idézet:
Ezt írta Nagypapa:
Vibrál...[/quote]
![]()
![]()
![]()
Bizony nagyon tévedsz!
Mintha elektronikus újságot olvasol (ugyanolyan vékony mint a papír), az tuti nem vibrál, lehet, hogy lassú a megjelenítés mint a kvarc óra ( :confused: )
Íme egy link róla.![]()
[url="http://"http://www.wave-report.com/tutorials/oled.htm"]--== OLED tudósítási témakör link ==--[/url]
TFT vs. CRT ...avagy miért TFT?
Elküldve: 2003. 06. 03. 10:22
Elküldve: 2003. 06. 03. 10:38
idézet:
Ezt írta bolic52 system:
![]()
![]()
![]()
Bizony nagyon tévedsz!
Mintha elektronikus újságot olvasol (ugyanolyan vékony mint a papír), az tuti nem vibrál, lehet, hogy lassú a megjelenítés mint a kvarc óra ( :confused: )
Íme egy link róla.![]()
[url="http://"http://www.wave-report.com/tutorials/oled.htm"]--== OLED tudósítási témakör link ==--[/url][/quote]
Nem kizárt, hogy tévedek, innen vettem az infot:
[url="http://"https://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=17&t=004330&p=8"]Asztali TFTk III. topik, 8.oldal[/url]
Konkrétan:
idézet:
jönnek az új dolgok is: OLED és hasonszörű cuccok, de mindegyik erősen villódzó képet tud csak előállítani... sajnos egyetlen dolgot se látok, ami a lcd gyártástechnológiai nehézségeit nélkülözné úgy, hogy közben villódzásmentes képet állít elő. [/quote]
Hogy kicsit kötekedjek, az OLED reklámoldalán (amit belinkeltél) nyilván nem fogják leirni, hogy villog, ha villog. Persze lehet, hogy neked van igazad, és nem villog...
Elküldve: 2003. 06. 03. 11:12
De még mindig ezen csodálom:
[url="http://"http://www.kodak.com/US/en/corp/display/brightnessColor.jhtml"]fényerő különbség[/url]
[url="http://"http://www.kodak.com/US/en/corp/display/passiveDisplays.jhtml"]passzív OLED[/url]
[url="http://"http://www.kodak.com/US/en/corp/display/activeDisplays.jhtml"]aktív OLED[/url]
[ 2003. június 03.: bolic52 system szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 06. 05. 17:54
Először is van egy kis javítanivaló...
Nagypapa szerint így van: "Az orvostudomány és a munkavédelem is egyértelmüen foglal állást CRT ügyben. Asszem katódcsöves monitor elött megszakitás nélkül 4 órát, naponta összesen 6ot lehet dolgozni (ez nem 100%, de megközelitöleg igy van), az elöirások szerint. TFTnél ilyen korlátozás nincs."
Az órák számát eltalálta, csak az az egy gond, hogy ez nem a CRT monitorokra szól. Nem azért kell szüneteltetni a munkát mert a CRT káros, hanem azért mert nem lehet folyamatosan dolgozni 6 órán keresztül. Tehát, ha TFT monitor előtt gubbasztasz, akkor is vonatkozik ez a rendelet. Itt az egyhelyben pózolás megszüntetése a lényeg. Munkavédelem szempontjából, pedig azért vezették be a kötelező szüneteket, mert, ha nem lenne, akkor a dolgozók munkaidejük ~14%-át álcázott vagy alkalmi pihenőkre használják. (ez a megállapítás a munkavédelmi tantárgyam jegyzetében szerepel) A másik probléma ami miatt nem jó, ha sokat ülnek a monitor előtt, hogy ember sokkal kevesebbet pislog, mint természetes állapotban, ami pedig egyeltalán nem tesz jót. Kiszárad a szem...blablabla
A szem károsításáról meg annyit, hogy nem igazán a CRT sugárzása rontja a szemet... Igaz minden sugárzás rontja a látást, de manapság a monitorok sugárzása olyan minimális, hogy nem befolyásolja igazán a látást. Azért kiváncsi lennék, hogy egy TFT-nek mekkora a sugárzása egy CRT-hez képest...
De még1X mondom, hogy nem a sugárzás a lényeg. Egy szemésszel beszéltem, aki elmondta, hogy itt a fokuszpont távolság a meghatározó. Már nem emléxem ,hogy hány métert mondott, de a lényeg, hogy egy bizonyos méteren kívül, ha az ember fókuszál, az a szemnek pihenést jelent, ha azon belül, akkor meg erölködést.
Tehát teljesen mind1 melyik monitort nézed azon a távon belül.
A villogás tényleg fárasztó tud lenni, de manapság elég olcsón meglehet szerezni olyan monitort, ami tudja a 100Hz-körüli refresh rate-et. És ezek legalább 4-5ms-esek, és nem úgy mint a TFT-nél a 20-16ms....
Bárki bármit mond, egy TFT manapság még mindig rebeg a gyors mozgásoknál, és ráadásul a kép milyensége függ a látási szögtől is, tehát ha nem szemből nézed akkor nem tökéletes a kép. Tudom ezen már sokat javítottak, de még mindig nem tökéletes, és drága.
Egy plazma monitorral azért kiegyeznék!
Elküldve: 2003. 06. 05. 23:04
idézet:
Ezt írta Balageeee:
....
Egy plazma monitorral azért kiegyeznék![/quote]
persze CRT csak jót tesz a szemnek...
plazmának csak az a baja, hogy nagyon hamar beég. nem véletlen próbálkoznak TFT tévével...
Elküldve: 2003. 06. 06. 08:23
idézet:
Ezt írta Balageeee:
Üdv mindenkinek!
Azért kiváncsi lennék, hogy egy TFT-nek mekkora a sugárzása egy CRT-hez képest...
Bárki bármit mond, egy TFT manapság még mindig rebeg a gyors mozgásoknál, és ráadásul a kép milyensége függ a látási szögtől is, tehát ha nem szemből nézed akkor nem tökéletes a kép. Tudom ezen már sokat javítottak, de még mindig nem tökéletes, és drága.[/quote]
TFT sugárzása= 0 !
Mivel nincs benne elektronágyú.
Gyors mozgások:
Valóban nem tudja olyan gyorsan lekövetni mint egy CRT monitor, de irodai munkánál ritkán vannak gyors mozgások, szóval oda tökéletes.
Láthatósági szög:
A most megjelenő LCD monitorok 160-170 fokos láthatósági szöggel rendelkeznek, ráadásul a márkásabbak még tudják is eztSzóval ezzel nincs gond.
Drága:
Tegyünk egy rövid fejszámolást. Mondjuk napi 8 órát használod hetente 5 napon a géped. Egy átlag 15" LCD fogyasztása 30 watt, egy 17"-os CRT-é 100 watt. Számolj utána a villany fogyasztásnak és kiderül hogy a harmadik év végére behozza az LCD a drágább árát...
Elküldve: 2003. 06. 06. 12:11
Megvettem atyámnak a TFT-t, mégpedig az LG 1710B típusát, amit többen javasoltak nekem. 20ms a responge time, legalábbis a leírás szerint. 1280x1024-ben kib@szott jó képe van!!!
Semmi zavarót nem fedeztem fel Colin McRae Rally 2-ben a 17"-os monitorhoz képest, igaz nem tudom mennyire komplex a grafikája annak a játéknak, de azért mozgókép van benne dögivel... A RiskII 640x480-ban megy csak, azzal sem volt semmi baj, bár a Windows felejtős az 1280x1024 kivételével, mindenben, ebben igazatok volt!
Summa summarom: apámnak nagyon jó lesz, mert Windows környezetben fejleszt programot és csak ebben fogja használni. Előre dörzsölöm a kezem, hogy a G450-essel milyen lesz a minőség (az enyém csak Gef2)...
Még 1x kösz minden segítséget!!!
Elküldve: 2003. 06. 06. 12:27
idézet:
Ezt írta Nagypapa:
...
Ülsz még pár évet a protonágyú elött, az Ofotértnél meg dörzsölik a tenyerüket.
...
[/quote]
Milyenágyú?![]()
![]()
Whehe ... tiszta SztárVársz ... még jó hogy nem kvarkokkal löveted az orcám!
[ 2003. június 06.: Atomcsirke szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 06. 06. 12:28
Elküldve: 2003. 06. 06. 12:44
idézet:
Ezt írta zerggg:
nem lesz igazán nagy különbség a két vga kártya képe között... ez már digitális technológia[/quote]
de ha analógon van rákötve, mégpedig gef2nél ritka volt a dvi, akkor lesz különbség. bár túl sokra nem szabad számítani.
Bujdy: játék grafikájának összetettségétől nem függ az elmosódás, csak valami gyorsan mozgó cucc legyen az a lényeg![]()
Elküldve: 2003. 06. 06. 13:32
idézet:
Ezt írta WiZARD:
persze CRT csak jót tesz a szemnek...
[/quote]
Pont ezt akartam irni, csak TFT-vel.
Sokan kicsit tulmisztifikaljak ezt a TFT vs CRT vs SZEM dolgot. Balageeee nagyon szepen leirta a lenyeget. A mai monitoroknal a sugarzas + villogas (100Hz+) minimalis. Nem mondom, hogy nincs, de nem ez az ami _elsosorban_ karositja a szemet, hanem az, hogy napi akar 8-10 oran keresztul gyakorlatilag egy fix rovid tavolsagra (30-40cm) kell fokuszalnia a szemnek. Ettol faradnak es gyengulnek a szemizmok. Rajon erre pluszban, hogy amit bamulsz tagra nyitott szemmel az egy eros fenyforras, ami szinten nem jo a szemnek (TFT-k fenyereje meg nagyobb is mint a CRT monitoroke). Raadasul a meredt nezes koznben az ember sokkal kevesebbet pislog mint kene, a szem kiszarad.
Ezek mind olyan dolgok amik a TFT-nel ugyanugy megvannak, mint a CRT-nel.
Ne higyje senki, hogy ha napi 8 orat TFT bamul akkor nem romlik a szeme.
Elküldve: 2003. 06. 06. 14:13
Azért szvsz érdemes még egy elkeseredett kisérletet tenni arra, hogy visszakanyarodjunk a racionalitás talajára.
Elküldve: 2003. 06. 06. 14:33
idézet:
Ezt írta Nagypapa:
Nagyon örülök neki, hogy sikerült kialakitani azt az általános nézetet, hogy CRT még talán kimélöbb is, mint TFT.
Azért szvsz érdemes még egy elkeseredett kisérletet tenni arra, hogy visszakanyarodjunk a racionalitás talajára.[/quote]
![]()
Elküldve: 2003. 06. 06. 14:51
idézet:
Ezt írta Nagypapa:
Nagyon örülök neki, hogy sikerült kialakitani azt az általános nézetet, hogy CRT még talán kimélöbb is, mint TFT.
Azért szvsz érdemes még egy elkeseredett kisérletet tenni arra, hogy visszakanyarodjunk a racionalitás talajára.[/quote]
Kedves Nagypapa!
Olvasd el megegyszer amit irtam, szvsz megmaradtam a racionalitas talajan. Egy szoval nem mondtam, hogy, a CRT egeszsegesebb mint a TFT, azt irtam, hogy mi az, ami igazan karos (8 ora fix fokuszalas, stb.) mindket monitor eseteben. Az nem gondolkodik racionalisan aki azt hiszi, hogy a TFT egyaltalan nem karos.
Elküldve: 2003. 06. 06. 15:04
idézet:
Ezt írta zZsOlTi:
Kedves Nagypapa!
Olvasd el megegyszer amit irtam, szvsz megmaradtam a racionalitas talajan. Egy szoval nem mondtam, hogy, a CRT egeszsegesebb mint a TFT, azt irtam, hogy mi az, ami igazan karos (8 ora fix fokuszalas, stb.) mindket monitor eseteben. Az nem gondolkodik racionalisan aki azt hiszi, hogy a TFT egyaltalan nem karos.[/quote]
Nem sok humorérzéke van ennek a bandának, szégyelljétek magatokat! Ezért tart ott ez az ország, ahol tart...
Persze tisztelet a kivételnek.![]()
Elküldve: 2003. 06. 06. 15:16
relax a köbön.
Elküldve: 2003. 06. 06. 15:17
idézet:
Ezt írta Nagypapa:
Persze tisztelet a kivételnek.[/quote]
Koszonom!![]()
Elküldve: 2003. 06. 06. 15:18
idézet:
Ezt írta zerggg:
én példájul igyekszem munkaidő alatt a monitorom fölé kiakasztott Playboy naptárra fókuszálni lehetőleg minél többet, mert tudom hogy ez hasznos és még a szememet is nyugtassa![]()
![]()
![]()
relax a köbön.[/quote]
Megjobb ha a titkarno melleit gyurogatod, addig se a monitort nezed, es az elgemberedett csuklonak, ujjaknak is jot tesz!![]()
Elküldve: 2003. 06. 06. 16:40
Ezt írta Zerggg:
Tegyünk egy rövid fejszámolást. Mondjuk napi 8 órát használod hetente 5 napon a géped. Egy átlag 15" LCD fogyasztása 30 watt, egy 17"-os CRT-é 100 watt. Számolj utána a villany fogyasztásnak és kiderül hogy a harmadik év végére behozza az LCD a drágább árát...
Tettem egy röpke fejszámolást kedves Zerggg!
Szóval: 100W 8 órára, az 0.8KW. 1KW=30Ft. 30-nál azért kevesebb, de felkerekítettem. Tehát egy nap 24 Ft-ba kerül a monitor üzemeltetése. 1 évben 8640Ft, 3 évre 25920Ft.
Na tehát... Ha azt nézem ,hogy egy LG 795FT, ami simán nyomja a nagy frekiket 1280*1024-ben, és síkképernyős, az kb. 70ezer körül van. Ja és nem csak irodai munkára jó, hanem bármi más "gyorsmozgásos dolgokra".
Na most itt a forumban, amit emlegettetek szintén LG monitort, az LG171B-t, 20ms-al, az pedig 150-160ezerét adják.
A különbség 90 ropi... ez pedig kb. 10év!
Viszont ez az eltérés csak akkor igaz, ha a TFT monitorod 0Ft-ot vinne évenként. Mert ugye azért az is fogyaszt valamit.
De itt azt hiszem nem azon van a hangsúly, hogy melyik gazdaságosabb, hanem azon, hogy egyszerre sok embernek nincs annyi pénze, hogy megvegye azt a TFT monitort, ami nem igazán kiforrott. (lásd lassúság!)
Ahhoz meg, hogy melyik, hogyan rontja a szemet, nincs hozzáfűznivalóm... elég volt egyszer leírni egy pár sorral feljebb. Ezen nincs mit megmagyarázni, ha valaki nem érti olvassa el még1X.
Ja és nem azért írtam, amit írtam, hogy bebizonyítsam, hogy a CRT kevésbé rontja a szemet, mint a TFT... ugyanis Nagypapa megemlítette.
Elküldve: 2003. 06. 06. 17:06
idézet:
Ezt írta Balageeee:
Munkavédelem szempontjából, pedig azért vezették be a kötelező szüneteket, mert, ha nem lenne, akkor a dolgozók munkaidejük ~14%-át álcázott vagy alkalmi pihenőkre használják. (ez a megállapítás a munkavédelmi tantárgyam jegyzetében szerepel) [/quote]
Szasz Balageee,
Itt és most engedd meg, hogy egy nagyot röhögjek ezen a tudományos megállapításon
![]()
![]()
![]()
![]()

Súgó
A téma zárva.