Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez Ide írj, ha baj van!
Elküldve: 2006. 08. 09. 08:33
Elküldve: 2006. 08. 09. 08:52
Idézet: brd - Dátum: 2006. aug. 9., szerda - 9:33
ugyanazon a csatolón, slave-ben egy DVD olvasó, az elméletileg működik... igaz nem próbáltam ki, de a kindóz látta a meghajtót. na majd ha hazaértem megnézem!
tényleg kb 1mp volt az indítás meg a vinyó kapcsolása közben, tehát max a memóráit nézhette meg az alatt, a meghajtókig nem jutott el... bár nem ismerem a gép bekapcsolásának mechanizmusát, de gondolom áramot kap, aztán annyi. amikor elindul az ellenőrzés, akkor válik láthatóvá. nem ilyen egyszerű, mi?
remélem csak a vinyó szállt el, nem az alaplap sérült. szóval ezek után nem verhetem fejbe a vinyóval azt, akitől vettem?
Elküldve: 2006. 08. 09. 09:38
Idézet: Sionnach - Dátum: 2006. aug. 7., hétfő - 8:36
Van egy gépem, benne egy 60-as maxtor és egy 120as samsung. Egy ideje olyan hibajelenségeket produkál valamelyik, hogy begyullad a winyóled a házon, és felpörgéshez hasonló hangokat hallat valemelyik(csak 1x). Gép azonnal fagyi, minden úgymarad a képernyőn.
Ezt bármikor képes megcsinálni, 3 nap idle üzemelés után, vagy épp játék közben, mikor ottvagyok vagy épp nem vagyok, 5 percestől az 5 hetes időközökig. Gépház hardveres gyorsítása(lökdösés/ütés) nem idézi elő, de nem is javítja a hibát. Ha 30 vagy 55 fokosok, az sem számít. Letuningolás, feltuningolás alatt, és gyári üzemmódban is előfordult már. Újraindítás után sem hajlandó indulni, gépteszt közben begyullad az ideled, felpörgéshang és fagyi, még táp-poweroff után is ugyanezt a hibajelenséget produkálja. Kivéve ha kikapcsolt állapotban az összes táp és ide kábelt megigazítom, megmozgatva a gépben mindent.
Szerintetek mi okozhatja? Idekábel/tápkábel/táp/winyó-haldoklásra tudok gondolni...
Molex-csati nagy valószínüséggel.
A Maxtor gyanúsabb, mert picivel kisebb a tápcsati tüskéinek átmérője, mint a többi gyártó modelljeinek, ezért sokkal gyakrabban lötyög rajta a tápcsati (mint bíró scheggében a lófaß). Ez bőven elég az álatalad leírtak produkálásához. Piszkáld óvatosan valamelyiket/mindkettőt.
+ még 1 'ökölszabály': vinyóra lehetőleg mindig (ha nincs több vinyód, mint közvetlen tápcsati) a tápból közvetlenül kijövő - és nem továbbvitt - ágat dugjuk, mert sokkal érzékenyebbek a kontakt-hibából adódó ki-bekapcsra, mint az ODD-k.
Elküldve: 2006. 08. 09. 11:39
Most került hozzám egy Samsung SP1213N winyó, 120Gb-s PATA. Az a hibajelensége hogy egyre ritkábban pörgött fel a motorja, végül el sem indult. Óriási szerencsével a gazdája le tudta menteni róla az adatokat és most itt csücsül nálam. Adtam a a panelnek hőlégfúvóval hátha kontakthiba, de nem. Kiméregettem a diódákat meg a nagyobb ellenállásokat, de minden jónak tűnik. A vezérlője egy Marvell 88i6522-LGO, van rajta egy 64Mb-os Samsung RAM, meg egy Atmel mikorkontroller
Ötlet, tipp? Nekem nem tűnik túl komolynak a hiba.
Elküldve: 2006. 08. 09. 14:33
Elküldve: 2006. 08. 09. 22:05
Idézet
Elküldve: 2006. 08. 10. 07:21
na igen, ez máshogy hangzik. tegnap este próbáltam még beüzemelni - mondjuk csak egy alkalommal, mert későn értem haza, és nem volt kedvem próbálgatni -, de nem hagyja magát... pedig jó lenne leszedni róla a filmeket. mindenesetre köszönöm a válaszokat.
Elküldve: 2006. 08. 10. 13:49
Elküldve: 2006. 08. 11. 08:19
Idézet: brd - Dátum: 2006. aug. 9., szerda - 9:33
helló,
kipróbáltam egy régebbi vinyóval ugyanazt a rack-et, szerencsére működik, úgy néz ki, hogy a vinyó szállt el. hát majd veszek egy másikat. 2féle 80asat néztem eddig: samsung, vagy wd?
Elküldve: 2006. 08. 11. 20:48
Elküldve: 2006. 08. 11. 22:38
Elküldve: 2006. 08. 12. 06:38
Idézet: fatu - Dátum: 2006. aug. 11., péntek - 7:19
kipróbáltam egy régebbi vinyóval ugyanazt a rack-et, szerencsére működik, úgy néz ki, hogy a vinyó szállt el. hát majd veszek egy másikat. 2féle 80asat néztem eddig: samsung, vagy wd?
Vagy seagate.
Elküldve: 2006. 08. 12. 12:29
Elküldve: 2006. 08. 12. 12:45
Elküldve: 2006. 08. 12. 19:15
Idézet: Bocee - Dátum: 2006. aug. 12., szombat - 13:45
há, még fel sem dobtam, már le is ért az az érme. mindenki a wd-t ajánlja, és most, hogy tudom, csendes, asszem el is dőlt a dolog. s gépben egyébként samsung van, eddig nincs vele különösebb bajom. kösz a válaszokat!
Elküldve: 2006. 08. 13. 10:20
Valamilyen problémám van a winchesteremmel és sajnos még azt sem tudom pontosan, hogy micsoda.
A kálváriám ott kezdődött, hogy egy ismerősömhöz elvittem a vinyómat, majd arról bootoltattuk be a gépét. Mivel XP van rajta, ezért egy csomó illesztőprogramot feltelepített azonnal. Amikor hazaértem, a rendszerpartíciót formázni kellett, hogy újra bootolni tudjak a saját gépemről.
Ekkor kezdődtek a bajok. A winchesterem működik rendesen, de borzasztóan belassult. A bootolási idő, a programok betöltése, a lemezműveletek kb. 3-10-szer annyi ideig tartanak, mint előtte.
Próbáltam már töredezettségmentesíteni, megnéztem chkdsk-val. Vírus sincs a gépemen. Van valami ötletetek, hogy mit kezdjek vele? :confused:
Elküldve: 2006. 08. 14. 00:27
Idézet: slack - Dátum: 2006. aug. 13., vasárnap - 11:20
Valamilyen problémám van a winchesteremmel és sajnos még azt sem tudom pontosan, hogy micsoda.
A kálváriám ott kezdődött, hogy egy ismerősömhöz elvittem a vinyómat, majd arról bootoltattuk be a gépét. Mivel XP van rajta, ezért egy csomó illesztőprogramot feltelepített azonnal. Amikor hazaértem, a rendszerpartíciót formázni kellett, hogy újra bootolni tudjak a saját gépemről.
Ekkor kezdődtek a bajok. A winchesterem működik rendesen, de borzasztóan belassult. A bootolási idő, a programok betöltése, a lemezműveletek kb. 3-10-szer annyi ideig tartanak, mint előtte.
Próbáltam már töredezettségmentesíteni, megnéztem chkdsk-val. Vírus sincs a gépemen. Van valami ötletetek, hogy mit kezdjek vele? :confused:
DMA-ban megy a vinyó, vagy PIO-ban ? Ha nem DMA, akkor állítsd át, ribút, és a hatás figyelése.
(Vezérlőpult->Rendszer->Hardver->Eszközkezelő->IDE ATA/ATAPI vezérlők->Elsődleges IDE csatorna->Speciális beállítások)
Ha nem javulna +, akkor megyünk tovább...
Elküldve: 2006. 08. 14. 06:41
Idézet: Zolcsi Baba - Dátum: 2006. aug. 14., hétfő - 0:27
(Vezérlőpult->Rendszer->Hardver->Eszközkezelő->IDE ATA/ATAPI vezérlők->Elsődleges IDE csatorna->Speciális beállítások)
Ha nem javulna +, akkor megyünk tovább...
Kösz a segítséget, megnéztem és DMA-ban megy. Miket kellene még megnéznem?
Elküldve: 2006. 08. 14. 08:23
Idézet: fatu - Dátum: 2006. aug. 12., szombat - 20:15
asszem mégsem... nem értem most mi van, kipróbáltam a vinyót az ide1-en, slave-ben, és ment. mert úgy van, hogy a rendszer sata, aztán van a rack, a DVD író és egy DVD olvasó az ide 1-2-re - nemtommárhogyan. de a rack asszem a sec master. most az író helyére dugtam a vinyót, és ott úgy néz ki, mükszik. de csak pár percig néztem... bár a rackben el sem jutott eddig. na, hát így állunk most. este átfogó kisérletsorozatot indítok, aztán leírom, hogy mire jutottam. olyan lehet, hogy a master része szállt el? brd - lehet, hogy igazad lesz, és tényleg az ide hibásodott meg? és csak kicsi és régi vinyókat kezel??? hát fura egy helyezet mindenesetre.
Elküldve: 2006. 08. 14. 09:43
Idézet: slack - Dátum: 2006. aug. 14., hétfő - 7:41
Nézzél egy SMART riport-ot a Hard Disk Sentinel (hdsentinel.com)/ Everest / Aida / SpeedFan-nal; hátha kisül valami disznóság...
Az elsőt tudom a legmelegebben ajánlani...

Súgó
A téma zárva.