Idézet: Laa-Yosh - Dátum: 2008. dec. 12., péntek - 20:16
Ez egyébként érdekes dilemma... én nagyjából két lehetőséget látok most, persze lehetne finomhangolni őket:
1. Még fejlettebb PS4, de gondosan ügyelve a relatíve olcsó gyártásra (tehát Cell recycle, és valamivel újabb Nvidia GPU), 100% PS3 kompatibilitás, és minél hamarabb a piacra vele (max. fél évvel az MS után)
2. Minimálisan fejlesztett PS4, plusz wiimote, kísérlet a casual gamerek visszaszerzésére, többiekkel egy időben a piacra vele, dömpingáron
Mostanában úgy néz ki, hogy 2 generációnként lehet érdemben paradigmát váltani.
A Sony ugye elkapta a már lefutott PS1-2 ciklust, és az MS lényegében a Segát váltotta csak le. Aztán jött a váltás, és most a Nintendo várhatóan a Wii2-vel simán tartani fogja a pozícióját, az MS meg a második helyet. Újabb nagy elmozdulás majd 6-7 év múlva jöhet, addigra beérhetnek és tömegcikké válhatnak olyan újdonságok, amikkel megint valami drasztikusan mást lehet mutatni.
Ebből szerintem a Sonynak túlélésre kellene játszania a PS4 generációval, elsősorban az MS-t és nem a Nintendót támadni, és minél kevesebb pénzt elszórni, hogy gyűjtögethessenek egy ütős PS5-re. Ehhez sztem még mindig az 1-es út a jobb alternatíva, úgyse tudják beelőzni a Wii2-t ennyi idő alatt semmiben.
Szerintem egyik sem a megfelelő a Sony számára, és most itt a Sony alatt az egész cég imidzsét és szellemiségét is értem. Régóta azt gondolom, hogy a következő generációnál a Sonynak ki kell keverednie a Microsoft közeléből, és el kell távolítania magát -- elsősorban időben. Ha megpróbálják lockstepben lenyomni, akkor elbukják -- hogy előbb a piacot megint drága hardverrel, aztán az imidzsüket, vagy fordítva, az most mindegy.
A célnak szerintem annak kellene lennie, hogy a következő Xboxot követően legalább 2-3 évvel _követően_ jelenne meg az új PlayStation, mégpedig legalább egy, inkább kettő félvezető generációnyi váltással, mely már látványos különbséget hoz, és ezzel megkülönböztetheti és újrapozícionálhatja magát. Most különösen sok múlhat az időzítésen, hiszen a játékok grafikája jelentős változásokon mehet át a következő években, amennyiben valóra váltják a real-time global illumination technikákat.
Nyilvánvalóan nem egyik napról a másikra történik meg a váltás, de nagyon nem mindegy, hogy mi a hardver és szoftverdesign targetje, a raszterizáció-alapú rendering, vagy pl. ray-tracing, és a "paradigmaváltáson" innen vagy túl esnek a gép képességei, és hogy ebből a szempontból lesz-e különbség az Xbox3 és a PS4 között.
Elsőre talán kontraintuitívnek tűnhet, de stratégiai szempontból most a Sonynak az lenne talán a jobb, hogy a Microsoft minél előbb piacra akarná erőltetni a következő generációt, olyan 2011-ig legkésőbb. Ekkor lehetősége nyílna arra, hogy például 2013-ban, 6-7 évvel a PS3-at követően dobja piacra a PS4-et. Ekkor az Xbox3 talán _még_ nem volna alkalmas teljes global illuminationre, belekalkulálva a Microsoft low-cost és konzervatív hardvermegközelítés hozzáállását, míg a PS4 _már_ alkalmas volna, folytatva az agresszív design és egzotikus technológiák alkalmazását, mint amilyen a Cell+FlexIO+XDR a PS3-ban. Ha mindez nem is történik így meg pontosan, a Sonynak akkor is el kell távolodnia a Microsofttól, különben az SCEI beledöglik a közelharcba. És éppen emiatt gondolom azt, hogy a Microsoft most akkor húzna igazán nagyot, ha elnyújtaná az Xbox 360 ciklusát. 2012.
Miközben erről vitázunk, ezeket a dolgokat már valamennyire lefektették mindkét cégnél a terveket, hiszen a hardverdesignak és compilerfejlesztéseknek már el kellett kezdődnie. Jó volna tudni, milyenek a célok.
És ráadásul most a piac felső részéről beszéltünk, a gamerekről, a social/casual playereket így nem lehet sikeresen elérni. A Wii végleg felszelte a piacot két részre, és ha a Sony vagy a Microsoft igazi tömegpiacról álmodozik, ki kell találniuk, hogyan versenyeznek a Nintendóval. Más gép? Másik csomagolás és brand?