HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek IV.

#1461 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 16. 19:53

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 20:25

"Az viszont elemi fizika, hogy a nagyobb lencse több fényt gyűjt össze a fókuszpontjába. "

Csak nem tízezerszerest. Ha a hasznos nyílásnál jóval nagyobb lencsét használsz tudod mit kapsz? Elmosódott foltokat. Miért rekeszelik  az objektívet szerinted?

Rekeszelni akkor kell, ha:
1) nagy mélységéllesség kell. Ez itt nem áll fenn, 7 mérföldről fényképezünk egy <100m átmérőjű labdát.
2) sz@rul van csiszolva a lencse/tükör. Itt gondolom ez nem állt fent :) Egy lencse, vagy tükör akkor tud általános esetben képet adni, ha megfelelően előállított negyedrendű felület(ek)ből áll. Kis rekesz esetén közelítőleg paraboloid felület is megfelel. Szintén geometriai optika, ezt magad is kiszámolhatod otthon egy sör mellett :)

#1462 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 19:54

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 19:46

Az űrteleszkópnak is szinkronban van az átmérője és a gyújtótávolsága különben használhatalan képeket adna. Ez nem az én állításom ez tény.

Na, már csak a képet várjuk az objektívről, hogy miért állítod annyira, hogy ott nem volt szinkronban az átmérő és a gyújtótávolság. A kép adott, elkészült. És éles. Miért?

#1463 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 19:55

Idézet: debaj - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 20:33

Megfelelően csiszolt lencsének - bármekkora a mérete - van olyan pontja, ahova képfelfogó lemezt helyezve éles képet kapsz. Vonatkoztassunk el a rögzített képlemez-optika analógiától. Vagy az űrteleszkópok is elmosódott foltokat adnak? Pedig - ha jól emlékszem - a legnagyobb lencsés teleszkópban 6 méter átmérőjű lencse van.

Egy apróbb javítás: az már tükör, ekkora lencsét nem gyártottak, mert azzal már csak a gond van. Ez a 3 méteres kütyü is inkább vmilyen vegyes (mondjuk Schmidt-Cassegrin) rendszer lesz.
Szerk: a nagy átmérő pedig növeli felbontást, mert mint tudjuk, a felbontás radiánban: delta=1.22*lambda/D, ahol lambda a fény hullámhossza, D a lencse/tükör átmérője. Ez meg egy kis hullámoptika, szintén max. 1 sör alatt kiszámolható feladat :)

Szerkesztette: gxa 2006. 01. 16. 19:59 -kor

#1464 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 01. 16. 19:56

"Egy tükör, vagy lencse a felületével arányos fényáramot gyűjt össze a fókuszpontba, fókusztávtól függetlenül"

Ez sem igaz a fény ereje a távolsággal csökken. Ugyanolyan átmérőjű lencse kétszeres fókusztávolságra negyedannyi fényt ad. Én nem szándékozom tovább vitatkozni teljesen feleslegesen.

#1465 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 20:14

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 20:56

Ez sem igaz a fény ereje a távolsággal csökken. Ugyanolyan átmérőjű lencse kétszeres fókusztávolságra negyedannyi fényt ad. Én nem szándékozom tovább vitatkozni teljesen feleslegesen.

De gyorsan utánaszámoltál azoknak, amiket mondtam :D
Borzasztó egyszerű a képlet: van egy gömbszimmetrikus fényforrásod I intenzitással, és egy A felületű lencséd R távolságra tőle. Ekkor a lencse által lefedett térszög: Omega=A/R^2, a fényáram pedig: i=I*Omega=I*A/R^2. Az itt begyűjtött fényáram pedig a fókuszpontba jut (mert hát hová is menne?). Pont. Amennyiben számításokkal megmutatod, hogy mi a hiba és hogyan kell korrigálni, akkor neked van igazad.  :cool:

#1466 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 21:11

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2006. jan. 14., szombat - 18:57

Az, hogy telét avagy halszemet használsz, szerintem nem szeretet, hanem szükség kérdése  :)  - az adott szitu határozza meg. (Az S9500-as ilyen szempontból egy igen jó kompromisszum: 28-300 mm között, tehát van benne egy kis nagylátószög és egy kis tele is - ja és kifordítható az LCD-je is!  :) ) és azért az ára messze egy DSLR ára alatt van.

Jó az a gép, de.. csak hogy szőrszálhasogassak: az LCD-je nem kifordítható, hanem csak fel, vagy le. :D
Mondjuk ez sztem fontos, mert ha egy önkioldós csoportképet akarsz, vagy lefotózni magadat a barátnőddel, akkor máris használhatatlan. Szóval Ez olyan mint egy ferrari traktorkerékkel.
A másik dolog ami nekem nem tetszik, hogy AA-elemes
A harmadik, hogy ahelyett hogy beépítettek volna egy IS-t, fenyomják az ISO-t a képeken telénél, és így trutymó lesz belőle.
Egyébként jó gép :D
Télleg jó az a zoom tartomány.. :rolleyes:
A szatyor nem táska.

#1467 Felhasználó inaktív   Melorin 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 21:19

És hogy tudják pont akkor elkapni a képeket, amikor jól néznek ki? :think:
[HFRT]Melorin,Fecni
Fotóim
Weblapom+Verseim

#1468 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 21:22

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2006. jan. 14., szombat - 18:57

Az, hogy telét avagy halszemet használsz, szerintem nem szeretet, hanem szükség kérdése  :)  - az adott szitu határozza meg. (Az S9500-as ilyen szempontból egy igen jó kompromisszum: 28-300 mm között, tehát van benne egy kis nagylátószög és egy kis tele is - ja és kifordítható az LCD-je is!  :) ) és azért az ára messze egy DSLR ára alatt van.

Jó az a gép, de.. csak hogy szőrszálhasogassak: az LCD-je nem kifordítható, hanem csak fel, vagy le. :D
Mondjuk ez sztem fontos, mert ha egy önkioldós csoportképet akarsz, vagy lefotózni magadat a barátnőddel, akkor máris használhatatlan. Szóval Ez olyan mint egy ferrari traktorkerékkel.
A másik dolog ami nekem nem tetszik, hogy AA-elemes
A harmadik, hogy ahelyett hogy beépítettek volna egy IS-t, fenyomják az ISO-t a képeken telénél, és így trutymó lesz belőle.
Egyébként jó gép :D
Télleg jó az a zoom tartomány.. :rolleyes:
A szatyor nem táska.

#1469 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 21:27

Jaj sorry h kétszer ítram az előbb, csak haldoklott a szerver.

Egyébként igen úgy tűnik h elkalandoztatok a másik "fényképezés" topic felé.. :D
Mondjuk persze kapcsolódik.. Meg szívesen olvasok ilyeneket, oda meg úgyse gyakran nézek :D
A szatyor nem táska.

#1470 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 21:37

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 19:20

És azt mond meg nekem hogyan szinkronizálod be az atomvillanást hogy akkor fényképezzen a gép amikor a gömb elér egy bizonyos nagyságot, nem akkor amikor m,ég kicsi vagy mikor már szétterül milliomod mp-et kellene szinkronizálni, hogy lehet hogy még ma sincs ilyen? A lövést lehet vakuval fényképezni, de a villanást tíz km-ről nem.

Szerintem, nem véletlenül lett az illető olyan hires, amilyen... Ha én meg tudnám mondani neked, akár csak egy jó közelítéssel is... boldog lennék :)
Miért vagy abban olyan biztos, hogy nem lehet több 10km-ről villanást fényképezni?
Villámokat hogyan fotózol??? Már, ha fotózol? Az sincs túl közel...sőt... Najó, azokat nem ilyen extrém idővel kell (nem is lenne a képen semmi).
Tehát... Megfelelő felszereléssel és kellő tudással és kevesebb SZKEPTICIZMUSSAL megvalósítható.
A múlt havi digitális fotó magazinban is volt egy fickó, aki "megállította az időt". Ő sem csak úgy egy beépített vakuval, meg egy PS-A80-al fényképezi a vizcsobbanásokat, földreékező épp a törés folyamatában lévő kávéscsészét, stb.
Miért olyan hihetetlen ez a villanásos dolog neked?? Egyáltalán miért hihetetlen Neked minden?
Biztos van a kép készítőjének e-mail cime, amin boldogan válaszol, s meggyőz még Téged is.
dolfer
I tried bouncing my flash and it broke into  20 pieces...

#1471 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 22:01

Idézet: Dolfer - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 21:37

Biztos van a kép készítőjének e-mail cime, amin boldogan válaszol, s meggyőz még Téged is.

Sajnos arról már lekéstünk.  1990-ben elhunyt...

#1472 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 22:02

Idézet: szeder - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 22:01

Sajnos arról már lekéstünk.  1990-ben elhunyt...

épp most akartam szerkeszteni... hogy erről lecsúszunk :(
megelőztél :)
dolfer

#1473 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 01. 16. 22:27

"Miért vagy abban olyan biztos, hogy nem lehet több 10km-ről villanást fényképezni?
Villámokat hogyan fotózol??? Már, ha fotózol? Az sincs túl közel.."

A villámnál ki van nyitva a zár és abba fut le a villám és utána bezárhatod. Az atomrobbanásos képen egy gömb van ami az atomrobbanás idejének egy igen kis része. Ha tovább van nyitva a zár akkor nem egy ilyen gömböt látsz. Ezt a pillanatot nem lehet elkapni, mert tényleg egy rövid idő.

#1474 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 22:33

Idézet: Melorin - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 22:19

És hogy tudják pont akkor elkapni a képeket, amikor jól néznek ki? :think:

Azt ne felejtsük azért el, hogy ez nem úgy volt, hogy: "Jééé egy atombomba, fényképezzük le!", hanem ők nyomták meg a gombot. ;) Szal erre lehetett szinkronizálni.

#1475 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 16. 23:15

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 22:27

A villámnál ki van nyitva a zár és abba fut le a villám és utána bezárhatod. Az atomrobbanásos képen egy gömb van ami az atomrobbanás idejének egy igen kis része. Ha tovább van nyitva a zár akkor nem egy ilyen gömböt látsz. Ezt a pillanatot nem lehet elkapni, mert tényleg egy rövid idő.

Hogyne lehetne, hiszen láttad te is, h nekik sikerült (;
Meg azt se felejtsük el azért, h tulajdonképpen a nagy sebességű fényképezés atyjával állunk szemben...

(Megtennéd, hogyha vkinek a hozzászólására reagálsz, akkor azt a Kép gomb megnyomásával teszed?  Köszönöm.)

#1476 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 01. 16. 23:38

Idézet: szeder - Dátum: 2006. jan. 17., kedd - 0:15

Hogyne lehetne, hiszen láttad te is, h nekik sikerült (;
Meg azt se felejtsük el azért, h tulajdonképpen a nagy sebességű fényképezés atyjával állunk szemben...

(Megtennéd, hogyha vkinek a hozzászólására reagálsz, akkor azt a Kép gomb megnyomásával teszed?  Köszönöm.)

És ha hosszú az írása? Én olyan gömböt látok amit grafikus úton is elő lehet állítani. Tudod megjelent egy kép tavaly nem tudom már melyik topicban. El kezdtek áradozni róla, én leírtam hogy ez nem egy natúr felvétel hanem több kép összemontírozása, mert vannak olyan részek amik nem lehetnek így együtt. Erre egyre többen észrevettek olyant is rajt amit én sem. Végül a készítő bevallotta hogy tényleg montázs. Tudod van olyan hogy egy új technológia egy idő után szélesebb körben elterjed. Ez az egymlliárd sec. eltünt mint szürke szamár a ködben. És változatlanul kérdem ennyi idő alatt min exponálódik ki kép? És hol van ilyen anyag? Próbálj a napról a leggyorsabb zársebességű géppel felvételt készíteni, nem tudom mennyit tud egy Canon azt hiszem tízezred kőrül tud az egyik típus. Mi lesz a képen? Ha a napot nem szűrővel fényképezed nem lesz rajta részlet(napfoltok) a robbanás nem túlexponált, részletes. Szűrővel készült? Az növeli az expoziciós időt. Sok a kérdés, kevés a válasz.

Szerkesztette: ottokar 2006. 01. 16. 23:44 -kor

#1477 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 17. 00:19

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. jan. 16., hétfő - 23:38

Sok a kérdés, kevés a válasz.

Hogy mik vannak:
Ezeket fusd át!
http://www.phys.tue....02/01003974.pdf
http://www.phys.tue....2002/d21713.pdf

Itt is vannak cifra záridők... és még akkora fényerejük sincs a témáknak... Persze biztos ps-el készítették...
Ha arra utazol, hogy a készítő bevallja neked/nekünk, nem igazi a kép, akkor ez most nem fog összejönni, hisz, halott :(
dolfer

#1478 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 01. 17. 00:33

Idézet: Dolfer - Dátum: 2006. jan. 17., kedd - 1:19

Hogy mik vannak:
Ezeket fusd át!
http://www.phys.tue....02/01003974.pdf
http://www.phys.tue....2002/d21713.pdf

Itt is vannak cifra záridők... és még akkora fényerejük sincs a témáknak... Persze biztos ps-el készítették...
Ha arra utazol, hogy a készítő bevallja neked/nekünk, nem igazi a kép, akkor ez most nem fog összejönni, hisz, halott :(

A legrövidebb idők milliomodok nS de a legtöbb kisülés ezreddel lett fényképezve microsec, az minden gépen van.

#1479 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 17. 00:43

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. jan. 17., kedd - 0:38

Ez az egymlliárd sec. eltünt mint szürke szamár a ködben.

Nyilván nincsen kommerciális alkalmazása, de attól még létezik ma is. Esetleg ha egy kis időt rászánnál:
Google

#1480 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 17. 00:44

És ha hosszú az írása?

Akkor lejjebb görgetsz kb. egy képernyőnyit, és az "Itt szerkesztheted a hozzászólást, melyet idézni szeretnél:" felirat mellett megtalálod az idézett hozzászólást, és kitörlöd, amit nem akarsz idézni.  Egyszerű ez.

Én olyan gömböt látok amit grafikus úton is elő lehet állítani. Tudod megjelent egy kép tavaly nem tudom már melyik topicban. El kezdtek áradozni róla, én leírtam hogy ez nem egy natúr felvétel hanem több kép összemontírozása, mert vannak olyan részek amik nem lehetnek így együtt. Erre egyre többen észrevettek olyant is rajt amit én sem. Végül a készítő bevallotta hogy tényleg montázs.

Tavaly volt index fotós fórumban, h egy baglyos-holdas képet talált valaki egy madarakkal foglalkozó oldalon, ahol a megvilágítás, a bagoly és a Hold egymáshoz viszonyított mérete valamint élessége sokaknak nem tetszett.  Számomra példaértékű volt, h nem egyszerűen odaböffentették, h fake, hanem megpróbálták kitalálni, h hogyan készülhetett.  (Montázs volt, háttérképnek készült.)  Pedig nem is egy neves egyénről volt szó, mint jelen esetben.  Még Szentpéterihez is úgy álltak hozzá eleinte, h ezt hogyan csinálhatta...  Te viszont most nem ezt teszed.

Tudod van olyan hogy egy új technológia egy idő után szélesebb körben elterjed. Ez az egymlliárd sec. eltünt mint szürke szamár a ködben.

Én úgy tudtam, h új technológiák akkor szoktak szélesebb körben elterjedni, ha azokra tényleges igény (akár mesterségesen keltett is) mutatkozik.  Nem vagyok biztos benne, h az egymilliárd másodperces expozícióra képes szerkezet ebbe a kategóriába esik...

És változatlanul kérdem ennyi idő alatt min exponálódik ki kép? És hol van ilyen anyag?

Te nem tudod.  Én sem tudom.  Ez azt jelenti, h ilyen anyag nincs is?  Egyébként egészen biztos, h ennyi idő alatt nem exponálódik ki semmi?

Próbálj a napról a leggyorsabb zársebességű géppel felvételt készíteni, nem tudom mennyit tud egy Canon azt hiszem tízezred körül tud az egyik típus. Mi lesz a képen? Ha a napot nem szűrővel fényképezed nem lesz rajta részlet(napfoltok) a robbanás nem túlexponált, részletes. Szűrővel készült? Az növeli az expoziciós időt. Sok a kérdés, kevés a válasz.

Ez a szűrős kitételed egy csöppet logikátlan.  A (tegyük fel, hogy szürke) szűrő a filmre/érzékelőre jutó fény mennyiségét csökkenti.  Hogyha ugyanazt az expozíciót akarod elérni szürke szűrővel, mint anélkül, akkor valóban növelni kell az expozíciós időt.  Node épp előtte mondtad, h a Napon nem lesznek részletek.  Merthogy túlexponált.  Éppen ezért ebben az esetben nem ugyanazt az expozíciót akarod elérni, mint szűrő nélkül, hanem attól sötétebbet, úgyhogy nem kell az expozíciós idő növelésével kompenzálni a szűrőt...

Egyébként te tudod, h milyen fényes volt ez az atomvillanás?  7 mérföldről?  Volt olyan fényes, mint a Nap a Földről nézve?  Biztos vagy benne?

Az például nem lehetséges, h ilyen rövid expozíciós időnél bár exponálódik valami a filmre (vagy valami másra...), azonban éppen az idő rövidsége miatt nem teljesen, hanem csak részben mennek végbe a kép kialakulásához szükséges folyamatok a filmben/anyagban?  pl. Schwarzschild effektus?  Talán még az a fránya szűrő se kellene...

szerk.:  typo, helyesírás...

Szerkesztette: szeder 2006. 01. 17. 00:48 -kor

Téma megosztása:

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • Utolsó »