Idézet: cyberde - Dátum: 2013. 08. 05. 12:41
Nem a lihegés, meg az izzadás a lényeg, hanem a 40-50 perc olyan intenzitású mozgás, ami folyamatosan 110-120 felett tartja a pulzusodat. Erre lehet, hogy elég egy "kilépősebb" séta is. Utána órákig ég a zsír.
Ha szabad közbeszólnom nekem is... Ezzel kapcsolatban olvastam már olyat is, és személyi edző is nyilatkozta, hogy a 70-80 közötti pulzusszám - tartós, konstans intenzitású mozgás mellett - az ideális a zsírégetéshez. Mondjuk azt kicsit én is kevesellem, viszont az tény, hogy egyénenként változó az ideális pulzustartomány, és semmiképpen nem lehet a mozgás megterhelő, "kifullasztó", mert akkor az állóképességet növeli, nem a zsírt égeti a szervezet.
Abban viszontszinte mindenki egyetért, hogy a 60-90 perces zsírégető edzés az ideális. Éppen a viszonylag alacsonyabb pulzustartomány miatt képes az ember tovább végezni ilyenkor a testmozgást, és érdemes is.
Véleményem szerint "amatőr" sport esetében a legkönnyebb a szobabiciklin helyesen és hatékonyan végezni a "zsírégető" gyakorlatokat. Az ízületeket nem terheli, a nehézséget könnyű a megfelelő(en alacsony) szintre beállítani, és a legkönnyebb a konstans, folyamatos mozgást koordinálni és elvégezni. (Ebben segíthet egy jó zene, ami éppen azt az "ütemet diktálja", ami a megfelelő pedáltempóhoz szükséges.)
Ezt követi a lépcsőzőgép (a zene általi "rásegítés" itt is ajánlott), a futás, és végül az úszás. A futás kiváló szálkásító, de aki nem szokott hozzá, annak megtalálni, és tartani a megfelelő tempót, intenzitást elég sok időt és tapasztalatot igényel szerintem. Ráadásul éppen a fogyni vágyók esetében használhatatlan amiatt, hogy a térdízületeket a túlsúly miatt kicsinálja. A futás, mint edzés kiváló, de előbbi miatt, akkor javallott, ha az ember leadta már a testén lévő súlyfelesleget.
Az úszás az ízületeket abszolút kíméli, ill. tehermentesíti, emiatt már jelentős túlsúly mellett is kiváló mozgásforma, viszont "kezdő" sportoló, fogyni vágyó számára a legnehezebb 1-1,5 órán keresztül a zsírégető tartománynak megfelelő állandó sebességgel úszni, akár mellúszásban, akár gyorsúszásban, vagy éppen háton, esetleg pillangóúszásban tempózva.
Persze nyilván ez is egyénfüggő, de szerintem nagy általánosságban igaz.
Idézet: cyberde - Dátum: 2013. 08. 05. 12:41
És persze diéta. Kvázi nulla zsír, kevés szénhidrát, több fehérje.
Ezzel csak részben értek egyet. A zsírokat mellőzni nagy hiba és felelőtlenség. Még akkor is, ha az ember fogyni szeretne. A zsírok a sejtek felépítésében fontos szerepet játszanak, a vitaminok felszívódását segítik, fontos hormonok termelésében van szerepük, és energiát adnak.
Ha valaki rendszeres kondizás, testépítés, sportolás mellett a zsírok bevitelét minimalizálja az végzetes hibát követ el. (Még akkor is, ha "passzív" életet folytat.)
Idézet: avmanster - Dátum: 2013. 08. 05. 13:00
igen, a lihegés nálam azt jelenti h a pulzusom az égben.
Az nem jó, mert az ilyen testmozgással az állóképességedet, a szívedet erősíted, viszont zsírt szinte egyáltalán nem égetsz. (Lásd, amit fentebb írtam.)
Idézet: avmanster - Dátum: 2013. 08. 05. 13:00
csak kezdem gyulának érezni magam, h 1800 kalória körül vagyok, ahogy kell, sovány hús, zöldség, teljes kiőrlésű, elosztva, mozgással, oszt elvileg elégetek egy nap 2000 felett, kiló meg nem változik.
Hadd meséljem el a saját példámat, hátha ezzel tudok segíteni (nem csak neked)!
Én az elmúlt ~2,5 év során 47 kg-ot fogytam le. Indultam 138 kg-ról (ez volt a legtöbb, amennyit valaha nyomtam), és jelenleg 91-92 kg-on mozog a testsúlyom. (196 cm a testmagasságom.)
A jelenlegi testsúly mellett gyakorlatilag a kezeimen, lábamon, a fejemen, a felsőtestem nagy részén nincsen már semmi felesleg. A hasamon van még egy kis zsírréteg, de ez is inkább erősítésre, feszesítésre, izmosításra szorul.
A 43-as derékbőségű nadrágok után jelenleg a nemrég vásárolt 32-eseket is csak az öv tartja már fent a derekamon.

Mondhatom, hogy a táplálkozásommal elértem a számomra kitűzött célt, hogy leadjam az évek során felszedett súlyfelesleget.
Nem szeretem a "diéta" kifejezést, mert az önmagában azt jelenti, hogy a testsúlyod "ingázik", ráadásul "sanyargatod magadat". Tudom, mert korábban én is így voltam ezzel. Sokszor híztam meg, és fogytam le (egyszer már az ideális súly alá is.)
A topic törzstagjai talán emlékeznek arra, hogy jó pár évvel korábban beszámoltam egy fogyáshoz kapcsolódó sikeremről. (Akkor történetesen 108 kg-ról 92 kg-ra fogytam le diéta és kondizás segítségével, majd elég gyorsan 8 kg izmot építettem magamra.)
De az csak tiszavirág életű siker volt, mert ahogyan említettem a "diéta" soha nem rejt magában tartós sikert. Én is visszaszedtem minden leadott kilót, sőt - mint a fenti számok mutatják - annál sokkal többet is.
Most viszont, többé ez már nem fordulhat elő. Mert nem diétázom, hanem megreformáltam a táplálkozásomat. Ez nem "diéta", hanem "egészséges táplálkozás". A kalóriát nem számolgatom, nem sanyargatom magamat, rengeteg zöldséget, rostot és gyümölcsöt fogyasztok, és szerintem az eredmény magáért beszél. Kiegyensúlyozottan táplálkozom, és ez a lényeg.
Leírom, hogy mit jelent mindez:
Gyakorlatilag teljesen száműztem a finomított lisztet és finomított cukrot a táplálkozásomból. Ezek ugyanis igazi mérgek. Élettani szempontból csak kárt okoznak.
Azt tudnod kell, hogy a "teljes kiőrlésű" liszt fogyasztása jó dolog, mert a finomított liszttel ellentétben a héjban lévő fontos anyagokat is tartalmazza, de attól még hízlal!
Ezért a búzalisztből és rozslisztből készült "teljes kiőrlésű" termékek fogyasztásával vigyázni kell. Előbbi egyébként teljesen elhagyható, mert a nemesített búza sokkal kevesebb értékes anyagot tartalmaz, mint az ősi búzafajták, amelyek fogyasztására érdemes áttérned. A rozskenyér pedig a vitamin és rosttartalma miatt nagyon hasznos. Én is nagyon szeretem. De reggelire érdemes fogyasztani.
A tönkölybúza szénhidrát tartalma a fele-harmada a nemesített búzáénak, ugyanakkor több mint kétszer annyi fehérjét, értékes növényi fehérjét tartalmaz. Rendkívül jó hatással van az emésztésre, és sokkal többet ehetsz meg belőle anélkül, hogy hízlalna.
Summa summarum: a hagyományos kenyereket tönkölybúza kenyérre érdemes cserélni. És nem azokra a bolti kenyerekre gondolok, amelyek alapanyagait 4-5 sorban sorolják fel a tájékoztató cimkén, hanem ami tényleg abból készül, amit az elnevezése sugall. (Magyarul liszt, víz, só, és maximum élesztő van benne.)
Ha megoldható, süsd magadnak a kenyeret. Annál jobb nincsen. Az ALDI-ban most kapható egy "szénhidrát mentes kenyér". Ezt nagyon ajánlom. Tele van olajos magvakkal, és teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből készült. 100 gramm ilyen kenyérnek, mindössze 6,1 gramm a szénhidráttartalma. Ilyen kenyeret még vacsorára is fogyaszthatsz.
Emellett érdemes hozzászokni a "Hamlet" (vagy más fantázianevű) rizspufi-kenyérhez. Én mára annyira megszerettem, hogy számomra teljes mértékben helyettesíti a hagyományos kenyereket akár szendvicsek esetében, akár akkor, ha "kísérőként" fogyasztom valamelyik ételhez.
A rizs azért hasznos, mert többszörösen összetett szénhidrátot tartalmaz, ami lassan szívódik fel (emiatt nem, vagy minimálisan alakul át zsírrá), viszont ott, ahol a legnagyobb szükség van rá: az izmokban.
Különösen fontos a fentiek figyelembe vétele azok számára, akik a szénhidrátoktól gyorsan híznak. Én is ilyen vagyok. Megehetek vacsorára két rúd szárazkolbászt, és a legkevesebb súlyfelesleg sem rakódik rám, de ha megennék két szem fehérlisztes pogácsát, vagy mézes zserbót, annak a hatása nagyon gyorsan meglátszana a pocakomon.
Akinek fontos az egészsége, annak ezekre érdemes figyelnie.
Nyilván nem kell mondanom, hogy a burgonya teljes mértékben mellőzendő a táplálkozásból, és a tésztaféléket sem szabad "erőltetni", ha finomlisztből készültek. Időnként, pár hetente (vagy havonta) egy fehér lisztes pizza, vagy spagetti belefér számomra is, de vannak olyanok, akik teljesen elhagyják a fehér lisztet. (Bruce Lee is ilyen volt. Semmi - egyszerű - cukrot nem fogyasztott.) Én a magyaros, rántással sűrített főzelékeket és leveseket is elhagytam. A készítési technológiának köszönhetően a vitamintartalmuk nulla, és bár az ásványi anyagokat, rostokat tartalmazzák, a rántás miatt egészségtelenek. A zöldségeket ezen kívül is sok ezer féle más, de egészséges formában is el lehet fogyasztani.
Édességet, cukrot, chips-et, cukros üdítőt, ízesített yoghurt-ot, stb. tilos fogyasztani. Minden, ami gyári készétel, és tele van finomított cukorral méreg. Viszont ezeknek az árából remek salátákat, gyümölcsöket, húsokat tudsz vásárolni.
Például számomra a legjobb fagyi a vegyes, fagyasztott piros gyümölcs. Csak természetes cukrot tartalmaz, az áfonya, szeder, málna, eper jótékony hatását (emésztés, érrendszer, agy, stb.) pedig nem kell ecsetelni.
Ami nagyon erősen javallott a lehetőségekhez mérten minél több ananászt fogyasztani. Kiváló lúgosító, és a legjobb sejtszintű zsírbontó növény. Magas a rosttartalma, rendkívül jót tesz a gyomornak, a bélrendszernek.
(És ananász alatt nem a konzervált változatot értem! Az egészségtelen, csakúgy, mint a többi gyári "befőtt". Tele van finomított cukorral.)
Rengeteg folyadékot (ásványvíz, natúr zöld tea, préselt gyümölcslé) érdemes fogyasztani, mert a sejteknek vízre van szüksége, és a sok víz fogyasztása segíti a rendszeres salaktalanítást, méregtelenítést, plusz a vesének is jót tesz.
Az ásványvízbe érdemes gyakran egy-egy fél citromot beledobni, mert az is lúgosít, és segíti az emésztést. (Segít az epének, bontja a zsírt.)
Hidd el, ha megreformálod a táplálkozásodat, akkor pár hónap múlva észre fogod venni az egészséges táplálék jótékony hatását! Az emésztésed helyreáll, kiegyensúlyozottabbnak érzed magadat, a testeden pedig "vizuálisan" is látszódni fog a változás.
És ami a legfontosabb: a felesleges súlyt fokozatosan, egészséges mértékben (havi 1-2 kg mínusz) adod le.
Ismételten hangsúlyozom, hogy ez nem egy önsanyargató "diéta", hanem egészséges táplálkozás. Én is eszem mindent, amihez kedvem van, csak az egészségtelen ételeket hagytam el.
A cukrokat pedig kiválóan tudod helyettesíteni mézzel (az is hízlal nagy mennyiségben!), ami rendkívül egészséges, és jótékony hatású, valamint pénztárcától függően akár nyírfacukorral is.
Megjegyzem, én a teát és a gyümölcsöket egyáltalán nem édesítem, mert természetesen a legjobb az íze mindennek. Ráadásul az egészséges táplálkozás hatására az ízérzék is javul. Egy idő után kevésbé kívánod majd a "túlédesítést", de a sót is.
Valamennyi (ez a mennyiség viszonylag kevés) só nélkülözhetetlen a szervezet számára, de én már évek óta nem sózom a zöldségeket. És nem érzem sótlannak egyik salátát sem. Az étel valódi ízét érzem. Amellett az alapanyagok természetes sótartalmával, és egyes főtt ételek fogyasztásával elegendő sót viszek be a szervezetembe.
Nagyjából ennyi a lényeg. Tulajdonképpen semmi ördöngősség nincsen benne. Ha kérdésed, kérdésetek van, és tudok segíteni, szívesen segítek a válasszal!
Remélem, hogy hozzá tudtam járulni ahhoz, hogy eredményes(ebben) add le a súlyfelesleget, és egészségesebben élj!
Szerkesztette: Piftuka 2013. 08. 09. 19:47 -kor