Richard Burns Rally (Az első topic folytatása)
Elküldve: 2005. 03. 16. 16:17
Csá!
Ez a diffis téma nekem sok, nagyjából értem, de hogy ki az ,aki az 5-10%-os külömbséget érzi is, az más kérdés.Én eddig csak hátsókerekes szimekkel mentem(GPL, GTR) ott viszonylag egyszerű volt, minél nagyobb forgáskülönbséget engedtél annál stabilabban fordult, de annál kevésbé indult meg a fara erőcsúsztatáshoz, motorféknél meg fordítva.Egyéni izlés kérdése amúgy a diffi szerintem, ki mennyire szeret meg tud keresztbe menni.Az amit mondasz amúgy nem hülyeség, de ne tedd teljesen előre meg hátra a nyomatékot és erőt sosem, mert a négykerekesnek pont az a lényege, hogy nagy elületen adja le az erőt és nem pörög ki olyan könnyen, nem veszik el hajtóerő.És ahogy érzem, minél inkább a hátulja fele tolod az erőt(minél hátsókerekesebb) annál jobban dobja a farát keresztbe kigyorsításkor.Szerintem az ilyen 50-50 vagy 40-60 az ideális.In real life.A játék mint látjuk még egy két csavart tesz a dologba:P
Ez a diffis téma nekem sok, nagyjából értem, de hogy ki az ,aki az 5-10%-os külömbséget érzi is, az más kérdés.Én eddig csak hátsókerekes szimekkel mentem(GPL, GTR) ott viszonylag egyszerű volt, minél nagyobb forgáskülönbséget engedtél annál stabilabban fordult, de annál kevésbé indult meg a fara erőcsúsztatáshoz, motorféknél meg fordítva.Egyéni izlés kérdése amúgy a diffi szerintem, ki mennyire szeret meg tud keresztbe menni.Az amit mondasz amúgy nem hülyeség, de ne tedd teljesen előre meg hátra a nyomatékot és erőt sosem, mert a négykerekesnek pont az a lényege, hogy nagy elületen adja le az erőt és nem pörög ki olyan könnyen, nem veszik el hajtóerő.És ahogy érzem, minél inkább a hátulja fele tolod az erőt(minél hátsókerekesebb) annál jobban dobja a farát keresztbe kigyorsításkor.Szerintem az ilyen 50-50 vagy 40-60 az ideális.In real life.A játék mint látjuk még egy két csavart tesz a dologba:P
Elküldve: 2005. 03. 16. 16:21
Idézet: KZKZKZ - Dátum: 2005. márc. 16., szerda - 16:19
Munkában vagyok. Végigolvastam rendesen. Megértettem. KÖÖÖÖÖÖÖÖSZIIIIII
Itt nem kötözködöm, mint a G-nél
Az tuti, hogy "nem lehet állítani az alap meghajtó nyomatékeloszlást, az mindig 50-50%-os."???
Akkor mire van a középső diffi?
Az tuti, hogy "nem lehet állítani az alap meghajtó nyomatékeloszlást, az mindig 50-50%-os."???
Akkor mire van a középső diffi?
Na jó, gonoszkodás abbafejezve, a középső difi pont arra való, mint a többi
..Vagyis lehetővé teszi, hogy az első-hátsó kardán eltérő sebességgel forogjon, miközben mindkettő ugyanolyan nyomatékot kap. Az eltérő sebességnek leginkább alacsony sebességnél vett éles, de nem hajtű kanyarokban van jelentősége. Meg fékezésnél. Ott van a ballábfékes külön dif. map, ami csak a középső difire van, és akkor aktiválódik, ha 20%-ra nyomod a gázt, miközben fékezel (asszem ez a sorrend, az érték maga állítható). Itt az a poén, hogy a ballábfék tradicionálisan elsőkerekes fékerőelosztás-szabályzó, ami összekerekesen nem (úgy) működik. Ezért a kanyarodási hajlandóság növelésére külön dif. map van, ami ballábfékre kisebb zárónyomatékot ad középre. Hogy ez miért jó? Először is nyitott difivel könnyebb kanyarodni, másodszor pedig -és itt a trükk- a fékerő-elosztás a játékban murván 55-45, aszfalton 66-33 % körüli az első-hátsó tengely vonatkozásában. Ami azt jelenti, hogy fékezésre szereti eldobni a farát, ha nem zárjuk a középső difit (ui. a hátsó kerekek előbb blokkolnak). Ballábfékre pedig nem zárjuk (annyira)
TRally fejlesztő - http://hszk.bme.hu/~s8554dea
Elküldve: 2005. 03. 16. 16:43
Idézet: Falcon77 - Dátum: 2005. márc. 16., szerda - 16:21
..Vagyis lehetővé teszi, hogy az első-hátsó kardán eltérő sebességgel forogjon, miközben mindkettő ugyanolyan nyomatékot kap. Az eltérő sebességnek leginkább alacsony sebességnél vett éles, de nem hajtű kanyarokban van jelentősége. Meg fékezésnél. Ott van a ballábfékes külön dif. map, ami csak a középső difire van, és akkor aktiválódik, ha 20%-ra nyomod a gázt, miközben fékezel (asszem ez a sorrend, az érték maga állítható). Itt az a poén, hogy a ballábfék tradicionálisan elsőkerekes fékerőelosztás-szabályzó, ami összekerekesen nem (úgy) működik. Ezért a kanyarodási hajlandóság növelésére külön dif. map van, ami ballábfékre kisebb zárónyomatékot ad középre. Hogy ez miért jó? Először is nyitott difivel könnyebb kanyarodni, másodszor pedig -és itt a trükk- a fékerő-elosztás a játékban murván 55-45, aszfalton 66-33 % körüli az első-hátsó tengely vonatkozásában. Ami azt jelenti, hogy fékezésre szereti eldobni a farát, ha nem zárjuk a középső difit (ui. a hátsó kerekek előbb blokkolnak). Ballábfékre pedig nem zárjuk (annyira)
Úgy ahogy mondod!
Látom tanár úr ismét kitettél magadért.
Amúgy sokan akik elsőkerekessel versenyeznek, előszeretettel használják a ballábféket
a keresztbecsúsztatás végett. Az első kerekek pörögnek és a hátsókra hat nagyobb fékhatás.
C.
Elküldve: 2005. 03. 16. 16:46
Idézet: Falcon77 - Dátum: 2005. márc. 16., szerda - 12:39
Igen, igen, pont azt kérdezem, hogy hogyan oldja le. Fizikailag. Mert minden difi végső soron egy mechanikus állat, féltengelyekkel és fogaskerekekkel, amelyek állandó kapcsolatban állnak. Az önzáró difikben van olyan mechanikai szerkezet (pl. aktív difiben elektronikusan vezérelt kulpung), ami igyekszik bizonyos esetekben együttforgásra késztetni a két féltengelyt, de olyanról nem tudok, ami teljesen lekapcsolja az egyiket. Ezért kérdezem, hogy hogy csinálják. 
diff zár (nem wrc), működési elv. Valami olyasmi lehet, mint a tolókerekes váltónál a körmös kapcs.
Elküldve: 2005. 03. 16. 17:19
Sebi még annyit ,hogy egy hajtűnél azért tolja az elejét a gép mert első kerekesként működik,
nem pedig a difi zárt helyzete miatt. Érdemes hátra is állitani erőt ,igaz egy kis kitöréssel jár (far) de
nem tolja az elejét a korlátnak.
Emlékeztek még anno amikor nem volt a Xsara WRC csak f2 -es ? Na akkor aszfalton ,korzikán
agyba főbe verték az összes WRC-t. Azért ez figyelemre méltó volt a Citroentől.
Más :
Április 1-3 Start auto Eger Rally . Csapattali ? Nagyon sok WRC várható. Érdemes lenne.
Eger rally
nem pedig a difi zárt helyzete miatt. Érdemes hátra is állitani erőt ,igaz egy kis kitöréssel jár (far) de
Emlékeztek még anno amikor nem volt a Xsara WRC csak f2 -es ? Na akkor aszfalton ,korzikán
Más :
Április 1-3 Start auto Eger Rally . Csapattali ? Nagyon sok WRC várható. Érdemes lenne.
Elküldve: 2005. 03. 16. 17:29
Idézet: ASi - Dátum: 2005. márc. 16., szerda - 17:46
diff zár (nem wrc), működési elv. Valami olyasmi lehet, mint a tolókerekes váltónál a körmös kapcs.
...
...
Kösz Asi, megint tanultam valamit, amit nem tudtam, bár nem ez volt a kérdésem
Elküldve: 2005. 03. 16. 17:36
Leírom még egyszer, mert úgy látszik ez alkalommal KZ-n
kívül senki nem értette meg
,
szóval a játékban nem lehet állítani a hajtónyomaték-elosztást. Az mindig fele-fele (kivéve talán a kézifékes fordulókat). Nem azért, mert én mondtam, hanem azért, mert nincs rá opció
, ami van, az a difizárakra vonatkozik. Nyah. (Ezt amúgy eddig nagyon sok helyen félreértették, pl. a Bhmotorsports fórumban is többeket igazítottak már ki ezügyben - nem, nem én
)
Amúgy valaki okos tudja egyáltalán, hogy -megint csak fizikailag- hogyan lehet állandó arányban osztani a nyomatékot az első-hátsó tengelyre?
szóval a játékban nem lehet állítani a hajtónyomaték-elosztást. Az mindig fele-fele (kivéve talán a kézifékes fordulókat). Nem azért, mert én mondtam, hanem azért, mert nincs rá opció
Amúgy valaki okos tudja egyáltalán, hogy -megint csak fizikailag- hogyan lehet állandó arányban osztani a nyomatékot az első-hátsó tengelyre?
Szerkesztette: Falcon77 2005. 03. 16. 17:39 -kor
Elküldve: 2005. 03. 16. 17:45
Idézet: Falcon77 - Dátum: 2005. márc. 16., szerda - 17:36
Difizárral?
ALWAYS COCA COLE
Elküldve: 2005. 03. 16. 18:30
Idézet: Falcon77 - Dátum: 2005. márc. 16., szerda - 17:21
..Vagyis lehetővé teszi, hogy az első-hátsó kardán eltérő sebességgel forogjon, miközben mindkettő ugyanolyan nyomatékot kap.
Húúúúú, kezdek elveszni.
Ha az első-hátsó kerék ugyanannyit forog, akkor lehet különböző a nyomaték?
Más: két azonos lóerejű kocsinál lehet eltérő a nyomaték? Gondolom a nyomatékosabb a gyorsabban gyorsuló. És gyorsabb is?
Két azonos nyomatékú kocsinál a nagyobb LE-s a gyorsabb?
Hogy függ össze ez egyáltalán?
Szerkesztette: KZKZKZ 2005. 03. 16. 18:42 -kor
Elküldve: 2005. 03. 16. 19:28
Kedves HRT! 
Rájöttem, hogy olyan jó volna bennelenni a csapatotokban. Nem?
Ugyebár én este általában sose érek rá, de időileg jó volna ott harcolni nálatok a 2. helyért.
A rank listán most éppen a 38. vagyok, az amatőrösön 41.
Még nincsenek nagyon kiemelkedő időim, mert eddig egyformán gyúrtam mindre. sőt még mindíg azt fogom, de idővel csak lesz valami.
Nos? Miccóltók?
Rájöttem, hogy olyan jó volna bennelenni a csapatotokban. Nem?
Ugyebár én este általában sose érek rá, de időileg jó volna ott harcolni nálatok a 2. helyért.
A rank listán most éppen a 38. vagyok, az amatőrösön 41.
Még nincsenek nagyon kiemelkedő időim, mert eddig egyformán gyúrtam mindre. sőt még mindíg azt fogom, de idővel csak lesz valami.
Nos? Miccóltók?
Ide meg kellene valamit írni. De mit is? Hmm... Megvaaaan! :
R A L L Y ! ! ! ! ! ! :) nameg Szia!
R A L L Y ! ! ! ! ! ! :) nameg Szia!
Elküldve: 2005. 03. 16. 19:52
Idézet: KZKZKZ - Dátum: 2005. márc. 16., szerda - 18:30
Húúúúú, kezdek elveszni.
Más: két azonos lóerejű kocsinál lehet eltérő a nyomaték? Gondolom a nyomatékosabb a gyorsabban gyorsuló. És gyorsabb is?
4 kerék hajtásnál azért osztják el asszimetrikusan a nyomatékot az 1. és a hátsó tengely között mert gyorsításnál a hátsó kerekeken nagyobb a tapadás, így nagyobb nyomatékot tudnak átvinni az útra anélkül hogy kipörögnének, mint az elsők.
van olyan differenciálmű(torsen) amivel megoldható hogy pl induláskor a nyomatékelosztás35%-65% legyen, majd ahogy nő a sebesség, úgy csökkenti a különbséget.
C2d e6400@3ghz,4Gb ddr2/800, ati hd4850
HP Tx1000
Iphone 3g
justmusic.fm
"Sínen vagyok mint,József Attila"
HP Tx1000
Iphone 3g
justmusic.fm
"Sínen vagyok mint,József Attila"
Elküldve: 2005. 03. 16. 19:59
csináltam szervert, gyertek
Elküldve: 2005. 03. 16. 21:02
Elküldve: 2005. 03. 16. 21:15
Idézet: KZKZKZ - Dátum: 2005. márc. 16., szerda - 16:07
Amit belinkeltem még pár oldallal ezelőtt azt használom. Azon még felnyomtam egy kicsit a guminyomást (190 fölé), így számomra még könnyebben vezethető. Végig csúszik a kocsi, 1xűen el se lehet szúrni a hajtűket. (ez kis túlzás, de a tiedhez képest álom)
Kipróbálom azt a beállítást is.
Aszfalton viszont nagyon függ a beállítás a vezetési stílustól. Látod az én beállításommal nem tudsz menni én mégis miden szakaszon gyorsabb vagyok ezzel a beállítással tőled!
Meg kell tanulni mindegyik beállításnál, hogy a kanyar melyik pontjától milyen erővel kell gázt adni. Én pl nem tudok úgy menni aszfalton hajtűben mint dave pedig néztem a beállítását, de nekem egyáltalán nem csúszott.
A sok kísérletezés helyett lehet, hogy inkább vezetni kéne!
My photos
My photos
Elküldve: 2005. 03. 16. 21:17
Idézet: Falcon77 - Dátum: 2005. márc. 16., szerda - 14:49
Pont ők írták, hogy nem tudnak jönni.. 
Akkor korrigálok
HFRT Team A:
------------------
Falcon77
Sebgutkopf
KZ
Bidy
Blade
??
Akkor egy azaz egy pilóta jelentkezését várjuk a ??-es helyre most szombatra. Az újdonsült momo tulajok közül valaki?
My photos
My photos
Elküldve: 2005. 03. 16. 21:21
Idézet: ChrisX - Dátum: 2005. márc. 16., szerda - 18:19
Sebi még annyit ,hogy egy hajtűnél azért tolja az elejét a gép mert első kerekesként működik,
Más :
Eger rally
Más :
Itt vagyok elveszve. Az egyik végleg, hogy viszi az orrát a másik pedig, hogy egy véletlen kövérebb gázra pedig szinte teljesen megpördül a kocsi. Pfff
Lehet, hogy inkább a vezetői képességeim javítására koncentrálok a beállítások helyett. Az eddigiek alapján ahhoz jobban értek!
My photos
My photos
Elküldve: 2005. 03. 16. 23:44
Idézet: KZKZKZ - Dátum: 2005. márc. 16., szerda - 18:30
Húúúúú, kezdek elveszni.
A nyomatékot a motorból nyerjük. A differenciálmű az az erőátvitelhez kell.
Tehát az, hogy hogyan oszlik meg a nyomaték első-hátsó tengejen az az elosztó difin múlik.
Tehát valszeg nem lehet különböző abban az esetben ha mindkét difiben ugyanakkora fogaskerekek vannak, mert ugye ezzel is lehet játszani pluszban.
Na jó ez már csak feltevés ,nem tudom ,hogy van e egyáltalán 2 különböző végáttételű difi egy autóban.
Igen lehet 2 azonos Le-s autónál eltérő a nyomaték. Lásd PL: WRC autók adatai.
A nyomatékot a furat*löketből tudjuk meghatározni. Minél nagyobb a furat annál nagyobb a nyomaték , és fordítva annál nagyobb a LE.
A nyomatékosabb autó végsebességre nem feltétlenül gyorsabb mint a kevésbé nyomatékos autóé,de az biztos ,hogy elindulásnál alacsonyabb fordulatról jobban megy.
Lásd mondjuk egy Rally Honda Civic leforogja akár a 9000-10000 -et is de egy Subarunak elég ha 5-6
ezernél elváltasz.
Nemtom mennyire érthető de próbáltam a dióhéjat.
C.
Elküldve: 2005. 03. 17. 09:17
Idézet: Agrakos - Dátum: 2005. márc. 17., csütörtök - 7:41
Már megint nem műkszik a Rank. Vagy csak nekem nem? 
Már műkszik.
Jól elbeszélgetek magammal.
Még senki sem jár erre?
Vagy annyira kivett mindenkiből a tegnapi műszaki vitanap, hogy mindenki alszik?
Szerkesztette: Agrakos 2005. 03. 17. 09:17 -kor

Súgó
A téma zárva.