Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. júl. 1., szerda - 21:28
A fogyáshoz inkább futás, vagy bármi mozgás ami jól lihegtet (kardio) nagyon jó.
A súlyok emelgetésének elsősorban nem a fogyás szokott lenni a célja. Bár ezzel is kalóriát használsz el, de futással többet fogynál.
A lényeg, hogy a bevitt kalória kevesebb legyen, mint amit elhasználsz.
Úgy is lehet fogyni, ha nem mozogsz többet, csak kevesebbet kajálsz. Persze oda kell figyelni, hogy sok izmot ne veszítsen közben az ember, bár ha ez Téged nem zavar, akkor nem kell figyelned erre sem.
Az elfogyasztott kalória és az elhasznált kalória kialakít egy egyensúlyi állapotot, amihez egy adott testsúly tartozik: amíg az ahhoz tartozó testsúlyt el nem éred, addig fogysz (vagy hízol, ha a az egyensúlyi pont följebb van és nem lejjebb). Ha az adott súlyt elérted, akkor megáll a fogyás (vagy hízás).
Lehet, hogy neked a kajázásodhoz és az edzéseidhez ez a 83 kg körüli súly tartozik.
Amitől megállhat még a fogyás: ha a szervezet jelez, hogy kevés a kaja sokáig, akkor elkezd felkészülni, és elkezdi raktározni a zsírt. Belassul az anyagcsere. Ez elkerülhető, ha több napos ciklusban eszel: pl. 4 nap:
1. nap kevesebb, mint amire szükséged van,
2. nap már picit több, mint előző nap, de még mindig kevesebb, mint amennyire szükséged van,
3. nap. kb, amennyit elhasználsz,
4. nap picit több kalória, mint amit elhasználsz.
Így összességében 4 nap alatt kevesebb kalóriát ettél meg, mint amit elhasználtál, és a szervezted mégsem érzi azt, hogy raktároznia kellene, mert a 3. nap elegendő a kaja, a 4. nap meg többet is eszel.
És persze a drasztikus fogyás sem jó, mert az is ugyanilyen sokkot okoz a szervezetnek, amitől az anyagcsere lassul.
Meg amikor kevesebb zsír van az emberen, az nehezebben jön le, mint amikor még több.
Röviden kb. ennyi, de a téma nagyon nagy és szerteágazó.
25 kg-t letoltál Magadról, az nagyon szuper! Gratulálok a kitartásodhoz!
Az megvan, remélhetőleg úszni is tudok majd menni legalább heti három alkalommal a nyáron.
Nem is konkrétan a fogyás volt a cél a "súlyzózással", csak próbáltam (próbálok) minél kevesebb izmot veszíteni. Úgy tűnik sikerrel.
Erre is próbálok figyelni. Nem mondom, hogy számolom a kalóriákat, de azért megnézem a csomagon, hogy mégis mennyit tartalmaz, aztán saccra eszek. Az étrendem sem változott drasztikusan (persze több a zöldség, meg a sovány hús - mondjuk sose szerettem különösebben a zsíros húsokat, mint az oldalas, csülök, ...), de alapjában véve ugyanazokat eszem, mint szoktam, csak kevesebbet.
Nagyjából 1500- (ha jobban bekajálok) 2000 kalória lehet a napi adagom, amit elégnek is érzek. Nem szoktam éhes lenni, ha mégis kezdem azt érezni, akkor bekapok valamit (egy joghurtot vagy valami gyümölcsöt, esetleg egy kis kajamaradékot).
Azt hiszem - remélem, hogy ennél többet használok el naponta.
Ezt a ciklikus dolgot kipróbálom, érdekesen hangzik. Azt kétlem, hogy túl drasztikus lett volna a havi ~5 kiló mínusz, legalábbis én egyáltalán nem éreztem annak. Az első egy-két hétben volt egy kis éhség érzetem kaja után (a megnyírbált mennyiség miatt), de utána megszoktam, ma már kifejezetten rosszul lennék, ha annyit meg kéne ennem.
Köszönöm szépen! Neked is
Sniper! Azt hittem sokkal keményebb lesz, de könnyebben ment, mint gondoltam. Eddig.