HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő LÁMÁK topicja - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő LÁMÁK topicja ahol a profik segítenek (reméljük:))

#421 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 07. 30. 16:01

Idézet: athila - Dátum: 2004. júl. 30., péntek - 16:24

bazze a francokat kötözködtök egymással???
tisztára, mint az oviban :o
a helyesírás meg...
na mindegy, hagyjuk... bocs, hogy élek...

igazad van, nem is szoktam beleszálni ilyenbe, de ez most felcseszett kicsit. mindazonáltal ha most sem jön értelmes válasz fogok szolni modnak, hogy az offolást (legalább amit én csináltam) elküldheti a tématemetőbe ha akarja.

helyesírást meg tényleg hagyjuk, te sem kezded pl. a mondataid nagybetűvel.
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#422 Felhasználó inaktív   deosil 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 08. 05. 12:10

Sziasztok!

Én még csak gondolkodom, hogy felrakjak-e linuxot a gépemre, ezért letöltöttem a SuSE 9.1 LiveCD-t, hogy kipróbáljam a cuccot. Az egy dolog, hogy lövésem sincs a linux parancssori működéséről, de ha jól tudom, a SuSE pont "barátságos" ilyen szempontból.

Viszont nem tudom életre gerjeszteni az internetet alatta :( A "detect" konqueror beálítás nem ismeri fel a kapcsolatot. Két kérdés:

- ADSL-em van, lehet, hogy valamit rosszul csinálok? Mit kell beállítani?
- Ha telepítem rendesen, akkor felismeri magától a netet? Vagy akkor is be kell állítani vmit?

(Igen, néztem már a howtokat, de nem lettem sokkal okosabb. A hálókártya Realtek asszem.)

Kösz előre is - deosil

#423 Felhasználó inaktív   nekem18 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 08. 07. 05:12

Bocs,ha olyat kérdezek ,amiről már volt szo: nvidia kártya telepitésével van gondom,suse 9.1 alatt. Hogyan fogjak hozzá? Rengeteg ötletet kaptam már,de egy se jött be.
Ja,és ha lehet,naon szájbarágosan kéne,mert még csak most kezdtem:
THX :respect:  :respect:

#424 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 07. 07:02

Idézet: deosil - Dátum: 2004. aug. 5., csütörtök - 12:10

- ADSL-em van, lehet, hogy valamit rosszul csinálok? Mit kell beállítani?
- Ha telepítem rendesen, akkor felismeri magától a netet? Vagy akkor is be kell állítani vmit?

(Igen, néztem már a howtokat, de nem lettem sokkal okosabb. A hálókártya Realtek asszem.)

Valszeg be kell valamit állítani, valszeg van GUI is hozzá, de évek óta nem láttam zsuzsilinuxot közelről úgyhogy...
A hálókártya vagy tulip, vagy rtl8139 IMHO, azzal gond nem lesz (támogatásban)

x.

#425 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 07. 07:18

Idézet: nekem18 - Dátum: 2004. aug. 7., szombat - 5:12

Bocs,ha olyat kérdezek ,amiről már volt szo: nvidia kártya telepitésével van gondom,suse 9.1 alatt. Hogyan fogjak hozzá? Rengeteg ötletet kaptam már,de egy se jött be.
Ja,és ha lehet,naon szájbarágosan kéne,mert még csak most kezdtem:
THX :respect:  :respect:

Hogyan fogj hozzá? Olvass.
gugliba beírod a suse+nvidia+telepítés+9 szavakat (igen, + jellel) és ott rákattantitasz a Linux tudástár izére és olvasol.
Egyébként biztos, hogy legalább 10-szer le van írva ezen az oldalon is.
Fel kell rakni a kernel-source (nemtom zsuzsi hogyhíjja) és a gcc csomagot, letölteni a driver-t az nvidia-tól, elolvasni amit írtak (akár az nv telepítési doksija, akár a user-ek) és megcsinálni.

x.

#426 Felhasználó inaktív   Midge 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 07. 13:19

Még egyszerübb a dolog.
Letöltöd az nVidia honlaprol a drivert (binárisokat),
felrakod a kernel headerst,
lelövöd a grafikus felületet,
futtatod a telepítőt (sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-xxxx-pkg2.run),
/etc/X11/xf86config vagy xorg.conf fileban engedélyezed a GLX modult:
Section "Module"
.........
# This loads the GLX module
    Load       "glx"
.....
EndSection

Majd módosítod a grafikus drivert "NVIDIA" -ra,
mivel az gondolom vagy "nv" vagy pedig "vesa" volt:
# **********************************************************************
# Graphics device section
# **********************************************************************
Section "Device"
    Identifier  "VESA Framebuffer"
    Driver      "nvidia" #EZ KELL NEKED!!!!
    Option	"DPMS"
......
EndSection

Ez minden LINUX distribnél be szokott jönni.
Ha mégsem menne, használd a keresőt, mert ez már tényleg tárgyalva volt 1-2 alkalommal :D .

#427 Felhasználó inaktív   Vendor 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 07. 17:55

sziasztok!

van olyan linux distro aminek a telepitoje olyan 1-2 cd es eleg jol tud magyarul, megaztan a feltelepites utan egybol egy csilivili gnome/kde valami fogad ne kelljen bebuheralni ezeket kulon? felhasznalas: desktop gep nem buhera, cd/dvd iras, kis ooo, mplayer video nezegetes, mp3...

olyan uhu szeru kellene csak az ugynezki nemigazan szereti ezt a gepet, es a problemajara eddig erdemi megoldas nem szuletett  :mad:
  Vendor         O
            ______
Arkanoid   (|====|)

#428 Felhasználó inaktív   Midge 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 07. 19:41

Idézet: Vendor - Dátum: 2004. aug. 7., szombat - 16:55

sziasztok!

van olyan linux distro aminek a telepitoje olyan 1-2 cd es eleg jol tud magyarul, megaztan a feltelepites utan egybol egy csilivili gnome/kde valami fogad ne kelljen bebuheralni ezeket kulon? felhasznalas: desktop gep nem buhera, cd/dvd iras, kis ooo, mplayer video nezegetes, mp3...

olyan uhu szeru kellene csak az ugynezki nemigazan szereti ezt a gepet, es a problemajara eddig erdemi megoldas nem szuletett  :mad:

Mandrake :) .

#429 Felhasználó inaktív   Vendor 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 08. 09:47

Idézet: Midge - Dátum: 2004. aug. 7., szombat - 20:41

Mandrake :) .

kiprobalom :)
  Vendor         O
            ______
Arkanoid   (|====|)

#430 Felhasználó inaktív   PET^ 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 08. 19:10

Sziasztok!

Irodába lenne szükségem egy file és printer szerverre. Azért gondolkodom Linux-on, mert ingyenes.
(Windows szervert képtelenség megfizetni...) Max win95-t tudnék erre a célra használni, de ezt inkább nem erőltetném.

Win klienseknek kellene elérniük a fájlokat (.doc,.xls) és ha lehet printereket is (USB és LPT portos).
Kellene FTP szerver is,  hogy a fájlokat netről is elérhessem. Durván ennyi.
Erre milyen Linux-ot ajánlotok. Abszolút kezdő vagyok!!  :)

#431 Felhasználó inaktív   Vendor 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 09. 14:17

Idézet: PET^ - Dátum: 2004. aug. 8., vasárnap - 20:10

Sziasztok!

Irodába lenne szükségem egy file és printer szerverre. Azért gondolkodom Linux-on, mert ingyenes.
(Windows szervert képtelenség megfizetni...) Max win95-t tudnék erre a célra használni, de ezt inkább nem erőltetném.

Win klienseknek kellene elérniük a fájlokat (.doc,.xls) és ha lehet printereket is (USB és LPT portos).
Kellene FTP szerver is,  hogy a fájlokat netről is elérhessem. Durván ennyi.
Erre milyen Linux-ot ajánlotok. Abszolút kezdő vagyok!!  :)

ooo most hogy igy telepitettem egy ismeronek mandrake 10-et abban lattam pureftpd-t meg proftpd-t meg jokis samba tamogatast is, felteszed melle a guarddogot (iptables) aztan lesz mindenhez gui beallitosdi.

mandraket is testre lehet szabni hogy eleg ha a kde vagy gnome-ot rakja fel meg egy csomofele izet kiszedsz belole akkor meg a merete is kicsi marad
  Vendor         O
            ______
Arkanoid   (|====|)

#432 Felhasználó inaktív   deosil 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 08. 10. 08:55

Sziasztok!

Először is kösz a válaszokat, noha nem lettem sokkal okosabb :)

Szóval felraktam a Suse 9.1-et, és működik is - majdnem... Ugyanis így sem hajlandó felmenni a netre, pedig a hálókártyát beállítottam, és a dsl kapcsolatot is. Persze nyilván rosszul. Nem tudja valaki véletlenül, hogy az axelero adsl-hez milyen beállítások kellenek? (nyilván a user és pw meg van adva) Ilyesmik, hogy IP címek, DNS-ek. Mert ezekről fingom sincs  :think:

Köszi

#433 Felhasználó inaktív   Vendor 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 10. 12:11

Idézet: deosil - Dátum: 2004. aug. 10., kedd - 9:55

Sziasztok!

Először is kösz a válaszokat, noha nem lettem sokkal okosabb :)

Szóval felraktam a Suse 9.1-et, és működik is - majdnem... Ugyanis így sem hajlandó felmenni a netre, pedig a hálókártyát beállítottam, és a dsl kapcsolatot is. Persze nyilván rosszul. Nem tudja valaki véletlenül, hogy az axelero adsl-hez milyen beállítások kellenek? (nyilván a user és pw meg van adva) Ilyesmik, hogy IP címek, DNS-ek. Mert ezekről fingom sincs  :think:

Köszi

axi dns-nek probald meg ezeket a cimeket:

Elsődleges: 194.149.0.157
Másodlagos: 145.236.224.248

a nem hajlando felmenni a netre = ping 145.236.224.248  se megy vagy csak a mozilla nemtalalja meg a www.hwsw.hu -t? :)
  Vendor         O
            ______
Arkanoid   (|====|)

#434 Felhasználó inaktív   deosil 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 08. 10. 13:13

Idézet: Vendor - Dátum: 2004. aug. 10., kedd - 13:11

axi dns-nek probald meg ezeket a cimeket:

Elsődleges: 194.149.0.157
Másodlagos: 145.236.224.248

a nem hajlando felmenni a netre = ping 145.236.224.248  se megy vagy csak a mozilla nemtalalja meg a www.hwsw.hu -t? :)

Kösz, ki fogom próbálni  :cool:

Azt, hogy "nincs net" úgy értem, hogy nincs. Egyáltalán nem lehet semmilyen netes tartalmat elérni a gépről. De remélhetőleg ez most majd megoldódik ;)

#435 Felhasználó inaktív   deosil 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 08. 11. 10:12

Sikerült :D

Az egyetlen gond, hogy nem minden oldalt hajlandó megnyitni (pl. hwsw.hu megy, ati.com nem megy - unknown host, vagy vmi hasonló) Nem tudjátok, ez miért lehet?

#436 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 11. 17:42

Idézet: deosil - Dátum: 2004. aug. 11., szerda - 10:12

Sikerült :D

Az egyetlen gond, hogy nem minden oldalt hajlandó megnyitni (pl. hwsw.hu megy, ati.com nem megy - unknown host, vagy vmi hasonló) Nem tudjátok, ez miért lehet?

Tegnap elkezdtem írni egy hozzászólást, de nem fejeztem be hanem hagytam a fenébe, mert azt írtad, hogy kipróbálod (sejtettem, hogy menni fog).

Tehát: kéretik utánaolvasni a dolgoknak, még az olyan (triviálisnak tűnő) dolgoknak is, mint mi is az az internet. Linux alapismereteket pedig tessen elsajátítani, ha linuxozni akarsz. És a hibaüzeneteket tessék normálisan leírni, konkrétan megfogalmazni, hogy mi a baj.

Ugyanis: "unknown host, vagy vmi hasonló" mi a hiba? Vagy unknown host vagy nem. De hasonló nincs! Ha nem unknown host akkor mi lehet a hiba? Költői kérdés, a válasz: bármi más.

Másik: "Azt, hogy "nincs net" úgy értem, hogy nincs. Egyáltalán nem lehet semmilyen netes tartalmat elérni a gépről." Ez ugyi azt jelenti, hogy nincs kapcsolatod a nethez. (csak zárójelben: netes tartalom nem csak http lehet, hanem ezer más dolog is)
Ehhez képest minden netes tartalom elérhető volt a gépedről, csak a névfeloldás (DNS) nem működött.

Ezt nem azért írom, hogy lehülyézzelek, csak szeretnék elmagyarázni valamit: mi szívesen segítünk, ha gondod van. De ha nem (pontosan) írod le a hibát, akkor általában nem tudunk segíteni. Ezen kívül utálunk valamit ezerszer leírni, tehát fórumkereső, gugli, ilyenek. nomeg rtfm, de én ehelyett is guglit használok, minden doksi megvan online.

de mit jártatom a számat: LINK

x.

#437 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 08. 15. 14:17

OFF!

Egy kezdő (és egyben befejező) láma megjegyzései:

Köszönöm az eddigi segítséget mindenkinek, de a magam részéről feladom:

én nem akarok "hw/sw expert" lenni, csak a gépet akarom felhasználói szinten kezelni.
A linux-ot csak alternatívaként próbálgattam, de rájöttem, hogy NEKEM nem az, mert: 

- igazából nem érdekel, hogyan is működik valójában egy gép és egy op.rendszer,
- nem igazán szórakoztat a parancssor, a konfig fájlok szerkesztése, a kernel-fordítás,
- függőségekkel nem óhajtok foglalkozni,
- az sem szórakoztat, hogy olvasd el ezt-azt-amazt, hátha megtalálod az infót...,
- normális(!) grafikus felületre van szükségem: mind a gnome, mind a kde 1 hónap alatt 2x annyiszor lefagyott, mint a win98 az utóbbi 3 év alatt,
- a knetfilter-t sikerült feltelepítenem, de számomra használhatatlan, mert olyan szintű hálozati ismeretek szükségesek hozzá, amellyel egy hozzám hasonló "látens windows user" nem, és nem is fog soha rendelkezni,
- stb.

Szóval, egy talán nem is rossz hasonlattal élve: a gépkocsimból is csak annyi érdekel, hogy megbízhatóan és rendeltetésszerűen működjön, de az teljes mértékben hidegen hagy, hogy a motorja hogyan épül fel és valójában hogyan is működik.

Következtetés: a számítástechnika is EGY a szakmák közül, tehát az olyanoknak, mint én, komolyabb, üzleti tevékenység esetén érdemes szakember segítségét igénybe venni (és ezért természetesen megfelelően megfizetni), aki a majd telepít, konfigurál és karbantart a kívánságom szerint, én pedig megelégszem azzal, hogy a gépemen dolgozni tudok; otthoni felhasználás esetén pedig NEKEM tökéletesen megfelel az MS-féle "kattingatós" megoldás.

Egyetlen egy ok, hogy a linux-os merevlemezt még nem formáztam le: a Frozen bubble - ez egy hihetetlenül jó játék, talán a C64-es korszakomban szórakoztott egy játék ennyire...

Üdv: scaurus

U.i.: a magam részéről a linux-ot, és általában a nyílt forráskódú megoldásokat továbbra is nagyon jónak és támogatandónak tartom!

ON!
"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...

#438 Felhasználó inaktív   padawan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 15. 14:47

Idézet: scaurus - Dátum: 2004. aug. 15., vasárnap - 13:17

Köszönöm az eddigi segítséget mindenkinek, de a magam részéről feladom

Senki sem kotelez ra :)
Lenovo N200 /w Ubuntu x64 -- Playstation 3 /w Samsung LE37A656 -- Nokia E63 /w BH-606

#439 Felhasználó inaktív   Damien 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 15. 18:26

Idézet: scaurus - Dátum: 2004. aug. 15., vasárnap - 15:17

Egyetlen egy ok, hogy a linux-os merevlemezt még nem formáztam le: a Frozen bubble - ez egy hihetetlenül jó játék, talán a C64-es korszakomban szórakoztott egy játék ennyire...

Bár egyáltalán nem értek Veled egyet, de azért nézd meg ezt a linket - ha már mindenáron törölni akarod a linuxot:

http://sourceforge.n...ects/fbe-win32/
Ha a kereszted állandóan magaddal cipeled, előbb-utóbb felfeszítenek rá...

#440 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 08. 15. 18:58

Idézet: Damien - Dátum: 2004. aug. 15., vasárnap - 19:26

Bár egyáltalán nem értek Veled egyet, de azért nézd meg ezt a linket - ha már mindenáron törölni akarod a linuxot:

http://sourceforge.n...ects/fbe-win32/

Kösz! Ez az, ami eszméletlen ebben a világban, hogy rögtön jön egy jó tanács, segítség.

Félre ne érts: nekem összeségében szimpatikus a linux, ha arra kerül a sor, hogy a munkahelyemen én dönthetem el, hogy milyen rendszert használunk e mellett fogok dönteni, DE nem én fogom telepíteni és konfigurálni, hanem olyan aki ért hozzá, mert ez a szakmája.

Otthonra, saját célra (némi zenehallgatás, e-mailezés, böngészés) viszont -most legalábbis úgy gondolom- NEKEM egyszerűen nem éri meg azt az energia/idő befektetést, hogy kitanuljam a linux csinját-binját.

Üdv: scaurus

U.i: a linux azért marad, sosem lehet tudni... ;)

U.i.2.: a témát a magam részéről lezártam!
"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...

Téma megosztása:

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.