Idézet: Laa-Yosh - Dátum: 2008. aug. 16., szombat - 0:46
A profi testépítő versenyzőkről az alábbiakat tudom elmondani:
- versenyek között felhíznak, mint a disznó, a hatalmas tápanyagbevitel miatt gyakorlatilag az év nagyobbik felében túlsúlyosak (tehát élvezik az ebből következő kockázatokat és hátrányokat is)
- a versenyformát gyakorlatilag csak pár napig tartják (mondjuk az már jó randa is sztem)
- az utolsó hetekben egész extrém dolgokat művelnek a táplálkozás, ivás és kiegészítő szerek terén: vízhajtó, szénhidrátmegvonás, meg egyéb idiótaságok; ez persze csak még jobban rombolja az egészségüket.
Ez az időszakosság egyébként valamilyen szinten az évente csak párszor versenyző boxolókra, birkózókra és hasonlókra is elmondható, a legjobb formájukat mindig egy rövid alkalomra időzítve érik el. Persze a hivatásos sportolók se lesznek az egészséges élet mintapéldányai...
Szóval aki hosszabb távon szeretne egy általánosan jó formát tartani, az szerintem ne a testépítőkről vegyen példát. Biztos vannak ott is emberek akik többé-kevésbé jó formában vannak egész évben, de a tartósan soványabb testalkat nemigen fér össze a gyúrással.
Az más kérdés, hogy atlétika, úszás, kettlebell, crossfit, harcművészkedés meg hasonlók segítségével lehet azért jó középutakat találni, és ezek az edzésmódszerek különösebb gond nélkül átültethetők az átlag konditerembe is. De mindegyiknek része a magas intenzitású edzés is. Amíg stabilan kungfuztam, egy deka zsír nem volt rajtam, és az egyébként 90 kiló körüli haverom is lement 75-78-ra; azóta se volt egyikünk se olyan formában. Mondjuk rajtam akkor még kevesebb volt az izom is, arra azért nem annyira alkalmas.
A legvége meg szerintem az, hogy a kinézet másodlagos az általános fizikai állapothoz - egészség, erő, állóképesség - képest. Részemről tojok a diétára meg a kardiógépekre egyaránt, a fő cél az, hogy jól érezzem magam.
Nem csak profi versenyző testépítők léteznek.
Vannak naturálban is nagyon jó formát elérő testépítők, többségében ők is ezt az utat járják. Elég kevés ember van rajtuk kívül, aki olyan alacsony testzsír%-ot képes elérni, akkor valamit tudhatnak, nem?
A versenyformát valóban csak pár napig tartják, nem is kell és nem is lehet tovább, de van jópár versenyző, akik egy alacsony testzsírszázalékos nagyon jó formát tartanak egész évben. A behízás nem általános, mentalitás kérdése. Aki év közben is jó formában van, annak a diétája is könnyebb lesz.
"- versenyek között felhíznak, mint a disznó, a hatalmas tápanyagbevitel miatt gyakorlatilag az év nagyobbik felében túlsúlyosak (tehát élvezik az ebből következő kockázatokat és hátrányokat is)
- az utolsó hetekben egész extrém dolgokat művelnek a táplálkozás, ivás és kiegészítő szerek terén: vízhajtó, szénhidrátmegvonás, meg egyéb idiótaságok; ez persze csak még jobban rombolja az egészségüket."
Ezeknek nemtom mi köze a kérdéshez. Én csak az alacsony intenzitású aerob mozgás "létjogosultságára" reflektáltam.
Én már 4 alkalommal diétáztam le a diéta+súlyzós edzés+aerob edzés kombóval 20-30 kg-t, szóval engem nehéz lesz meggyőzni arról, hogy ez nem működik.

Btw annyit már kitapasztaltam magamon (írtam már korábban is), hogy ha a diéta jól be van lőve, akkor amellé elég a súlyzós edzés, még aerob sem kell, igaz nem sikerült 5%-ra csökkentenem a zsír%-ot, de kevesebb zsír volt rajtam mint bármikor előtte.
Engem nem zavar, ha vki nagy intenzitású edzésekkel pörgeti fel az anyagcseréjét (már ha ez az anyagcserefelpörgető hatás tényleg létezik), mindenki abban hisz, amiben akar, azt csinál amit akar és ami neki beválik.