HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (146 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#381 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 09. 18. 10:45

Én nem keverem, csak elnéztem, annyit olvastam, hogy NTFS-t akar formázni.
Akkor ezek szerint még a mélyformázáson nem esett túl...

Egyébként ennek az aprópóján írok: ha a mostani mélyformázók csak zerofillek, akkor lényegében miért éri meg végigfuttani őket??? Mert ha ez a helyzet, akkor elég lenne akkor egy olyan változat is belőlük, hogy csak a hibás/megadott részeken mennének át. Miért van külön minden gyártó utiljában, miért nincs hozzá egységes progi?

Szerkesztette: N0zer0 2005. 09. 18. 10:46 -kor

„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#382 Felhasználó inaktív   Bull Boss 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 18. 12:28

Kérdés : Hogyan tudnék mélyformázni ?? a probléma részlegesen megoldódott , felparticionáltam és az a rész működik és formázható , de szerintem nincs rajta sok hiba és 40/40G re nyomtam , hogy lehetne kiszűrni hogy mettől és meddig rossz ? Ilyen mélyformázó progit mondjatok lécci !!

#383 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 18. 12:44

Rendes, igazi mélyformázást nem tudsz sehogy se csinálni, azt ugyanis a vinyó vezérlése tiltja le HW szinten, hogy ne tudd tönkretenni. 1000+1 helyen le van irva, az IDE vinyóknak miért a halála a lowlevel format, ennek ellenére mindig felbukkan az urban legendek hogy "denekemsegitett".
A zerofill totál más tészta, az fogja és 0ra lekaszabolja az egész vinyót, cluster markot, MBRt, minden.A lemezjavitó prgk kicsit mások, a legtöbbje azzal variál, hogy az adott rossznak vélt szektort ujra és újra felülirja, közben visszaolvassa, jó e az adat ami visszajön. Szerencsés esetben a folyamatos ujrairás helyrerázza annyira az adott helyen meggyengült mágneses felületet, hogy használható lesz, de semmi garancia nincs rá.
Amugy, ha DOS+CD támogatással bebootolsz, akkor is lehet XP telepiteni, az I386 könyvtárban lévő winnt paranncsal elindul az installer.

#384 Felhasználó inaktív   Bull Boss 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 18. 12:55

Idézet: 2-More - Dátum: 2005. szept. 18., vasárnap - 13:44

Rendes, igazi mélyformázást nem tudsz sehogy se csinálni, azt ugyanis a vinyó vezérlése tiltja le HW szinten, hogy ne tudd tönkretenni. 1000+1 helyen le van irva, az IDE vinyóknak miért a halála a lowlevel format, ennek ellenére mindig felbukkan az urban legendek hogy "denekemsegitett".
A zerofill totál más tészta, az fogja és 0ra lekaszabolja az egész vinyót, cluster markot, MBRt, minden.A lemezjavitó prgk kicsit mások, a legtöbbje azzal variál, hogy az adott rossznak vélt szektort ujra és újra felülirja, közben visszaolvassa, jó e az adat ami visszajön. Szerencsés esetben a folyamatos ujrairás helyrerázza annyira az adott helyen meggyengült mágneses felületet, hogy használható lesz, de semmi garancia nincs rá.
Amugy, ha DOS+CD támogatással bebootolsz, akkor is lehet XP telepiteni, az I386 könyvtárban lévő winnt paranncsal elindul az installer.

Ez most lehet hogy hülyeség, de nem lehet egyszerűen letörölni (véglegesen) a hibás szektorokat ?? Köszi minden segitséget  :respect:

#385 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 18. 13:02

Sehogy. A maxtornak volt valami low lever format cucca, de már nem tölthető le a weboldalukról sem, ezzel több vinyót megjavítottam már. Tehát nem hiszem, hogy csak sima zerofill-ről lenne szó, mert az nem tart órákig. Zerofill-t lehet linux parancsból is, mondjuk: dd if=/dev/zero of=/dev/hdX bs=1k. De ez tuti nem ugyanaz. Volt olyan IBM aminek az 1/3-a badsector volt és miközben olvastam végig csak terjedt, ezután a formatter után annyira hibátlan lett, hogy még elment évekig szerverben. Más vinyón meg látszólag kihozza a badsectort aztán hibádzik a vinyó, úgyhogy nem egy veszélytelen dolog ez. Legjobb a hibás részeket kifedni és csak ott legyenek partíciók ami hibátlan. Erre is kiváló a linux.

Szerkesztette: Freddy001 2005. 09. 18. 13:04 -kor

#386 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 18. 13:29

Idézet: 2-More - Dátum: 2005. szept. 18., vasárnap - 13:44

Tehát a többszöri újraírás miatti helyrerázás lenne az értelme? Mert a 0-kaszabolásnak nem sok, arra lehetne univerzális progit írni.
Ez ráadásul még mindig nem magyarázza meg, hogy miért csak folyamatosan gyalulja, miért nincs egyik utilban sem olyan funkció, hogy csak az első pár szektort és a hibás szektorokat+környéküket gyalulja. Nem értem miért kell az elejétől végigvárni pl. mondjuk a feléig a folyamatot, ha kb 50%-nál van a hiba. Nyugodtan kezdhetné olyan 49,9%-tól. Mégiscsak más lenne ha nem x órát tartana. csak y percet...
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#387 Felhasználó inaktív   NAron 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 18. 13:35

Van egy Samsung SP0612N-em, ami nemrég elkezdett mindenféle SeekComplete Error-t dobálni a linuxos naplóba. Előtte semmi baja nem volt ebben a felállásban, egyszer csak elkezdte. Mindent lementettem róla, másik merevlemezen újra beüzemeltem a rendszert. Adatok már nem fognak elveszni.  Viszont az eszköz még garanciális, így aztán felmerült a kérdés, hogy érdemes-e felülírnom az adatokat, mielőtt beviszem a szervízbe? Mire számíthatok? Ezeket egyből cserélni szokták vagy sokáig leszek winchester nélkül?

#388 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 18. 13:38

Nagyon egyszerü, ha nem felel meg ami van, olyan kell irni, amilyen tetszik :D
Amugy, eleve onnan indul, hogy ilyen vinyóval, amin már van bad, foglalkozni nem szabad, kivéve bohóckodás szinten, vagy ha baromi csórók vagyunk. Az ilyennel ugyanis csak a gond, vesződség van, hiába raksz rá linuxot, bsdt, akármit, előbb utóbb szopni fog vele az ember és a napot elátkozta, amikor ilyen sz*rra bizta az adatait.
Én ugy vagyok vele, hogy a magam hülyeségére elbohóckodok az ilyen vinyókkal, PowerMax alatt lekaszálom zerofill-el, vagy IBM DFt-t kap, esetleg SpinRite vagy HDD regenerator játszik még. Ha helyrejön, kap olyan tesztet füle kettéáll, plusz hetente nézem dos alól X-ATA-val a SMART-ját. Ha bad van rajta, vagy szrakszik, akkor meg megy a levesbe, nekem többet érnek az adataim, mint az a pár xaros forint, amit megtakaritok egy félholt vinyóval történő b*szódással.

#389 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 18. 16:41

Na azért ezt megcáfolom, mert az esetek egy részében a bad sector csak logikai. Ahogy fentebb is írtam, volt egy 20GB-os IBM, amikor hozzám került a 20-30%-a badsector volt. Tesztek futtatásával eljutottam addig, hogy a vinyónak már több mint a fele használhatatlan lett, mert terjedt a hibás terület. Az említett mélyfomat teljesen rendberakta. Eltűnt az összes badsecotor, utána még írásos teszten is átment. Játszós Linux szerverben volt, természetesen fix IP-vel az internetre kapcsolva és kb. két évig ment hibátlanul napi 24 órában, pedig nem egyszer volt dugig tömve és rendszeresen változott a tartalma. Én is rendszeresen cseréltem rajta anyagokat másokkal, abban sem volt hiba, de senki nem szólt, hogy akár egy bit is hibás volt az onnan letöltött anyagokban. Na meg azért a Linux elég könnyen bekattan az ilyesmire, a logokból azonnal feltűnik a legkisebb rendellenes HDD működés is, de tökéletesen működött. Nyilván nem szabad éles szerverbe rakni ilyesmi, de ilyen helyre kimondottan jóljött.

#390 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 18. 16:56

A logikai badet a legutolsó purgya zerofill is lelövi, de ez kb benne is volt a mondókámban :D

#391 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 18. 17:13

:respect: Valószínűleg így is van. Ebben az esetben viszont a szerviz letett a vinyóról csak valamiért visszakapta az ügyfél, neki nem kellett és így került hozzám. Szerencsém volt. :D

#392 Felhasználó inaktív   Bull Boss 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 18. 18:18

Idézet: Freddy001 - Dátum: 2005. szept. 18., vasárnap - 18:13

:respect: Valószínűleg így is van. Ebben az esetben viszont a szerviz letett a vinyóról csak valamiért visszakapta az ügyfél, neki nem kellett és így került hozzám. Szerencsém volt. :D

A jóég áldjon meg benneteket ! mondjátok már meg hogyan kell mélyformázni !!

#393 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 18. 18:34

Nem tudsz, nem tudom elégszer leirni. Utoljára valahol 10-20 giga környékén, még az ATA66 időkben volt olyan vinyó, amit rendes, igaz Low Level Formattal meg lehetett ölni. A mostaniak HWből tiljták az ilyen parancsot. Amugy van bios-ból dumpolt low level format progi .com-ban, de mondom, semmire sem mész vele.
Zerofill neki. Ha meg nem túl öreg a vinyó, és mégis rehabos, check warranty a gyártónál, kivéve ha WD vagy Hita, Fuji, Toshiba, azokat jobb eladni olyannak aki tud vele mit kezdeni, mert magánemberként azokat lepapirozni nagyon macerás, seagate, maxtor ellenben nem ügy.

#394 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 18. 19:21

Zerofill-hez neked is a debian-os boot floppy-kat ajánlom, ha többen igénylitek felrakom valahova és letölthetitek. :) Igaz nincs DMA így eltart egy ideig, de az legalább tuti jót csinál.

#395 Felhasználó inaktív   Bull Boss 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 18. 19:51

Légyszives töltsd fel valahová  :respect:

#396 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 18. 21:42

Maxtor PowerDiag, www.maxtor.com-ról letölthető simán, az is jó, nemcsak makival megy.

#397 Felhasználó inaktív   Bull Boss 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 19. 12:57

Idézet: 2-More - Dátum: 2005. szept. 18., vasárnap - 22:42

Maxtor PowerDiag, www.maxtor.com-ról letölthető simán, az is jó, nemcsak makival megy.

Megy a gyakatás Zero Fillel . Mi is ez valójában ? :)

#398 Felhasználó inaktív   dave85 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 09. 20. 16:10

Idézet: Freddy001 - Dátum: 2005. szept. 17., szombat - 9:05

Valahol fent van ftp.debian.org-on vagy le kell tölteni egy komplett debian iso-t és abban. Szívesen feltöltöm valahova ha szükséged van rá. Be kell vele bootolni és parancssorban bűvészkedni. Azt azért elmondom, hogy könnyen legyakhatod vele a fővinyódat is ha nem figyelsz, mert nem kérdez vissza. Ha kell szólj és feltöltöm valahova.

Szia!

Ha ezzel a progival le tudom formázni a vinyót partíciónként, akkor nagyon megköszönném, ha feltöltenéd valahová.Nézegettem az ftp.debian.org-ot, de nem igazán tudtam, hogy mit is kell keresnem.
UI:Bocs, hogy csak most válaszolok, de nem voltam itthon, így nem igazán voltam netközelben.

Dave

#399 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 20. 17:57

Idézet: dave85 - Dátum: 2005. szept. 20., kedd - 17:10

Szia!

Ha ezzel a progival le tudom formázni a vinyót partíciónként, akkor nagyon megköszönném, ha feltöltenéd valahová.Nézegettem az ftp.debian.org-ot, de nem igazán tudtam, hogy mit is kell keresnem.
UI:Bocs, hogy csak most válaszolok, de nem voltam itthon, így nem igazán voltam netközelben.

Dave

Ezzel csak particionálni tudod, vagy teljesen gyári állapotra legyakni. Formázni az OS saját formázó programjával kell.

#400 Felhasználó inaktív   Anteris 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 20. 19:45

a minap vettem egy öregebb Western Digital 4.3 HD-t a rendszervinyó mellé, hogy legyen hová pakolni a cuccaimat ha netalántán újra kell raknom a vindózt. Át is rakosgattam egy csomó mindent aztán nézem az előbb, szépen megvan a fájlrendszer csak ugye szinte semmit nem tudok megnyitni, mert hibásak a fájlok! Ilyenkor mi van? A drive elvileg jó, leformáztam az előbb dos-ból, végigment szépen, semmi hibás szektor nincs. Még annyit, hogy tegnap nézegettem a meghajtót és látom, hogy nem UDMA-megy, nosza, átkapcsoltam biosban de viszont utána nem néztem rá, hogy mi újság van a fájlokkal. Elszállhatott ettől az átkapcsolástól valami? Most fosok bármit is ráírni, met ki tudja, lehet hogy megint megadja magát  : /  ötlet?

Téma megosztása:

• (146 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.