Helló!
Amellett, hogy  támogatom a nyílt forráskodú és/vagy ingyenes programokat (ha van lehetőség, ilyet használok win alatt is), időnként rászánom magam, hogy az op.renszert is lecseréljem.
Mint egy "látens windows user" természetesen (?) mindig valamelyik grafikus telepítővel terjesztett, népszerű disztribuciót választom, próbáltam már a Suse, Uhu és a Mandrake különböző verzióit, de eddig mindig volt valami olyan gondom, hogy rövidesen format c: lett a vége...
Most viszont a Mandrake 10.0 Community (a pár hónappal később megjelent Officialt nem volt humorom letölteni) úgy tűnik, hogy jó lesz: eddig grafikus felületen (KDE 3.2) is sikerült mindent normálisan beállítani, a net-ről külön letöltött programok - részben forrás, részben .rpm - (pl:XnView, Mozilla1.7, seti@home kliens) települnek, működnek szépen.
Mégis van egy kis gondom, egészen pontosan a már meglévő programok újabb verzióinak feltelepítésénél: ha már fenn van egy régebbi verzió, de az újabbat szeretném feltelepíteni, el lehet/kell-e távolítani az előzőt, ha igen, hogyan célszerű?
Konkrétan: az op.rendszerrel alapértelmezetten feltelepült a Mozilla 1.6-os verziója.
Utána én feltelepítettem (a Mozilla hivatalos honlapjáról letöltött telepítőkészletből) az 1.7-es változatot - naivan azt gondolva, hogy a csomagkezelő/telepítő majd észreveszi, hogy ez egy újabb verzió és ténylegesen csak a szükséges frissítéseket hajtja végre.
Ez persze nem így történt, most egymás mellett megvan az 1.6-os és az 1.7-es is, ráadásul mind a kettő működik.
Tehát effektive nincs gond, de a "rend a lelke mindennek"-elv miatt engem zavar.
Szóval újabb verzió megjelenésénél pontosan mi a teendő?
Még egy, lehet, hogy nagyon láma kérdés: linux alatt vannak-e egyszerűen telepíthető, grafikus felületű antivírus és tűzfal (mint pl.:win alatt a Zonealarm) programok? 
Üdv: scaurus
U.i.1.: a kérdéseket azért itt tettem fel, mert szerintem nem Mandrake spcifikus kérédsek
U.i.2.: jelentem, mielőtt kérdeztem volna, kerestem (lehet, hogy nem jól) és olvasgattam a neten, de egyértelmű választ nem találtam

Szerkesztette: scaurus 2004. 07. 25. 19:48 -kor

"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...