[quote name='N0zer0' date='2007. okt. 9., kedd - 8:32']Szerinted műszakilag jobb és a jogilag jobb ránézésre egyenlő, ez a baj.[/quote]ezek szerint egy kukkot nem ertettel abbol, amiket irtam. en ugyanis VEGIG jogilag jobbrol beszeltem. soha, sehol nem beszeltem muszakilag jobbrol. ha ezt olvastad ki a hozzaszolasaimbol, az csak azt jelentheti, hogy feluletesen olvastad.
[quote]Az, hogy valójában nem egyenlők, neked logikai ellenmondásnak tűnik.[/quote]trivialis, hogy nem egyenloek.
pontosan ezert nem is beszeltem muszakilag jobbrol, csak jogilag jobbrol.
[quote]A vásárlónak joga van választani, ha nem tudják a szerződést újrateljesíteni.[/quote]ez egy velemeny, amit jogilag meg senki nem tamasztott ala. szamomra nem vilagos, hogy mikor van joga valasztani, es mikor nincs. szerintem a
jogilag jobbat kap, akkor nincs joga valasztani. szerintetek viszont ebben az esetben jogosult arra, hogy megis a penzt kerje vissza.
[quote]Ezt a választást elveszed tőle, mert műszakilag kapna egy jobbat. Pedig neki a műszakilag jobb, nem biztos, hogy emberileg is jobb.[/quote]nem irtam soha muszakilag jobbrol, csakis olyanrol, ami NEKI jobb. tehat amirol en irtam, az pontosan neki, emberileg jobb. ez egy premissza. tessek felhasznalni a valaszodban, es nem negalni!
[quote]A szerződés szerinted úgy szól, hogy a vevő vesz valamit minimum műszaki feltételekkel, de az akár lehet jobb is. Ez a tévedés. A szerződés úgy szól alapesetben, hogy a vevő kifejezetten azt az egyetlen dolgot akarja,[/quote]sot! a szerzodes konkretan arrol a bizonyos dologrol szol, aminek jelen esetben egy gyari szama is van. tehat a masik kerdesem tovabbra is fennal: miert lehet egy masik (azonos minosegu) targyra cserelni ezt, es az miert nem minosul szerzodesmodositasnak? es ha mar cserelem, tehat a szerzodes bizonyos ertelemben valtozik (hiszen valtozik a gyari szam), akkor miert nem lehet egy jobbra cserelni? (jogilag jobbra, tovabbra is!) a ptk beidezett reszei nem beszelnek a csere eseten azonossagrol.
[quote]A szerződést kötőnek lehet a szerződés mögött mélyebb megfontolása is, mint a száraz technikai paraméterek.[/quote]pontosan! es ha figyelmesen visszaolvasol, hogy miket irtam eddig, akkor en ezt az utolso lehelleteig figyelembe is vettem. kar, hogy ez elkerulte a figyelmed.
[quote]A jog olyan mélységekbe gondolkodik, olyan általánosításokat végez fogalmakkal, amellyel az összes emberi tényezőt figyelembe veszi.[/quote]ertem. konkretan az en megkozelitesem melyik emberi tenyezot nem vette figyelembe? azokat biztosan, amiket felsoroltal, legfeljebb szamodra nem tunt fel.
[quote]Felszínileg az eredmény tűnhet ellentmondásosnak, valójában nem az. A vonatkozó szabályok nagyon általánosak, nem csak a pc-s hw hardverre vonatkoznak. Vonatkozhatnak cipőre, vagy valami egészen másra is, ami nem műszaki dolog. Olyan helyzetekre is, ahol nem is létezik jobb.[/quote]valoban ellentmondasosnak erzem az ertelmezeseteket. pontosan azert, mert ugyan amikor nem letezik jobb, akkor azonos allasponton vagyunk, de ha megis letezne jobb, akkor ertelmetlenul korlatoznatok a kereskedot, es felesleges elonyhoz juttatjatok a vasarlot.
[quote]tedd túl magad ezen vagy[/quote]sajnos nehezen tudom tultenni magam azon, hogy folyamatosan olyat adtok a szamba (marpedig a muszakilag jobb nem feltetlenul jobb emberileg..), amirol en nem is beszeltem.
[quote]olvasd el a Ptk-t és a vonatkozó kommentárt, esetleg egy jogi tankönyvet, ami egyesíti a kettőt.[/quote]csakhogy en nem vagyok jogasz, hogy tankonyveket kezdjek el olvasgatni ezert. egy vita resztvevoje vagyok, ahol a vitapartnerek ezeddig egy idezetet hoztak, abban viszont pont nem volt benne, hogy cserelni marpedig csakis azonosra lehetne.
[quote]Én pedig már unom a magyarázgatást...[/quote]no ezt el tudom kepzelni. valoban unalmas lehet egy nem letezo allaspontal vitazni, ami szerintem is butasag.

most akkor szerintem meg kene erteni az allaspontomat, mert egyebkent tenyleg ertelmetlen a vita..