HWSW Informatikai Kerekasztal: Vezetek nelkuli LAN II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vezetek nelkuli LAN II

#461 Felhasználó inaktív   piston 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 24. 18:49

Idézet: Atiqua - Dátum: 2005. máj. 24., kedd - 19:38

Ti itt többnyire nagyobb városokból vagytok. Ott biztos tényleg jó, ha nem minden hülyegyerek mászik fel a saját hálózatotokra. Én egy kis faluban lakok, itt tervezzük (kezdetben) páran kialalkítani a saját WLAN hálózatunkat, aminek nem a net megosztása az cél, hanem hogy tudjunk egymással játszani. Itt szerintetek van értelme bármilyen titkosításnak? Nem hiszem, hogy a 7-8km-re lévő városban bárki is tudna sniffelni, nálunk meg senki sem olyan...

nálunk meg senki sem olyan...
Szia!
Én is azt hittem de csak belogolt a router ismeretlen MAC címeket :think:

#462 Felhasználó inaktív   gery_hu 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 24. 20:31

Idézet: lrajmon - Dátum: 2005. máj. 24., kedd - 19:23

Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy nincs átfedés nélküli szabad csatorna. Magyarul, a 150 m-es körzetben "felül kell csapnod" a helyi szolkgáltató csatornáját. Feltételezem, hogy a szolgáltató (mint általában) függőlegessel ad, így Neked a horizontális lenne a szerencsés. A szolgáltatói antenna polaritása meghatározható egy egyszerű, ismert polaritású antennával.  

Namost... nem nagyon vágom a dolgot, de a körsugárzók, ha jól tudom, csak vertikális polarizációval működnek. Vagy léteznek olyanok, amik horizontálisan is tudnak adni?
ASRock P4i65PE alaplap | Intel Pentium 4 2.8 GHz HT | 1 GB DDR-RAM 200 MHz Dual-Channel | nVidia GeForce 4 MX4000 VGA | SB Live! 24-bit | Maxtor 80 GB 7200 RPM | Maxtor 160 GB 7200 RPM | Philips 16x DVD-ROM | Asus CD-RW 52x32x52x

#463 Felhasználó inaktív   luy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 05. 24. 21:14

Hello!

Tudja valaki, hogy a T-Online milyen AP-t/routert, mittudoménmit ad a Wlan csomagjához? érdemes rá befizetni, vagy inkább építsünk saját hálót?
Thanxx Luy

#464 Felhasználó inaktív   lrajmon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 24. 22:01

Idézet: gery_hu - Dátum: 2005. máj. 24., kedd - 20:31

Namost... nem nagyon vágom a dolgot, de a körsugárzók, ha jól tudom, csak vertikális polarizációval működnek. Vagy léteznek olyanok, amik horizontálisan is tudnak adni?

www.wlan-ok.hu

#465 Felhasználó inaktív   aurum 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 25. 09:47

Idézet: gery_hu - Dátum: 2005. máj. 24., kedd - 19:31

haaat mondjuk 3 120-as szektorbol lehet csinalni...

#466 Felhasználó inaktív   Stoto 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 25. 12:11

hi!

Van vkinek tapasztalata az msi rg54g2 routerrel?
itt egy kis info rola:
http://www.msi.com.tw/program/products/com...ail.php?UID=603
eleg olcso (17500) ezért kételkedem benne.
MB:  Gigabyte GA-K8T890-9, CPU:  Athlon64 3000+, Memory:  2x512 Kingmax DDR400, VGA:  inno3D 6600GT 128mb, PS:  Ultra Power 470W

#467 Felhasználó inaktív   jedipadawan 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 05. 25. 12:31

Vácon és környékén egy projectbe kezdtünk, és emberek kellenének a megvalósításhoz, ha érdekel nézz el a linkre.:)

Wireless Project

#468 Felhasználó inaktív   malvin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 26. 08:51

Eddig csak olvasgattam a vezetek nelkuli halozatokrol (azt sem sokat!), es nincs igazan fogalmam a sw, de foleg a hw kovetelmenyekrol. Ezert nezzetek el nekem, ha trivialisat vagy eppen hulyeseget kerdezek.

Szoval van egy "hub kozpontu" vezetekes halozat. Ehhez szeretnek egy a lakas tulso vegen levo keszuleket (ami raadasul nem szamitogep) vezetek nelkul kapcsolni. A benne levo halokartya tehat nem cserelheto le vezetek nelkuli halokartyara, hanem valami olyan ize kellene, ami ezt a kartyat vezeteknelkulive teszi.
Van ilyen? Es ha van, hogy hivjak?

Es a masik oldal. Van egy linux alapu (fli4l) routerem, amit az idok folyaman megtanultam konfiguralgatni (pl. qos) es ezert nem igazan szeretnek tole megvalni. Eleg-e, ha ebbe a gepbe beleteszek meg egy vezetek nelkuli halokartyat?  Felteve persze, hogy a kartyat az fli4l kezeli. Tud valaki ilyen kartyat ajanlani?

Vegul, ez a router gep nem egy mai csirke. PCI buszos, de pl. csak 166MHz-es.
Van a vezeteknelkuli kartyaknak valami ezt meghalado hw kovetelmenye?

#469 Felhasználó inaktív   Fresi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 26. 12:53

Idézet: <ndrs> - Dátum: 2005. máj. 19., csütörtök - 7:38

sziasztok,

kb. másfél hónapja Michael ajánlotta az US Robotics 8054 -es wlan router/ap -t (ezért a kérdés is elsősorban neki szól). konkrétan ilyen sorszámút én nem találtam, de kis keresgélés után ráakadtam egy 808054 nevűre.
ez ugyanaz a modell lenne? csak mert ezt legolcsóbban 22500-ért láttam (AMP-ban), míg Michael ~18e-ért ajánlotta.

a kérdés tehát: hol lehet ilyen olcsóért venni?

köszi: ndrs

én is ezt a routert néztem ki, valszeg a 18k nettó

szerk:
kérdés: 20 éves betonpanelben 2-3 falat át tud lőni rendesen? illetve egy FuSi notiban lévő Wireless 802.11b/g-al megy jól?
wirless rész kikapcsolható a routerben?

Szerkesztette: Fresi 2005. 05. 26. 13:19 -kor

#470 Felhasználó inaktív   BoZo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 05. 26. 12:59

Idézet: malvin - Dátum: 2005. máj. 26., csütörtök - 7:51

Szoval van egy "hub kozpontu" vezetekes halozat. Ehhez szeretnek egy a lakas tulso vegen levo keszuleket (ami raadasul nem szamitogep) vezetek nelkul kapcsolni. A benne levo halokartya tehat nem cserelheto le vezetek nelkuli halokartyara, hanem valami olyan ize kellene, ami ezt a kartyat vezeteknelkulive teszi.
Van ilyen? Es ha van, hogy hivjak?

Es a masik oldal. Van egy linux alapu (fli4l) routerem, amit az idok folyaman megtanultam konfiguralgatni (pl. qos) es ezert nem igazan szeretnek tole megvalni. Eleg-e, ha ebbe a gepbe beleteszek meg egy vezetek nelkuli halokartyat?  Felteve persze, hogy a kartyat az fli4l kezeli. Tud valaki ilyen kartyat ajanlani?

Vegul, ez a router gep nem egy mai csirke. PCI buszos, de pl. csak 166MHz-es.
Van a vezeteknelkuli kartyaknak valami ezt meghalado hw kovetelmenye?

Ha lakáson belül van, nem lehet vezetékkel megoldni? Úgy egyszerűbb, és olcsóbb, csak a vezetéket kell szépen elvezetni, eltűntetni.

A hub-ra lehet tenni AP-t, vagy bridget, a készülékre, amit csatlakoztatni szeretnél, arra pedig szintén bridget, vagy olyan AP-t aminek van kliens üzemmódja.
Az ilyen eszközöket én jobban preferálom, mint a vezeték nélküli hálókártyákat, mert ezekhez nem kell semilyen driver, program, és működnek mindenféle OS-el, és géppel, aminek van ethernet csatlakozója.
Nézd meg ezeket:
Linksys WET11
Linksys WAP11
D-link DWL-810+
D-link DWL-900AP+

A hálózatokról itt olvashatsz egy kis bevezetőt. (A 26. diától van szó a vezeték nélküli hálókról.)

#471 Felhasználó inaktív   malvin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 26. 15:25

Megneztem az emlitett eszkozoket es a cikket is. (koszi!).
De a D-link DWL-810+ leirasa egy kisse megzavart:

Vezeték nélküli átalakító 10/100Mbit porttal.
Plug & Play driver nélkül.
32 bites PCI kártya.
...
Windows 98SE, 2000, ME, XP operációs rendszerek támogatása.

vagy egy masik lapon:

az eszközt egyszerűen csak a vezetékes hálózatra kell kötni, nincs szükség driverekre ...
Összekapcsolja az asztali és a hordozható számítógépeket a vezeték nélküli LAN-nal
• A PCI kártya összekapcsolja az asztali PCket a vezeték nélküli LAN-nal
• 32-bites bus master adatátvitel a gazda számítógéppel

Szoval, akkor most hogy is van?
Miert emleget PCI kartyat, ha ez egy "onallo halozati eszkoz"?
Miert emleget operacios rendszert ?

Ezen kivul talaltam en is egy eszkozt: ZyXEL G-405 Ethernet adapter
az eszköz bármely ethernet hálózati csatlakozással rendelkező berendezéshez hozzákapcsolható (pl. PC, nyomtató, játékkonzol)
csak azt nem ertem, hogy ez miert kerult ketszer annyiba - meg ha tudja is a 801.11g-t - mint a DWL 810?

#472 Felhasználó inaktív   hnono 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 26. 16:42

Sziasztok!

Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok...
Szóval azt szeretném megoldani ,hogy egy garzon 2 lakásában el van osztva egy dsl vonal sima utp-vel
namost én éppen abban a lakásban vagyok ahol "nincs" router tehát hozzám jön egy utpn a net!
És ezt ebben a lakásban kellene ugy megosztanom hogy az azstali Pc bekapcsolása nélkül tudjak netezni  a laptop WIFI -jével nem akarok az utp-t kihuzni agépből aztán be a laptopba mer ugye az a legegyszerübb de ha megy mind a két gép akkor...meg hát ugye kényelmessebb a WIFI!! Egy szobárol van szó 30m2 tehát gondolom nem a távolsággal lesz probléma hanem hogy milyen eszköz kéne bridge???

Válaszokat előre is köszönöm!

hnono voltam!
:respect:

#473 Felhasználó inaktív   Rosep 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 26. 18:37

Idézet: hnono - Dátum: 2005. máj. 26., csütörtök - 17:42

Sziasztok!

Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok...
Szóval azt szeretném megoldani ,hogy egy garzon 2 lakásában el van osztva egy dsl vonal sima utp-vel
namost én éppen abban a lakásban vagyok ahol "nincs" router tehát hozzám jön egy utpn a net!
És ezt ebben a lakásban kellene ugy megosztanom hogy az azstali Pc bekapcsolása nélkül tudjak netezni  a laptop WIFI -jével nem akarok az utp-t kihuzni agépből aztán be a laptopba mer ugye az a legegyszerübb de ha megy mind a két gép akkor...meg hát ugye kényelmessebb a WIFI!! Egy szobárol van szó 30m2 tehát gondolom nem a távolsággal lesz probléma hanem hogy milyen eszköz kéne bridge???

Válaszokat előre is köszönöm!

hnono voltam!
:respect:

Egy router (switches, WiFi-s) erre is jó.

#474 Felhasználó inaktív   BoZo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 05. 26. 18:49

Idézet: malvin - Dátum: 2005. máj. 26., csütörtök - 14:25

Nekem az fel se tűnt, hogy az is oda van írva, hogy PCI kártya.
Ha driver független, akkor azzal, hogy megy ilyen-olyan windózok alatt, nem mondtak valótlant. :)
Hát igen, nem az igazi a D-link magyar oldala. Nézz körül a D-link.com-on is. Ott több infót fogsz találni, és talán ott hülyeségeket nem írnak.
Egyébként néhány dolog még nekem sem tiszta a DWL-810+ -el kapcsolatban. Pl: a magyar oldalon írják, hogy tudja a WPA titkosítást, de ezt a .com-on még nem találtam meg.

#475 Felhasználó inaktív   BoZo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 05. 26. 19:19

Idézet: hnono - Dátum: 2005. máj. 26., csütörtök - 15:42

És ezt ebben a lakásban kellene ugy megosztanom hogy az azstali Pc bekapcsolása nélkül tudjak netezni  a laptop WIFI -jével

Ha jól vettem ki az írásodból, a laptopodnak van vezeték nélküli adaptere, így csak a "másik oldalra" kell valami. Mégpedig:
1. Ha a routeretekben van AP, és nincs a laptopod és a router között 15 fal, akkor nem kell semmi, csak a router AP részét is be kell állítani.
Ha a routeretekben nincs AP, akkor lecserélhetitek egy olyanra, amiben van.
2.a. Veszel egy AP-t, rádugod a routerre, (általában van bennük egy switch is, 4 porttal, és ha most 2 gép van rajta, akkor még jut az AP-nak is szabad csatlakozó) és a szomszéd lakásban helyezed el. Így csak minimális kábelezésre lesz szükség. Ez viszont szintén csak akkor járható út, ha nincs köztetek túl sok fal.
2.b. Szintén veszel egy AP-t, szintén rádugod a routerre, de most a saját szobádban helyezed el, ott ahol a laptopot fogod használni. Így valamivel több kábelre lesz szükség, de a jelerősséggel biztosan nem lesz baj.
2.c. Veszel egy switchet és egy AP-t. A kábelre, ami most megy a gépedhez, rádugod a switchet, erre pedig az asztali gépedet és az AP-t. Így kábel is csak kevés kell, és a vezeték nélküli kapcsolat is biztosan stabil lesz.

#476 Felhasználó inaktív   Coppermine 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 26. 21:50

Idézet: malvin - Dátum: 2005. máj. 26., csütörtök - 14:25

Megneztem az emlitett eszkozoket es a cikket is. (koszi!).

Vezeték nélküli átalakító 10/100Mbit porttal.
Plug & Play driver nélkül.
32 bites PCI kártya.
...
Windows 98SE, 2000, ME, XP operációs rendszerek támogatása.

vagy egy masik lapon:

az eszközt egyszerűen csak a vezetékes hálózatra kell kötni, nincs szükség driverekre ...
Összekapcsolja az asztali és a hordozható számítógépeket a vezeték nélküli LAN-nal
• A PCI kártya összekapcsolja az asztali PCket a vezeték nélküli LAN-nal
• 32-bites bus master adatátvitel a gazda számítógéppel

Szoval, akkor most hogy is van?
Miert emleget PCI kartyat, ha ez egy "onallo halozati eszkoz"?
Miert emleget operacios rendszert ?

Ezen kivul talaltam en is egy eszkozt: ZyXEL G-405 Ethernet adapter
az eszköz bármely ethernet hálózati csatlakozással rendelkező berendezéshez hozzákapcsolható (pl. PC, nyomtató, játékkonzol)
csak azt nem ertem, hogy ez miert kerult ketszer annyiba - meg ha tudja is a 801.11g-t - mint a DWL 810?

hát biztos h nem PCI kártya, szerintem azt eléggé elírták, gyári oldalon sincs fent. Amúgy ez nem más mint egy ethernet-wireless bridge.

-C0pp3rM!n3-

#477 Felhasználó inaktív   Coppermine 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 26. 21:54

imho inkább egy DWL-G700AP / DWL-AG700AP.

-C0pp3rM!n3-

#478 Felhasználó inaktív   hnono 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 26. 22:19

Idézet: BoZo - Dátum: 2005. máj. 26., csütörtök - 20:19

Ha jól vettem ki az írásodból, a laptopodnak van vezeték nélküli adaptere, így csak a "másik oldalra" kell valami. Mégpedig:
1. Ha a routeretekben van AP, és nincs a laptopod és a router között 15 fal, akkor nem kell semmi, csak a router AP részét is be kell állítani.
Ha a routeretekben nincs AP, akkor lecserélhetitek egy olyanra, amiben van.
2.a. Veszel egy AP-t, rádugod a routerre, (általában van bennük egy switch is, 4 porttal, és ha most 2 gép van rajta, akkor még jut az AP-nak is szabad csatlakozó) és a szomszéd lakásban helyezed el. Így csak minimális kábelezésre lesz szükség. Ez viszont szintén csak akkor járható út, ha nincs köztetek túl sok fal.
2.b. Szintén veszel egy AP-t, szintén rádugod a routerre, de most a saját szobádban helyezed el, ott ahol a laptopot fogod használni. Így valamivel több kábelre lesz szükség, de a jelerősséggel biztosan nem lesz baj.
2.c. Veszel egy switchet és egy AP-t. A kábelre, ami most megy a gépedhez, rádugod a switchet, erre pedig az asztali gépedet és az AP-t. Így kábel is csak kevés kell, és a vezeték nélküli kapcsolat is biztosan stabil lesz.

Igen a laptopon van integrált WIFI ugye mert centrino-s!
De ha lehet ugy kellene megoldani hogy a szomszéd ne tudja meg :(
tehát ez az egy utp bejön ide a routerból és ezt elosztani két felé
laptop=wifi
aztali=lehet utp
ez lehetséges???????? :think:

#479 Felhasználó inaktív   Rosep 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 26. 22:48

Idézet: BoZo - Dátum: 2005. máj. 26., csütörtök - 20:19

Már mér venne egy switchet + egy AP-t? Mikor egyben olcsóbb: router...
Én raktam már router mögé routert. Semmi gond nincs vele. És ha csak nem jön át a szomszéd, sose veszi észre. Ez talán azért is előnyös, mer a te "net fogyasztásodat" egynek veszi. Tehát ha megy egy letöltés mondjuk a szomszéd gépén, a te gépeden, meg a laptopon, akkor nem 3-odalja a sávszélességet (ami valljuk be nem is lenne tisztességes a részedről), hanem felezi, és ami rád jut, még azt is megfelezi a router a géped és a laptopod között. Bár sztem sima böngészésnél nem tűnne fel az egészből semmi.

szerk.: Bár lehet hülyeséget mondok a harmadolással.... nem tom, én mondjuk egy komolyabb Ciscoval csináltam meg egy D-Linkkel, az tán jobban konfigurálható. De ha nem switchként fogod csak használni, hanem routerként állítod be akkor mégis feleznie kell asszem.

Szerkesztette: Rosep 2005. 05. 26. 22:51 -kor

#480 Felhasználó inaktív   hnono 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 26. 23:30

Idézet: Rosep - Dátum: 2005. máj. 26., csütörtök - 23:48

Már mér venne egy switchet + egy AP-t? Mikor egyben olcsóbb: router...
Én raktam már router mögé routert. Semmi gond nincs vele. És ha csak nem jön át a szomszéd, sose veszi észre. Ez talán azért is előnyös, mer a te "net fogyasztásodat" egynek veszi. Tehát ha megy egy letöltés mondjuk a szomszéd gépén, a te gépeden, meg a laptopon, akkor nem 3-odalja a sávszélességet (ami valljuk be nem is lenne tisztességes a részedről), hanem felezi, és ami rád jut, még azt is megfelezi a router a géped és a laptopod között. Bár sztem sima böngészésnél nem tűnne fel az egészből semmi.

ROSEP!!!

Ilyesmire gondoltam én is nagyon köszönöm!!!!! :respect:

Téma megosztása:

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Utolsó »