Idézet: Naranek - Dátum: 2005. ápr. 29., péntek - 5:41
A valtas rovidesen elkerulhetetlen!
A G5 technologiailag kifulladt, az IBM nem kepes gyorsabb, kisebb fogyasztasu processzort gyartani erre az architecturara.
Ezert nincs G5-os Powerbook, es ezert emelkedett a maximalis orajel az uj G5-okben (1.5 ev alatt) 200 MHz-et csak (2.7 GHz-en csak brutalis vizhutessel kepesek kordaban tartani a procit, ez egy elkeseredett megoldas a piac igenyeinek kiszolgalasara. A valtast meg lehet kicsit kesleltetni a dualcore-os procik piacradobasaval (de ez automatikusan orajelcsokkenest jelent), igy lesznek majd dual ketmagos G5-ok 1 es 1.5 GHz-en, amik 20-30%-al lesznek csak gyorsabbak a mostani rendszereknel, de innen mar nincs hova tovabblepni..
Mar nem azert, de kicsit nem artana utana nezned par dolognak...
Eloszor is, azert mert a G5 most ott tart ahol, az nem jelenti azt, hogy tovabbra is csak az orajel emeleset varhatjuk. Nemtom tudtad-e, de a G5-bol 2 tipus van, az egyik a normal 970-es, a masik a 970FX, utobbi kb. feleannyit zabal, mint a sima 970-es.
Honnan tudod, hogy nem jonnek ki hamarosan - meg az iden - notebook-ba szant modellel?
Par gyari adat (typical, nem max fogyasztas, a max az kb. 2x tobb):
1,8GHz PPC 970 42-51W (2 helyen 2 kulonbozo adat volt)
1,4GHz PPC 970FX 12,3W
2 GHz PPC 970FX 24,5W (max 55W)
Az is hulyeseg, hogy masfel ev alatt emelkedett az orajel 200MHz-et...masfel eve inkabb a dual 2-gigas jott ki, nem pedig a 2,5-os, az ugyanis 10 honapja jott ki (nem a bejelentes idopontjat irtam)...szoval inkabb 700 az a 200, ami szerintem is keves, ettol fuggetlenul 3,5x tobb mint amit allitasz. Mondjuk 10 honap alatt 200MHz elegge vicces.
Az meg szerintem kicsit tulzas, hogy akar a 2,5-os, akar a 2,7-es procikat csak vizhutessel lehet kordaban tartani...elsosorban szerintem az az oka, mert egymast futik/futenek, masreszt szerintem az apple leginkabb azert tett ezekbe vizhutest, hogy megmutassa a konkurencianak, hogy nekunk ilyenunk is van am alapbol (na meg egyeseknek az a kepzete tamadhat, hogy na ha igy fut a proci, akkor bizti a vilagon mindent lealaz).
Dual core...hat lehet, hogy tul optimista vagyok a temat illetoen, de rohadtul meglepodnek, ha gagyi 1-1,5GHz-es procikat dobna ki az ibm...es nem csak azert, mert az ibm allitasa szerint mar a megjeleneskor 3GHz-es proci is elofordulhat (zarojelben jegyzem meg az 1-1 mega L2-t). Meg lennek lepodve ha nem lenne legalabb 2-2,5GHz-es...na de majd emlekeztetjuk egymast kinek lett igaza

Aztan ha mar a G5 temeteset emlegeted emlekeztetnelek arra, hogy maga a 970-es mar 2 eves proci, ugye nem gondolod komolyan, hogy - amennyiben lesz - a 980MP-re ujabb 2-3 evet kell varni?
Ha meg "G6"-ra valtunk, az a kutyat nem fogja sem erdekelni, sem zavarni. Az x86 annal inkabb.