy
a) lakott területen, közterületen, nyilvános helyen, közforgalmú közlekedési eszközön - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - vadászlőfegyverét vagy sportlőfegyverét csak ürítve, tokban, sportcélú rövid lőfegyverét üres tárral, a fegyver, a tár és a lőszer elkülönített csomagolásával, zárt dobozban vagy egyéb zárt tárolóeszközben szállíthatja;
b) lakott területen, közterületen, nyilvános helyen, közforgalmú közlekedési eszközön önvédelemre, személy- és vagyonvédelemre engedélyezett rövid lőfegyverét, viselési engedély esetén gáz- és riasztófegyverét betárazva, a véletlen elsülés ellen biztosítva, rejtve viselheti;
c) fegyverét nem szállíthatja, nem viselheti és nem használhatja szeszes italtól befolyásolt állapotban, illetve, ha szervezetében kábítószer, illetve pszichotróp anyag van;
d) a fegyverét kizárólag ürített állapotban, olyan helyen tisztíthatja, ahol más személy életét és testi épségét nem veszélyezteti;
e) a lőfegyver szállításakor, viselésekor és használatakor köteles a lőfegyvertartási engedélyt, gáz- és riasztófegyver viselésekor a viselési engedélyt magánál tartani; ....