Idézet: Lauda - Dátum: 2005. máj. 21., szombat - 18:34
Erre csak azt tudom mondani, olvasd el a KRESZ-könyvben az 59-es paragrafust, mely 1994.VI.1-jétől hatályos.
Nem csak elolvastam (ismertem egyébként), hanem be is másolom ide mások (pl. azok, akik szerint ilyen rendőri szigorral is rendőrállam vagyunk) okulására.
Idézet
A járművek eltávolítása
59. § (1) A rendőrhatóság - az üzemben tartó értesítése mellett és költségére - elszállítással eltávolíthatja azt a járművet, amely
a) a 15. § (9) bekezdés 63/b. ábra szerinti kiegészítő táblával ellátott megállást vagy várakozást tiltó jelzőtábla hatálya alá eső területen szabálytalanul várakozik,
b) a 37. § (4) bekezdésében, továbbá a 40. § (1)-(3) és (5), valamint a ( 8 ) bekezdésének b), illetőleg c) pontjában meghatározott megállási tilalom megszegésével, illetőleg a rendelkezésekben meghatározott megállási feltételek figyelmen kívül hagyásával szabálytalanul várakozik,
c) kijelölt rakodóhelyen szabálytalanul tartózkodik,
d) a mozgáskorlátozottak gépkocsijai részére fenntartott jelzőtáblával (115. és 115/a. ábra) vagy útburkolati jellel megjelölt várakozóhelyen jogosulatlanul várakozik,
e) kerékpárúton várakozik.
A jármű elszállítására - a rendőrhatóság értesítése mellett - a közlekedési hatóság, illetőleg az út kezelője is jogosult.
(2) Közveszély vagy elemi csapás elhárítása, illetőleg az ebből származó kár csökkentése érdekében, valamint a közút különleges igénybevétele esetében a rendőrhatóság felhívhatja az üzemben tartót a jármű eltávolítására. Ha az üzemben tartó a kellő időben közölt felhívásnak nem tesz eleget, a rendőrhatóság a járművet az üzemben tartó költségére eltávolíttathatja. Ha az üzemben tartó a jármű eltávolítására előzetesen nem hívható fel, a rendőrhatóság a járművet saját költségére távolíttathatja el; az üzemben tartót a jármű eltávolításáról ilyen esetben is értesíteni kell. A járművet a tűzoltóság is eltávolíthatja; erről azonban a rendőrhatóságot is értesítenie kell. E bekezdés rendelkezéseit kell alkalmazni a baleset folytán megsérült és elhagyott járművek eltávolítására is.
(3) Hatósági jelzéssel nem rendelkező azt a járművet, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, főútvonalon egyáltalán nem, mellékútvonalon pedig - közterület-használati engedély nélkül - legfeljebb 30 napig szabad tárolni. Az úton e rendelkezések megszegésével tárolt járművet a rendőrhatóság vagy a közút kezelője - a tulajdonos költségére - eltávolíthatja.
a), b) Belvárosi kerületünkben nagyjából 3 éve nem láttam tilosban várakozó autót, aminek a szélvédőjén lett volna nyalóka. De tudok olyan - szomszédos - kerületről, ahol bizonyos (kizárólag!!!) frekventáltabb utcákon élnek ezzel a lehetőséggel, főleg azért, mert ott működik a kamerarendszer is, ráadásul rendőrök figyelik azt.
c) Ilyet sem láttam, mert vagy nem hagyják szabadon az autósok, vagy vadkeleti megoldással a rakodóhely "tulajdonosa" (a közelben lévő üzlet tulajdonosa) eltorlaszolja valamivel a közterületet (ami szintén szabálytalan, de célravezető.

d) Mozgássérült várakozóhelyen sem láttam még, hogy bírságoltak volna, sem olyat, hogy elszállítottak volna járművet.
e) Egyetlen olyan helyet ismerek Budapesten, ahol bírságolják kerékpárúton - szabálytalanul várakozókat, ez az Andrássy út.
...
(3) Lehet, hogy működik pár kerületben ez, de a Pesti oldalon a belváros tele van rendszám nélküli roncsokkal. Amelyeket ugye az Önkormányzatnak kellene elszállíttatnia. (és szerintem nem csak a belvárosi kerületekben probléma ez)