Idézet: wpepi - Dátum: 2005. márc. 26., szombat - 9:11
Ezt ugye nem gondoltat komolyan? Ha a táp felett a ház hátuljára úgy tennénk a ventillátort, hogy befelé nyomjuk a levegőt azzal mit érnénk el? Az 5.25" eszközöket csak úgy lehet hűteni, hogy az eszköz elölről kapja a levegőt.
...
De, komolyan gondoltam.
Látom nem hiszed el, hogy a táp fölötti venti az 5 1/4-es drive-ok hűtését szolgálja, pedig többen is mondjuk, sebaj.
Logikusan gondolkodj: befelé fújjuk a táp fölött levő ventivel a levegőt, ezáltal állandó friss és hűvös légáram legyezgeti a drive-okat. Szívással semmit nem érsz ebben az esetben.
Idézet
Ha a Te gondolatmenetedet követem akkor a CD, DVD íróknál semmi értelme nincs az eszköz hátuljába épített elölről hátrafelé azaz szívó hatást keltő ventillátornak.
Ez kövér butaság. Nézd meg, mekkora távolság van a ház hátulja és az optikai eszközök között, illetve egy drive-on belül... ugye hogy ugye... A kettőt összehasonlítani felesleges. Egyszerűen nem tudod áthidalni a távolságot szívó ventivel, csak fújóval (ugye adott fordulatszuám mellett
irányított légáramlat esetén a fújás mindig "messzebbre ér" mint a szívás). Vagyis igen, mondjuk egy 6k rpm-essel.
Idézet
ezért pusztán csak annyit tegyél meg, hogy egy nagytorony házba melyet telepakolsz eszközökkel a táp felett úgy helyezd el a ventillátort, hogy befelé fújja a levegőt (egyenesen az 5.25" rekeszekre) majd folyamatosan mérd a rekeszekben elhelyezett eszközök hőmérsékletét. Járasd így a rendszert pár órát majd fordítsd meg a táp feletti ventillátort azaz fújja kifelé a levegőt. Ezek után úgyszintén járasd pár órát és közben mérd az 5.25" rekeszekben lévő eszközök hőmérsékletét. Ezek után vond le a következtetéseket.
Szerinted leírtam volna azt, amit, ha nem próbáltam volna ki a gyakorlatban is? Ne viccelj.
Idézet
Ha esetleg nincs nagytorony a környezetedben...
Ha figyelmesebben olvasnál, akkor láthatnád, hogy többször is leírtam: nagytornyom van.
Idézet
Egyébként ha a lyukak azért vannak, hogy ott távozzon az a levegő amit a hátsó ventillátor nem tud elszívni akkor az alábbi megállapításodat nem tudom hova tenni.
Most teljesen összezavarodtam. Ha megkérhetlek akkor fejtsd ki a fenti megállapításodat mert számomra érthetetlen. Ha az oldallapon elhelyezett lyukakon távozik a feles levegő akkor minek fújjunk be ott levegőt? Nem értem.
Vizi naplopó már válaszolt erre, nekem nem kell.
Idézet
A megállapításod teljesen helytálló. Az egy más kérdés, hogy tudomásom szerint a házak oldalára azért furkálnak lyukakat, hogy ott is tudjon beáramolni a levegő. De lehet, hogy tévedek és a ház oldalán a lyukak a túlnyomás levezetésére vannak kitalálva azaz ha nem tud annyi levegőt elszívni a hátsó ventillátor (ventillátorok) akkor a ház oldalán elhelyezett lyukakon távozik a levegő egészen addig amíg túlnyomás van a házon belül. Ha az idézetben leírtaknál erre gondoltál.
Kicsit gondolkodj flexibilisebben: ha túlnyomást csinálsz, akkor az oldalsó nyílásokon kiáramlik a levegő. Ha pedig több levegőt szívsz ki, mint amennyit befújsz, akkor kopoltyúként funkcionálnak.
Idézet
Ez természetes. Én sem említettem, hogy légörvénymentes. Pusztán annyit jegyeztem meg, hogy ha a ház hűtése nincs korrektül megtervezve azaz a ház hátsó, elülső valamint a HDD ventillátorok nincsenek összhangban egymással és az alaplap egyéb ventillátorival (CPU, Chipset, VGA) akkor olyan nemkívánatos légörvények keletkeznek melyek rontják a hűtés hatásfokát. Teljesen természetes, hogy a kártyáknál és egyéb helyeken örvények keletkeznek de ha nem kellő az összhang a ventillátorok között akkor e természetes légörvények mellett olyanok is keletkeznek melynek keletkezési oka pont a gondatlan tervezés következménye. Ezek a nemkívánatos örvények pedig csak lerontják a hatásfokot mert ahelyett, hogy biztosítva lenne az állandó hőcserélés inkább elősegítik a továbbmelegedést azaz nem lesz kellő hőelvezetés ott ahol erre szükség van.
Te, ezt a rosszul megtervezett hűtésrendszert rajzold már le, mert esküszöm, a sok "nemkívánatos" jelző mellett elveszik a lényeg.

Mit lehet olyan nagyon elrontani azon, hogy elöl befújunk, hátul kiszívunk?
Azt sem értem, hogy hozod összhangba a házventiket és a VGA/CPU/chipsetventiket?

Kifejtenéd?
Szerkesztette: Etele 2005. 03. 26. 12:00 -kor