HWSW Informatikai Kerekasztal: TFT vs. CRT - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (16 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

TFT vs. CRT ...avagy miért TFT? Értékeld a témát: -----

#81 Felhasználó inaktív   bolic system 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 06. 03. 10:22

idézet:
Ezt írta Nagypapa:

Vibrál...
[/quote]

:eek: :eek: :eek:

Bizony nagyon tévedsz! :eek:

Mintha elektronikus újságot olvasol (ugyanolyan vékony mint a papír), az tuti nem vibrál, lehet, hogy lassú a megjelenítés mint a kvarc óra ( :confused: )

Íme egy link róla. ;) :D

[url="http://"http://www.wave-report.com/tutorials/oled.htm"]--== OLED tudósítási témakör link ==--[/url]
Siketeknek ártalmasak az érzéketlen tuskók!

#82 Felhasználó inaktív   Nagypapa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 03. 10:38

idézet:
Ezt írta bolic52 system:

:eek: :eek: :eek:

Bizony nagyon tévedsz! :eek:

Mintha elektronikus újságot olvasol (ugyanolyan vékony mint a papír), az tuti nem vibrál, lehet, hogy lassú a megjelenítés mint a kvarc óra ( :confused: )

Íme egy link róla. ;) :D

[url="http://"http://www.wave-report.com/tutorials/oled.htm"]--== OLED tudósítási témakör link ==--[/url]
[/quote]

Nem kizárt, hogy tévedek, innen vettem az infot:
[url="http://"https://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=17&t=004330&p=8"]Asztali TFTk III. topik, 8.oldal[/url]

Konkrétan:
idézet:
jönnek az új dolgok is: OLED és hasonszörű cuccok, de mindegyik erősen villódzó képet tud csak előállítani... sajnos egyetlen dolgot se látok, ami a lcd gyártástechnológiai nehézségeit nélkülözné úgy, hogy közben villódzásmentes képet állít elő. [/quote]

Hogy kicsit kötekedjek, az OLED reklámoldalán (amit belinkeltél) nyilván nem fogják leirni, hogy villog, ha villog. Persze lehet, hogy neked van igazad, és nem villog...

#83 Felhasználó inaktív   bolic system 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 03. 11:12

Sajnos ehhez nem találom a bizonyítást. :(

De még mindig ezen csodálom:

[url="http://"http://www.kodak.com/US/en/corp/display/brightnessColor.jhtml"]fényerő különbség[/url]
[url="http://"http://www.kodak.com/US/en/corp/display/passiveDisplays.jhtml"]passzív OLED[/url]
[url="http://"http://www.kodak.com/US/en/corp/display/activeDisplays.jhtml"]aktív OLED[/url]

:rolleyes:

[ 2003. június 03.: bolic52 system szerkesztette a hozzászólást ]
Siketeknek ártalmasak az érzéketlen tuskók!

#84 Felhasználó inaktív   Balageeee 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 05. 17:54

Üdv mindenkinek!

Először is van egy kis javítanivaló... :)
Nagypapa szerint így van: "Az orvostudomány és a munkavédelem is egyértelmüen foglal állást CRT ügyben. Asszem katódcsöves monitor elött megszakitás nélkül 4 órát, naponta összesen 6ot lehet dolgozni (ez nem 100%, de megközelitöleg igy van), az elöirások szerint. TFTnél ilyen korlátozás nincs."

Az órák számát eltalálta, csak az az egy gond, hogy ez nem a CRT monitorokra szól. Nem azért kell szüneteltetni a munkát mert a CRT káros, hanem azért mert nem lehet folyamatosan dolgozni 6 órán keresztül. Tehát, ha TFT monitor előtt gubbasztasz, akkor is vonatkozik ez a rendelet. Itt az egyhelyben pózolás megszüntetése a lényeg. Munkavédelem szempontjából, pedig azért vezették be a kötelező szüneteket, mert, ha nem lenne, akkor a dolgozók munkaidejük ~14%-át álcázott vagy alkalmi pihenőkre használják. (ez a megállapítás a munkavédelmi tantárgyam jegyzetében szerepel) A másik probléma ami miatt nem jó, ha sokat ülnek a monitor előtt, hogy ember sokkal kevesebbet pislog, mint természetes állapotban, ami pedig egyeltalán nem tesz jót. Kiszárad a szem...blablabla

A szem károsításáról meg annyit, hogy nem igazán a CRT sugárzása rontja a szemet... Igaz minden sugárzás rontja a látást, de manapság a monitorok sugárzása olyan minimális, hogy nem befolyásolja igazán a látást. Azért kiváncsi lennék, hogy egy TFT-nek mekkora a sugárzása egy CRT-hez képest...
De még1X mondom, hogy nem a sugárzás a lényeg. Egy szemésszel beszéltem, aki elmondta, hogy itt a fokuszpont távolság a meghatározó. Már nem emléxem ,hogy hány métert mondott, de a lényeg, hogy egy bizonyos méteren kívül, ha az ember fókuszál, az a szemnek pihenést jelent, ha azon belül, akkor meg erölködést.
Tehát teljesen mind1 melyik monitort nézed azon a távon belül.
A villogás tényleg fárasztó tud lenni, de manapság elég olcsón meglehet szerezni olyan monitort, ami tudja a 100Hz-körüli refresh rate-et. És ezek legalább 4-5ms-esek, és nem úgy mint a TFT-nél a 20-16ms....
Bárki bármit mond, egy TFT manapság még mindig rebeg a gyors mozgásoknál, és ráadásul a kép milyensége függ a látási szögtől is, tehát ha nem szemből nézed akkor nem tökéletes a kép. Tudom ezen már sokat javítottak, de még mindig nem tökéletes, és drága.

Egy plazma monitorral azért kiegyeznék! :)
Úgy is mindig  nekem van igazam! :)

#85 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 05. 23:04

idézet:
Ezt írta Balageeee:
....
Egy plazma monitorral azért kiegyeznék! :)
[/quote]

persze CRT csak jót tesz a szemnek...

plazmának csak az a baja, hogy nagyon hamar beég. nem véletlen próbálkoznak TFT tévével...
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#86 Felhasználó inaktív   ferint 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 06. 06. 08:23

idézet:
Ezt írta Balageeee:
Üdv mindenkinek!

Azért kiváncsi lennék, hogy egy TFT-nek mekkora a sugárzása egy CRT-hez képest...

Bárki bármit mond, egy TFT manapság még mindig rebeg a gyors mozgásoknál, és ráadásul a kép milyensége függ a látási szögtől is, tehát ha nem szemből nézed akkor nem tökéletes a kép. Tudom ezen már sokat javítottak, de még mindig nem tökéletes, és drága.
[/quote]

TFT sugárzása= 0 !
Mivel nincs benne elektronágyú.

Gyors mozgások:
Valóban nem tudja olyan gyorsan lekövetni mint egy CRT monitor, de irodai munkánál ritkán vannak gyors mozgások, szóval oda tökéletes.

Láthatósági szög:
A most megjelenő LCD monitorok 160-170 fokos láthatósági szöggel rendelkeznek, ráadásul a márkásabbak még tudják is ezt :) Szóval ezzel nincs gond.

Drága:
Tegyünk egy rövid fejszámolást. Mondjuk napi 8 órát használod hetente 5 napon a géped. Egy átlag 15" LCD fogyasztása 30 watt, egy 17"-os CRT-é 100 watt. Számolj utána a villany fogyasztásnak és kiderül hogy a harmadik év végére behozza az LCD a drágább árát...

#87 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 06. 12:11

Mint topicindító szólnék hozzá a vitához! :cool:

Megvettem atyámnak a TFT-t, mégpedig az LG 1710B típusát, amit többen javasoltak nekem. 20ms a responge time, legalábbis a leírás szerint. 1280x1024-ben kib@szott jó képe van!!!
Semmi zavarót nem fedeztem fel Colin McRae Rally 2-ben a 17"-os monitorhoz képest, igaz nem tudom mennyire komplex a grafikája annak a játéknak, de azért mozgókép van benne dögivel... A RiskII 640x480-ban megy csak, azzal sem volt semmi baj, bár a Windows felejtős az 1280x1024 kivételével, mindenben, ebben igazatok volt!

Summa summarom: apámnak nagyon jó lesz, mert Windows környezetben fejleszt programot és csak ebben fogja használni. Előre dörzsölöm a kezem, hogy a G450-essel milyen lesz a minőség (az enyém csak Gef2)...

Még 1x kösz minden segítséget!!! :cool:

#88 Felhasználó inaktív   Atomcsirke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 06. 12:27

idézet:
Ezt írta Nagypapa:

...
Ülsz még pár évet a protonágyú elött, az Ofotértnél meg dörzsölik a tenyerüket.
...
[/quote]

Milyenágyú? :D :D :D

Whehe ... tiszta SztárVársz ... még jó hogy nem kvarkokkal löveted az orcám! :cool:

[ 2003. június 06.: Atomcsirke szerkesztette a hozzászólást ]
"A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!"

#89 Felhasználó inaktív   ferint 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 06. 12:28

nem lesz igazán nagy különbség a két vga kártya képe között... ez már digitális technológia :)

#90 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 06. 12:44

idézet:
Ezt írta zerggg:
nem lesz igazán nagy különbség a két vga kártya képe között... ez már digitális technológia :)[/quote]

de ha analógon van rákötve, mégpedig gef2nél ritka volt a dvi, akkor lesz különbség. bár túl sokra nem szabad számítani.

Bujdy: játék grafikájának összetettségétől nem függ az elmosódás, csak valami gyorsan mozgó cucc legyen az a lényeg :)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#91 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 06. 13:32

idézet:
Ezt írta WiZARD:

persze CRT csak jót tesz a szemnek...
[/quote]

Pont ezt akartam irni, csak TFT-vel.
Sokan kicsit tulmisztifikaljak ezt a TFT vs CRT vs SZEM dolgot. Balageeee nagyon szepen leirta a lenyeget. A mai monitoroknal a sugarzas + villogas (100Hz+) minimalis. Nem mondom, hogy nincs, de nem ez az ami _elsosorban_ karositja a szemet, hanem az, hogy napi akar 8-10 oran keresztul gyakorlatilag egy fix rovid tavolsagra (30-40cm) kell fokuszalnia a szemnek. Ettol faradnak es gyengulnek a szemizmok. Rajon erre pluszban, hogy amit bamulsz tagra nyitott szemmel az egy eros fenyforras, ami szinten nem jo a szemnek (TFT-k fenyereje meg nagyobb is mint a CRT monitoroke). Raadasul a meredt nezes koznben az ember sokkal kevesebbet pislog mint kene, a szem kiszarad.
Ezek mind olyan dolgok amik a TFT-nel ugyanugy megvannak, mint a CRT-nel.
Ne higyje senki, hogy ha napi 8 orat TFT bamul akkor nem romlik a szeme.
-ZsOlTi-

#92 Felhasználó inaktív   Nagypapa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 06. 14:13

Nagyon örülök neki, hogy sikerült kialakitani azt az általános nézetet, hogy CRT még talán kimélöbb is, mint TFT.

Azért szvsz érdemes még egy elkeseredett kisérletet tenni arra, hogy visszakanyarodjunk a racionalitás talajára.

#93 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 06. 14:33

idézet:
Ezt írta Nagypapa:
Nagyon örülök neki, hogy sikerült kialakitani azt az általános nézetet, hogy CRT még talán kimélöbb is, mint TFT.

Azért szvsz érdemes még egy elkeseredett kisérletet tenni arra, hogy visszakanyarodjunk a racionalitás talajára.
[/quote]

:)

#94 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 06. 14:51

idézet:
Ezt írta Nagypapa:

[/quote]

Kedves Nagypapa! :)

Olvasd el megegyszer amit irtam, szvsz megmaradtam a racionalitas talajan. Egy szoval nem mondtam, hogy, a CRT egeszsegesebb mint a TFT, azt irtam, hogy mi az, ami igazan karos (8 ora fix fokuszalas, stb.) mindket monitor eseteben. Az nem gondolkodik racionalisan aki azt hiszi, hogy a TFT egyaltalan nem karos.
-ZsOlTi-

#95 Felhasználó inaktív   Nagypapa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 06. 15:04

idézet:
Ezt írta zZsOlTi:

Kedves Nagypapa! :)

Olvasd el megegyszer amit irtam, szvsz megmaradtam a racionalitas talajan. Egy szoval nem mondtam, hogy, a CRT egeszsegesebb mint a TFT, azt irtam, hogy mi az, ami igazan karos (8 ora fix fokuszalas, stb.) mindket monitor eseteben. Az nem gondolkodik racionalisan aki azt hiszi, hogy a TFT egyaltalan nem karos.
[/quote]

Nem sok humorérzéke van ennek a bandának, szégyelljétek magatokat! Ezért tart ott ez az ország, ahol tart...
Persze tisztelet a kivételnek. ;)

#96 Felhasználó inaktív   ferint 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 06. 15:16

én példájul igyekszem munkaidő alatt a monitorom fölé kiakasztott Playboy naptárra fókuszálni lehetőleg minél többet, mert tudom hogy ez hasznos és még a szememet is nyugtassa :D :D :D
relax a köbön.

#97 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 06. 15:17

idézet:
Ezt írta Nagypapa:

Persze tisztelet a kivételnek. ;)
[/quote]

Koszonom! :D
-ZsOlTi-

#98 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 06. 15:18

idézet:
Ezt írta zerggg:
én példájul igyekszem munkaidő alatt a monitorom fölé kiakasztott Playboy naptárra fókuszálni lehetőleg minél többet, mert tudom hogy ez hasznos és még a szememet is nyugtassa :D :D :D
relax a köbön.
[/quote]

Megjobb ha a titkarno melleit gyurogatod, addig se a monitort nezed, es az elgemberedett csuklonak, ujjaknak is jot tesz! :)
-ZsOlTi-

#99 Felhasználó inaktív   Balageeee 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 06. 16:40

Szisztok megint!

Ezt írta Zerggg:
Tegyünk egy rövid fejszámolást. Mondjuk napi 8 órát használod hetente 5 napon a géped. Egy átlag 15" LCD fogyasztása 30 watt, egy 17"-os CRT-é 100 watt. Számolj utána a villany fogyasztásnak és kiderül hogy a harmadik év végére behozza az LCD a drágább árát...

Tettem egy röpke fejszámolást kedves Zerggg! :) Napi 8 órát és nem 5 napot, hanem 7 et vettem...
Szóval: 100W 8 órára, az 0.8KW. 1KW=30Ft. 30-nál azért kevesebb, de felkerekítettem. Tehát egy nap 24 Ft-ba kerül a monitor üzemeltetése. 1 évben 8640Ft, 3 évre 25920Ft.
Na tehát... Ha azt nézem ,hogy egy LG 795FT, ami simán nyomja a nagy frekiket 1280*1024-ben, és síkképernyős, az kb. 70ezer körül van. Ja és nem csak irodai munkára jó, hanem bármi más "gyorsmozgásos dolgokra".
Na most itt a forumban, amit emlegettetek szintén LG monitort, az LG171B-t, 20ms-al, az pedig 150-160ezerét adják.
A különbség 90 ropi... ez pedig kb. 10év! :))))))))))
Viszont ez az eltérés csak akkor igaz, ha a TFT monitorod 0Ft-ot vinne évenként. Mert ugye azért az is fogyaszt valamit. :)) Tehát 10év felett van a behozási ideje... 10év mulva szerinted még TFT monitorok lesznek?

De itt azt hiszem nem azon van a hangsúly, hogy melyik gazdaságosabb, hanem azon, hogy egyszerre sok embernek nincs annyi pénze, hogy megvegye azt a TFT monitort, ami nem igazán kiforrott. (lásd lassúság!)

Ahhoz meg, hogy melyik, hogyan rontja a szemet, nincs hozzáfűznivalóm... elég volt egyszer leírni egy pár sorral feljebb. Ezen nincs mit megmagyarázni, ha valaki nem érti olvassa el még1X. :)

Ja és nem azért írtam, amit írtam, hogy bebizonyítsam, hogy a CRT kevésbé rontja a szemet, mint a TFT... ugyanis Nagypapa megemlítette.
Úgy is mindig  nekem van igazam! :)

#100 Felhasználó inaktív   PodMAN 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 06. 17:06

idézet:
Ezt írta Balageeee:
Munkavédelem szempontjából, pedig azért vezették be a kötelező szüneteket, mert, ha nem lenne, akkor a dolgozók munkaidejük ~14%-át álcázott vagy alkalmi pihenőkre használják. (ez a megállapítás a munkavédelmi tantárgyam jegyzetében szerepel) [/quote]

Szasz Balageee,
Itt és most engedd meg, hogy egy nagyot röhögjek ezen a tudományos megállapításon
:D :D :D :D

Téma megosztása:

• (16 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.